Πολιτισμός

Μαθητές του 1ου Πειραματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας στα βήματα της παράδοσης

Ο Όμιλος Παραδοσιακών Χορών του 1ου Πειραματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας «Αραδιαστείτε στον χορό» με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Δημήτρη Λάιο, διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Μαρτίου την εκδήλωση «Της αποκριάς χοροπατήματα», όπου παρουσίασε διάφορους αποκριάτικους χορούς και δρώμενα από όλη την Ελλάδα.
Η μαθήτρια Στέλλα Βλάχου του Ομίλου Δημοσιογραφίας του σχολείου, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Αριέττα Ράλλη, έθεσε ερωτήσεις στους μαθητές του Ομίλου Χορού αλλά και στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κ. Λάιο, ο οποίος μίλησε για την εκδήλωση, τη δημιουργία του Ομίλου και την πρωτοβουλία του να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές και τις μαθήτριες την αγάπη του για τους παραδοσιακούς χορούς.

«Πάντα οι Απόκριες προσφέρονται για εκδηλώσεις χορού και από τη στιγμή που η ελληνική παράδοση έχει έναν τέτοιο πλούτο από δρώμενα και χορούς είναι κρίμα να μείνει ανεκμετάλλευτο.
Υπήρξα χορευτής και χοροδιδάσκαλος σε πολιτιστικούς συλλόγους. Πάντα η ενασχόληση με την παράδοση με συνέπαιρνε. Την αγάπη αυτή λοιπόν για την παράδοση θέλησα να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά μέσω του ομίλου.
Από την αρχή της λειτουργίας του ομίλου και από τις πρώτες συναντήσεις μας κατάλαβα ότι οι μαθητές που ήρθαν στον Όμιλο ήταν εξαιρετικοί! Όχι μόνο καλοί στα μαθήματα, αλλά και πολύ καλά παιδιά! Έτσι όλοι μαζί θέσαμε κάποιους στόχους και με πολλή δουλειά (ακόμη και στα διαλείμματα) με υπομονή και επιμονή κατακτήσαμε τον έναν μετά τον άλλο. Στην αρχή ήταν η εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου, μετά αυτή της 17 Νοέμβρη, ακολούθησε η γιορτή των Χριστουγέννων και τώρα η αποκριάτικη εκδήλωση. Πιστεύω ότι τα παιδιά σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν φανταστικά και δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό και ενθουσιάσανε το κοινό. Αυτό πιστεύω έγινε και σήμερα. Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
Θα ήθελα να γινόταν η παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, απογευματινή ώρα και με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, έτσι ώστε να έρθουν ακόμη και οι γονείς, οι φίλοι κ.ά. να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, γιατί πραγματικά ήταν πολύ καλή» σημειώνει ο κ. Λάιος.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Ομίλου Χορού απαντούν

Ποια είναι τα συναισθήματα σας τώρα που τελείωσε η εκδήλωση;
Αντώνης Ασπρούδης: Σίγουρα νιώθω χαρά, καθώς κάναμε κάτι που μας έκανε χαρούμενους και είχε και επιτυχία, αλλά νιώθω και θλίψη καθώς τελείωσε κάτι πολύ ωραίο.
Στέλλα Βλάχου: Είμαι χαρούμενη για το τελικό αποτέλεσμα και πολύ περήφανη για όλη την ομάδα, όμως με θλίβει το γεγονός ότι αυτό το «ταξίδι» έφτασε στο τέλος του και δεν θα έχω την ευκαιρία να ξανασυνεργαστώ με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και με τον κύριο Λάιο.
Ραφαέλα Κοπτσαλή: Θλίψη και νοσταλγία… σκέφτομαι ότι ήταν η τελευταία φορά που δουλέψαμε όλοι μαζί για κάτι τόσο όμορφο και αστείο ταυτόχρονα.
Άννα Βλάχου: Είμαι πολύ χαρούμενη για το αποτέλεσμα, ωστόσο λυπάμαι που ακόμη μια εκδήλωση έφτασε στο τέλος της και δεν θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία και για άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.
Κώστας Κοντοστέργιος: Τώρα που τελείωσε η γιορτή, τα συναισθήματά μου είναι πολύ περίεργα, γιατί αρχικά λυπάμαι που μπορεί να μην ξαναέχουμε την ευκαιρία να ξανακάνουμε τέτοιου είδους εκδήλωση, διότι τώρα είναι λίγο δύσκολο με τις πανελλήνιες. Παρόλα αυτά χάρηκα πάρα πολύ που συνεργάστηκα με αυτά τα παιδιά. Ήταν πολύ καλοί συνεργάτες και πολύ καλοί χορευτές.

Ποιος χορός σας άρεσε περισσότερο;
Βάσω Καλυβιώτη: Ο χορός που μου άρεσε περισσότερο ήταν σίγουρα ο γάμος της νύφης, επειδή είδα ότι ήταν ένας χορός διασκεδαστικός και γέλασε πολύ και το κοινό. Ειδικά ο Αντώνης που έκανε την νύφη, βοήθησε πολύ, ώστε να βγάλουμε όλοι το αποτέλεσμα αυτό και στο να νιώθουμε πιο άνετα πάνω στη σκηνή.
Αντώνης Αναστασίου: Η «άμοιρη» προφανώς για ευνόητους λόγους ήταν πραγματικά από την πρώτη στιγμή πολύ αστείο και έβγαινε αυθόρμητα.
Μαρία Κοπτσαλή: Η «ματσκαντάνα», γιατί είχαμε ανάψει φωτιά στο κέντρο με αποτέλεσμα να γίνει πιο εντυπωσιακός ο χορός και εκτός από αυτό ήταν γενικά από τους πιο πρωτότυπους χορούς.
Μιχαήλ Άγγελος Δεμιρίδης: Οι χοροί που μου άρεσαν περισσότερο ήταν η «άμοιρη» και ο «μαζωμένος».
Αντώνης Ασπρούδης: Σίγουρα οι χοροί τους οποίους ευχαριστήθηκα περισσότερο ήταν οι χοροί που είχα πιο ενεργή συμμετοχή, όπως αυτοί που ήμουν ντυμένος νύφη και γριά, αλλά ο χορός που μου έδωσε ένα παραπάνω ψυχολογικό boost ήταν ο «μαζωμένος» που έκανα την ανάποδη τούμπα, καθώς ήταν κάτι που δεν ήξερα αν θα βγει.

Πώς αποφασίσατε να μπείτε στον Όμιλο Χορού;
Ραφαέλα Κοπτσαλή: Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή δεν το σκεφτόμουν καν. Ο κ. Λάιος με παρακίνησε να χορέψω στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Εν τέλει μού άρεσε πολύ η συνεργασία με όλα τα παιδιά και δέθηκα πολύ με την ομάδα, που συμμετείχα σε όλους τους επόμενους χορούς που παρουσίασε ο Όμιλός μας.
Βάσω Καλυβιώτη: Βλέποντας γενικά τις πρόβες των παιδιών στους χορούς πριν μπω και εγώ στον Όμιλο μού τραβούσε πολύ την προσοχή. Όχι μόνο αυτό, αλλά έβλεπα πόσο ωραία περνούσαν όλοι μαζί και ήταν τόσο ευχάριστο το κλίμα. Με τη συμμετοχή μου στους χορούς παρατήρησα και εγώ ως μέλος του Ομίλου πως ήταν τόσο ωραία. Ειδικά το να χορεύεις με φίλους το κάνει ακόμα καλύτερο και ήταν και αυτός ένας πολύ σημαντικός λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω.
Αριστοτέλης Τραγουδάρας: Η απόφασή μου να μπω στον Όμιλο έχει να κάνει με τα παιδιά, που έχουμε πολύ καλές σχέσεις και το ενδιαφέρον των εκδηλώσεων.
Λυδία Πρόγιου: Στην αρχή δεν σκεφτόμουν να μπω σε δεύτερο Όμιλο και δεν με είχε ενθουσιάσει και πολύ ο τίτλος του Ομίλου, αλλά μετά τη συμμετοχή μου στην πρώτη γιορτή κατάλαβα περί τίνος πρόκειται και επειδή μου αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί λέω «γιατί όχι;».
Αντώνης Ασπρούδης: Δεν ήταν κάποια σοβαρή απόφαση που χρειάστηκε να πάρω, στην αρχή απλά συμμετείχα στην ώρα της γυμναστικής και σιγά σιγά έγινα μέρος του γκρουπ των παιδιών που ανεβάσαμε ένα χορευτικό σύνολο στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Και μετά… Κόλλησα! Δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω ύστερα από την πρώτη γιορτή και δεν το έχω μετανιώσει.
Νικολέττα Γκαραγκούνη: Ενθουσιάστηκα, όταν έμαθα για τον Όμιλο Χορού του σχολείου. Μου αρέσουν πολύ οι παραδοσιακοί χοροί από μικρή.

Είχατε κάποια σχέση με τον χορό;
Λυδία Πρόγιου: Πιο μικρή πήγαινα πολλά χρόνια παραδοσιακούς χορούς, το σταμάτησα μετά τον covid-19 και είπα να συμμετέχω μιας και βρήκα την ευκαιρία.
Άννα Βλάχου: Εμένα ποτέ δεν μου άρεσαν οι παραδοσιακοί χοροί ούτε συμμετείχα ποτέ σε εκδηλώσεις. Όμως φέτος, αν και στην αρχή δεν μου άρεσε η ιδέα, εν τέλει το αγάπησα και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε σίγουρα η αγάπη του κ. Λάιου για τους χορούς που την πέρασε και σε εμένα και πιστεύω και στα υπόλοιπα παιδιά.
Αντώνης Αναστασίου: Ναι, είχα σχέση με τον χορό. Έκανα χρόνια παραδοσιακούς χορούς από μικρός, αλλά έχω σταματήσει εδώ και χρόνια.
Νικόλας Γκράσσος: Ναι, παλαιότερα ήμουν σε ένα χορευτικό σύλλογο, αλλά αυτό ήταν αρκετά παλιά, είχα να χορέψω αρκετά χρόνια.
Σταυρούλα Σταϊκούδη: Ναι, είχα σχέση με τον χορό, καθώς είχα ασχοληθεί για πολλά χρόνια.
Νικολέτα Γκαραγκούνη: Ξεκίνησα από το Δημοτικό να χορεύω μαζί με τη θεία μου που πήγαινε χρόνια σε σύλλογο. Πάντα τη θαύμαζα γι’ αυτό!

Μείνατε ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα;
Ραφαέλα Κοπταλή: Νομίζω παραπάνω από το κανονικό… ήταν υπέροχο και διασκεδάσαμε πάρα πολύ.
Στέλλα Βλάχου: Απόλυτα. Νομίζω αυτή την εκδήλωση την ευχαριστηθήκαμε όλοι μας πιο πολύ από όλες και πιστεύω ότι αυτό φάνηκε στο τελικό αποτέλεσμα.
Αντώνης Ασπρούδης: Ξεκάθαρα, όχι απλά ευχαριστημένος, αλλά υπερευχαριστημένος και οι αντιδράσεις του κόσμου μπορώ να πω με συγκίνησαν, καθώς ήταν κάτι που δεν το περίμενα ούτε από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες αλλά ούτε και από τα παιδιά.
Αριστοτέλης Τραγουδάρας: Κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος, όταν έχεις μια τόσο καλή ομάδα το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να βγει είναι το τέλειο.
Μαρία Κοπτσαλή: Εννοείται ήταν όλα ακριβώς έτσι όπως τα είχα φανταστεί, ίσως και λίγο καλύτερα!

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το