Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Χωρίς σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου

“Οι πρόσφατες καταστροφές από τον «Ιανό» έχουν επαναφέρει ακόμη πιο επιτακτικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, μιας περιοχής που έχει πληγεί πολλαπλά και ανεπανόρθωτα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων” τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά.
Όπως αναφέρει, οι πλημμύρες του 2018 άφησαν το καταστροφικό τους αποτύπωμα στην περιοχή μας, αλλά από τότε ακολούθησαν και πολλές έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις καθώς και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφεραν σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς και ευρύτερα τους κατοίκους.

«Παρά τον υφιστάμενο κίνδυνο δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει προνοήσει στη σύνταξη και υλοποίηση ενός σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου. Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι, βασισμένο και στην μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που αποτύπωσε τα 121 επικίνδυνα σημεία στο Ανατολικό Πήλιο και τις παρεμβάσεις που επείγουν.
Ένα σχέδιο που περιέχει όλες εκείνες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις κοστολογημένες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ορίζοντα πενταετίας εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας» σημειώνει.
Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, γενικότερα, στην περιοχή, στις υγρές περιόδους του έτους, όπου το στοιχείο των βροχοπτώσεων είναι ιδιαίτερα έντονο, το εθνικό οδικό δίκτυο του Πηλίου υφίσταται σημαντικές ζημιές. Το κύριο οδικό δίκτυο διέρχεται από προβληματικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, με έντονη διέλευση υπόγειων υδάτων και με ενεργή γεωμορφολογία, λόγω φυσικοχημικών διεργασιών.
Η κύρια οδική αρτηρία σε πολλά σημεία έχει θεμελιωθεί επάνω σε παλαιές επιχωματώσεις, σε ασταθή επιφανειακά εδαφικά στρώματα, όπως επίσης και σε πρανή με μεγάλες κλίσεις. Επίσης λόγω παλαιότερης χάραξης , έχουμε έλλειψη σημαντικών έργων αντιστήριξης και διαχείρισης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Η υφιστάμενη κατάσταση επιβαρύνεται και από τα κυκλοφοριακά φορτία, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Επιπρόσθετα η έντονη ανοικοδόμηση με κατασκευές κάθετα στην ροή των υπόγειων υδάτων, καθώς επίσης και η κατασκευή δευτερευουσών – ιδιωτικών οδών, συμβάλλουν στην υπάρχουσα κατάσταση.

«Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται ανεπαρκής και σε αυτό τον τομέα. Όχι μόνο δεν αξιολόγησε τα δεδομένα και δεν προχώρησε σε κάποιες παρεμβάσεις ευρύτερου βεληνεκούς, αλλά δεν καθάρισε επαρκώς ούτε τα ρέματα και τις αυλακιές, ώστε τα νερά να μην εγκλωβίζονται σε δρόμους, χωράφια και σπίτια» τονίζει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Σημειώνει ακόμη ότι παράλληλα δεν έχει συνταχθεί ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας. «Σε ένα ακραία καιρικό φαινόμενο η πρόκληση μιας χαοτικής κατάστασης είναι πολύ εύκολο να προκύψει, αν δεν υπάρχει ένα σχέδιο για το πώς θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία. Εκείνη τη δύσκολη ώρα θα πρέπει να υπάρχει σε πρώτη φάση άμεση αντίδραση εξ ιδίων των δυνάμεων και διαθέσιμων πόρων.
Εισερχόμενοι ήδη σε χειμωνιάτικες συνθήκες με πύκνωση των βροχοπτώσεων ως «Κίνηση Ενότητας» ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να εκπονήσει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και πολιτικής προστασίας του Δήμου, ώστε να αποφύγουμε δραματικές καταστάσεις και να μην ξαναζήσουμε καταστροφές στις υποδομές, όπως συνεχώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα περιμένει όλα από την Περιφέρεια.
Απαιτούνται εδώ και τώρα σοβαρές και ουσιαστικές πολιτικές αποκατάστασης των ζημιών και πρόληψης από ενδεχόμενες νέες, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και αυλακιών, η κατασκευή δικτύων ομβρίων σε διάφορες περιοχές, η κατασκευή νέων τοιχίων αντιστήριξης σε σημεία» καταλήγει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το