Παραπολιτικά

Μας έχουν προεξοφλημένους «Θ»

Καμία αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές δεν προκαλεί η ελληνική κρίση. Ακόμη και η τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες, δείγμα ότι περνάμε κυριολεκτικά απαρατήρητοι…
Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ενώ αντίθετα οι αποδόσεις των ελληνικών εκτοξεύθηκαν… Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση στα 2ετή ελληνικά ομόλογα έχει ανέλθει στο 53,1%, ενώ τα CDS ανέρχονται σε 7.200 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές στρέφονται προς «ασφαλή καταφύγια» όπως τα γερμανικά ομόλογα, στα οποία η απόδοση υποχωρεί 4,8 μονάδες βάσης στο 0,73%. Ωστόσο, ενδεικτικό της ψυχραιμίας που επικρατεί στις αγορές και της μη μετάδοσης από την κρίση στην Ελλάδα είναι και το γεγονός, ότι και οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων σημειώνουν πτώση.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί κατά 3,3 μονάδες βάσης στο 2,34%, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η ελληνική κρίση που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της δεν φαίνεται να στέλνει τους επενδυτές στο πλέον ασφαλέστερο, όπως θεωρείται, «καταφύγιο», τον χρυσό, η τιμή του οποίου υποχωρεί στα 1.168 η ουγγιά.
Το ευρώ υποχώρησε χθες και κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου, και συγκεκριμένα 1,0967. Ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε στο 1,1005.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το