Τοπικά

Μάθημα ιστορικής μνήμης Μικρασίας – Πόντου στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

 

 

Με ποντιακούς χορούς, αφηγήσεις, εξιστορήσεις, αλλά και γευστικά εδέσματα, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου τίμησε με ένα διήμερο εκδηλώσεων τον ελληνισμό της Μικρασίας και του Πόντου με στόχο τη διάδοση της ιστορικής μνήμης στη νέα γενιά.
Χθες η αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας γέμισε από μαθητές του σχολείου που παρακολούθησαν το ξεχωριστό αφιέρωμα.
Στον αίθριο χώρο του σχολείου είχε παράλληλα στηθεί μπουφές με νηστίσιμα αλμυρά και γλυκά εδέσματα της Μικρασίας και του Πόντου που τα παρασκεύασαν οι καθηγήτριες, αλλά και οι μητέρες ακόμη και γιαγιάδες που έλκουν την καταγωγή τους από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου με ρίζες από τη Μικρασία κ. Νίκη Χατζηκυριάκου τόνισε πως «από την αρχή του έτους με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιούνται στο σχολείο μας διάφορες ενημερωτικές δράσεις, ενώ αποκορύφωμά τους είναι το διήμερο εκδηλώσεων που διεξήχθη χθες και προχθές. Στόχος μας είναι οι μαθητές μας να μάθουν ακόμη περισσότερα πράγματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Παίρνοντας τον λόγο η φιλόλογος κ. Μαρία Καρκαλέτσου με καταγωγή από τη Μικρασία, ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντική η διάδοση της ιστορικής μνήμης στις νέες γενιές, γιατί έτσι διαιωνίζεται το Γένος μας. Τα παιδιά παίρνουν μηνύματα από την ιστορία για να μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή τους. Ο παππούς μου και η γιαγιά μου ήταν Μικρασιάτες και οι αφηγήσεις τους από τη Μικρασία με νανούριζαν».
Η φιλόλογος κ. Βασιλική Καρανίκα τόνισε πως στο διήμερο εκδηλώσεων συμμετείχε και η συγγραφέας με μικρασιατική καταγωγή κ. Ελένη Δικαίου. Οι μαθητές μελέτησαν το τελευταίο της βιβλίο για τον Χρυσόστομο Σμύρνης και της έκαναν διάφορες ερωτήσεις, μίλησαν μαζί της και είχαν μια ζωντανή επικοινωνία με μια Μικρασιάτισσα συγγραφέα, προκειμένου να τους εμφυσήσει της αγάπη της για τη Μικρασία».
Η κ. Δικαίου ανέφερε πως ενθουσιάστηκε με τις εκδηλώσεις του 9ου Γυμνασίου. «Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν, καθώς συμμετείχαν με τη θέλησή τους. Περνάμε στις επόμενες γενιές τη Μικρασία ως ιδέα και τρόπο ζωής».
Η θεολόγος κ. Χριστίνα Ζησοπούλου ανέφερε πως «με όλες τις εκδηλώσεις και τα μαθήματα μεταδίδεται η ιστορική μνήμη στα παιδιά»
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών «Αργοναύτες» και φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας Μαρία Ιορδανίδου ανέφερε πως στον σύλλογο συμμετέχουν 50 φοιτητές. «Προσπαθούμε με διάφορες δράσεις και ημερίδες να κρατούμε ζωντανό το στοιχείο του ποντιακού ελληνισμού».

Αποκαθίσταται το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σε εργασίες αποκατάστασης του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προχωρά ο Δήμος Βόλου με το κόστος των εργασιών να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Μετά τον βανδαλισμό, το 2015, του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στο άλσος Ανδρέας Βαλαχής στον χώρο μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας και την κλοπή του χεριού του μνημείου του μάρτυρα, κρίθηκε απαραίτητη η αποκατάσταση του κλεμμένου τμήματος με τα κατάλληλα υλικά και μέσα προκειμένου για την έντεχνη ολοκλήρωση του κομματιού και την επανατοποθέτησή του στην αρχική θέση. Οι εργασίες ανατέθηκαν σε εταιρία του Βόλου. Tα βήματα που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση του έργου είναι βάσει της μελέτης τα εξής: Eπαναδημιουργία του χεριού σε πηλό και μεταφορά του σε γύψο, οριστική χύτευση του χεριού σε ορείχαλκο, επεξεργασία της μεταλλικής επιφάνειας και πατινάρισμα του χεριού, προετοιμασία της πλάτης του μνημείου (αφαίρεση των παλιών κοχλιών και συμπλήρωση του θρυμματισμένου κονιάματος) στον χώρο του μνημείου, αναπροσαρμογή του ανοξείδωτου οπλισμού (Φ25) στην πλάτη του μνημείου σε βάθος 0,20 μ., τοποθέτηση επί του συμπλέγματος του ορειχάλκινου χεριού στο χώρο του μνημείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το