Τοπικά

“Ματώνουν” οικονομικά τα νοικοκυριά για τη θέρμανσή τους – Στο 1,35 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

 

Στο 1,35 ευρώ το λίτρο έχει εκτιναχτεί πλέον η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στη Μαγνησία, ενώ εκτιμάται ότι στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση που θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε ένα κρύο χειμώνα τα νοικοκυριά βλέπουν να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να θερμάνουν τα σπίτια τους.
Η τιμή βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σίγουρα υψηλότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων κ. Βάσω Κοντοχρήστου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει στο 1,35 ευρώ το λίτρο, ποσό που φέρνει σε πολύ δυσχερή θέση τα νοικοκυριά. Μάλιστα, αν υποθέσει κανείς πως τα περισσότερα σπίτια που χρησιμοποιούν τι πετρέλαιο θέρμανσης είναι συνήθως χαμηλοσυνταξιούχοι και κατώτερα οικονομικά στρώματα μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε τη δυσκολία τους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες.
Ήδη αρκετά νοικοκυριά για να μην ματώσουν ακόμη περισσότερο οικονομικά προσπαθούν να αγοράσουν λιγότερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να μην βγουν εκτός προϋπολογισμού, έστω και αν αναγκαστούν να καίνε τη σόμπα λιγότερες ώρες. Βέβαια υπάρχουν και τα νοικοκυριά που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να καίνε λιγότερο το πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε είναι αναγκασμένα να ματώσουν οικονομικά.
Τόσο υψηλές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης είχαν αρκετά χρόνια να θυμηθούν τα νοικοκυριά. Όπως επισήμανε η κ. Κοντοχρήστου «πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο ένα ευρώ το λίτρο, ενώ πρόπερσι που βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας και είχε μπει η κοινωνία στην καραντίνα, η τιμή είχε πέσει στα 70 λεπτά το λίτρο.
Οι πρατηριούχοι ζητούν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει ως το αρνείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η μόνη λύση για να αποκλιμακωθεί η τιμή σα καύσιμα, είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ήδη έντεκα ευρωπαϊκές χώρες τον έχουν μειώσει το τελευταίο διάστημα, μεταξύ αυτών η Κύπρος και η Γερμανία, γιατί να μην το κάνει και η Ελλάδα;» είπε η κ. Κοντοχρήστου.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επηρεάσει τις αντίστοιχες στα τρόφιμα αλλά και τον πληθωρισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το