Τοπικά

Μαρία Τσελεπή “Η τέχνη της βασιλόπιτας στα ζαχαροπλαστεία”

 

Πλησιάζοντας προς την αλλαγή του χρόνου, δεν είναι λίγοι οι Βολιώτες οι οποίοι ήδη έχουν κάνει τις παραγγελίες τους για βασιλόπιτες και διάφορα άλλα γλυκά.
Μιλώντας στη «Θ» η πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Μαγνησίας, Μαρία Τσελεπή, αναφέρθηκε τόσο στην κίνηση αυτών των ημερών, καθώς και στο τι προσδοκά για τη νέα χρονιά.
«Αυτές τις μέρες κινήθηκε η αγορά και δουλέψανε τα ζαχαροπλαστεία, ωστόσο την Τρίτη τρέχαμε στις τράπεζες για πληρωμές και τελικά μας έμεινε η κούραση» δήλωσε η κ. Τσελεπή, η οποία ανέφερε ότι φέτος οι βασιλόπιτες κυμαίνονται μεταξύ 11 – 13 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τα υλικά τα οποία βάζει και χρησιμοποιεί ο κάθε ζαχαροπλάστης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και κρατήσεις και παραγγελίες, ενώ όπως ανέφερε «ο κόσμος θα γιορτάσει σπίτι και θα συγκεντρωθεί σε σπίτια κι έτσι θα πάρει βασιλόπιτες να κόψει». Επίσης αναφέρθηκε και στην έρευνα αγοράς που γίνεται από τους καταναλωτές, σημειώνοντας ότι «η έρευνα αγοράς γινόταν ανέκαθεν και γίνεται πάντα. Ο κόσμος ελέγχει το πορτοφόλι του, αλλά παίζει ρόλο και κοιτά και την ποιότητα που θα πάρει. Σε όλα τα γλυκά υπάρχει μια μικρή αύξηση 10%, τη στιγμή που τα υλικά κι όλα τα υπόλοιπα έχουν αυξηθεί κατά 30 – 40%. Ο κόσμος έχει κουραστεί αρκετά. Με τις χειροποίητες δημιουργίες μας θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να φτιάξει η διάθεσή μας. Οι περισσότεροι από εμάς, παράγουμε και τα πουλάμε στα μαγαζιά μας. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια καταστήματα που πουλάνε χοντρικής. Βαδίζουμε με βάσει τις περσινές ποσότητες και βλέπουμε».
Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει τις επιχειρήσεις και τον κλάδο των ζαχαροπλαστών, τονίζοντας ότι «πριν από έναν χρόνο είχα πάρει διπλάσιο λογαριασμό ρεύματος κι από εκεί που πλήρωνα 1.800 ευρώ κλήθηκα να πληρώσω 3.600 ευρώ. Το 100% των ζαχαροπλαστείων παράγουν, οπότε δεν είναι μόνο το εργαστήριο. Εγώ χρησιμοποιώ 12 ψυγεία. Είτε έχουμε δουλειά είτε δεν έχουμε πρέπει να είναι αναμμένα και να λειτουργούν, οπότε αντιλαμβάνεστε για τι κόστος μιλάμε».
Στην περιοχή έκλεισαν δύο ζαχαροπλαστεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων ωστόσο ήταν κοντά στη σύνταξη και προτίμησαν, όπως είπε, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι να βγουν στη σύνταξη, χωρίς να λειτουργούν τα καταστήματά τους.
Η κ. Τσελεπή λειτουργεί οικογενειακή επιχείρηση εδώ κι αρκετά χρόνια κι όπως τονίζει «είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση κι αρκετά χρόνια στον χώρο και προσπαθούμε να δώσουμε και μεροκάματο, ωστόσο λόγω της κρίσης η ανεργία μεταφέρεται σε όλους τους κλάδους. Δουλεύουμε 15 – 16 ώρες την ημέρα για να τα βγάλουμε πέρα. Είναι όλα χειροποίητα και με αγάπη φτιαγμένα».
Για τη νέα χρονιά, η πρόεδρος των ζαχαροπλαστών δήλωσε ότι προσδοκά μείωση της ενέργειας κι επιδότηση των επιχειρήσεων από το κράτος για να σταθούμε, όπως δήλωσε «γερά στα πόδια μας. Ευχόμαστε να έχει όλος ο κόσμος δουλειά. Τώρα στις γιορτές «πέσανε» στην αγορά κάποια χρήματα, ωστόσο, φοβάμαι ότ, μετά τις γιορτές θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».
Τα ζαχαροπλαστεία είναι ανοιχτά όλες τις μέρες των γιορτών, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το