Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Να λειτουργήσει μουσείο για την Αγία Μαρίνα στον Κισσό

Να λειτουργήσει μουσείο για τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό ζητεί η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα πραγματικό κομψοτέχνημα της θρησκευτικής μας παράδοσης, το οποίο αντιμετωπίζει εδώ και μερικά χρόνια σημαντικά κτιριακά προβλήματα, απόρροια της φθοράς του χρόνου.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνο, όπως αναφέρει, εντοπίζεται στη στέγη με την εισροή υδάτων, γι’ αυτό άλλωστε και είχε τοποθετηθεί μουσαμάς, μια εικόνα που δεν άρμοζε στην ιστορικότητα του κτιρίου, αλλά ήταν κάτι αναγκαίο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει επίσης:
«Μετά από άοκνες προσπάθειες της Ενορίας και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, δόθηκε επιτέλους το «πράσινο φως» από το υπουργείο Πολιτισμού για την δρομολόγηση των διαδικασιών αποπεράτωσης των απαιτούμενων εργασιών. Σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Μαγνησία η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο ζήτημα ανατροφοδοτώντας ελπίδες για επίλυση του προβλήματος.
Κυρίαρχη θέση της παράταξής μας είναι πως η πανδημία δεν θα πρέπει να ανακόψει το σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού και να σημειωθούν νέες καθυστερήσεις. Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό βυζαντινό ναό, κτισμένο περίπου το 1650, και με ένα χρυσοποίκιλτο-ξυλόγλυπτο τέμπλο που προκαλεί το θαυμασμό. Ο ναός είναι παράλληλα και ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επισκέψιμος όλος το χρόνο, ένα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Στην προοπτική της έναρξης των εργασιών-κάτι που όλοι ευχόμαστε να γίνει σύντομα-θα προκύψει η ανάγκη να παραμείνει η θρησκευτική δίψα των πιστών για να βρίσκονται κοντά στο Ναό.
Μετά από συζητήσεις και με τον εφημέριο του Ναού π. Μιχαήλ Μιχάλαρο, καταθέτουμε ως «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» την πρόταση της αξιοποίησης του χώρου που βρίσκεται δίπλα στο Ναό, πάνω στην πλατεία, σε σημείο εμφανές στους επισκέπτες. Εκεί θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μουσείο με εκθέματα του ναού, με την ιστορία κατασκευής του αλλά και την παρουσίαση στοιχείων που τον κάνουν ξεχωριστό. Το εκκλησιαστικό αυτό μουσείο θα είναι πόλος έλξης για όλη την περίοδο που ο Ναός της Αγίας Μαρίνας θα είναι κλειστός λόγω εργασιών. Έτσι ο Κισσός δεν θα χάσει την αίγλη του και θα συνεχίσει να προσελκύει τουρίστες, ενώ και οι πιστοί θα έχουν ένα χώρο για να μπορούν να προσεύχονται και να νιώθουν κοντά στην πίστη. Η οργάνωση των χώρου θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, γι’ αυτό και απαιτείται η εκπόνηση μιας μελέτης, ενός σχεδίου για να λειτουργήσει το μουσείο το οποίο θα μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία και μετά την αποπεράτωση των εργασιών και επανέναρξη των θείων λειτουργιών και των άλλων λατρευτικών ενεργειών στην Αγία Μαρίνα. Η παράταξή μας, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για διάσωση της ορθόδοξης παράδοσης του τόπου μας, θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το αίτημα της Ενορίας και της τοπικής κοινωνίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το