Πολιτισμός

Μαρία Αλμπανίδου “Όνειρό μου να γράφω σε όλη μου τη ζωή”

 

Η Μαρία Αλμπανίδου γεννήθηκε στον Βόλο, όπου και κατοικεί. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε το Μεταπτυχιακό της στον Κλάδο των Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ (Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων).
Δούλεψε στον Βόλο ως δικηγόρος. Έχει δουλέψει επίσης στις φυλακές Κασσαβέτειας ως συντονίστρια προγραμμάτων εκπαίδευσης σε ανήλικους σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δημιούργησε στον Βόλο τη μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» για ανήλικους απειλούμενους από το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, έχει υποστηρίξει ως καλλιτεχνική διευθύντρια το Θεατρικό Εγχείρημα «Ρε Αλέξης».
Στον Βόλο από το 2013 διοργανώνει με την ομάδα της λογοτεχνικές βραδιές με συγγραφείς σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικούς οίκους. Από τον Ιανουάριο του 2020 αρθρογραφεί συστηματικά στην εφημερίδα «Θεσσαλία», κυρίως στο κυριακάτικο φύλλο, για το βιβλίο, το σινεμά και το θέατρο. Η ποιητική συλλογή «Ίασις» που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από τις Εκδόσεις Κοντύλι, είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. Διατηρεί το blog «Υάκινθος» (mariaalbanidou.blogspot.com) για θέματα πολιτισμού, βιβλίου και τέχνης. Μιλά πολύ καλά Γαλλικά και Αγγλικά. Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τα παιδιά.

Συνέντευξη ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΜΑΛΙΣΣΟΒΑ

Συνομιλίες, ο τίτλος της δεύτερης ποιητικής σας συλλογής από τις εκδόσεις Κοντύλι. Θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;
Αυτό το βιβλίο βγήκε μέσα από την αγάπη των ανθρώπων που το φρόντισαν, το πρόσεξαν και δούλεψαν μαζί του. Είναι μια συλλογική δουλειά. Είμαι ευγνώμων για τον υπέροχο εκδότη μου και ψυχή των εκδόσεων Κοντύλι Δημήτρη Παντελή, για την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Σταυρίνα Λαμπαδάρη που έκανε τις διορθώσεις και τέλος για τον αγαπημένο φίλο Γιώργο Δημητριάδη που επιμελήθηκε το εξώφυλλο και τα σκίτσα του βιβλίου. Αυτοί οι άνθρωποι το αγκάλιασαν, το αγάπησαν και είναι υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό μαζί με μένα φυσικά τη δημιουργό για το αποτέλεσμα που θα δείτε όσοι και όσες το πάρετε στα χέρια σας.
Όσο για μένα, σ’ αυτό το βιβλίο βρίσκεται όλη η ψυχή μου κατατεθειμένη. Ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος ζωής με αυτά τα ποιήματα, κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου και πορεύομαι πια για άλλα μονοπάτια, άλλες διαδρομές ακόμα καλύτερες, ακόμα μεγαλύτερες, ακόμα ψηλότερες.

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;
Είναι στην ουσία μια συνομιλία ή μάλλον πολλές συνομιλίες που κάνω με εμένα την ίδια εξ’ ου και ο τίτλος. Περιλαμβάνει όμως και άλλα ποιήματα όπως τον «Πρόσφυγα», ένα ποίημα το οποίο γράφτηκε για την εκδήλωση της ομάδας Volos Poetry Slam που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 21 Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Όπως επίσης και το ποίημα «Money» που είναι γραμμένο στα αγγλικά. Αλλά περιλαμβάνει και άλλα ποιήματα όπως το «Εμείς» και το «Δύο άνθρωποι» που αναφέρεται στις σχέσεις των ανθρώπων τις ερωτικές και το «Οι φίλοι» που μιλάει για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους φίλους μας. Περιλαμβάνει και άλλα όμορφα ποιήματα, όπως τη «Λευκή Αγάπη», ένα ποίημα που αγαπώ πολύ .

Υπάρχει έλλειμα συνομιλίας, με την έννοια της ουσιαστικής επικοινωνίας;
Μα φυσικά και υπάρχει! Το βλέπουμε άλλωστε παντού! Όλοι μα όλοι είμαστε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) σκυμμένοι πάνω από ένα κινητό. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ξυπνάμε και κατευθείαν πιάνουμε το κινητό, πριν κοιμηθούμε τσεκάρουμε στα γρήγορα το κινητό μας, τρώμε με το κινητό, μιλάμε στον άλλο και κοιτάμε το κινητό, περπατάμε και πάλι κοιτάμε το κινητό. Αν πάτε σε ένα καφέ να πιείτε τον καφέ σας, πάρα πολύ συχνά θα δείτε το φαινόμενο, μία ολόκληρη παρέα, όλοι να είναι σκυμμένοι πάνω από ένα κινητό και να μην ανταλλάσσουν ούτε ένα βλέμμα, ούτε ένα χάδι, ούτε μια αγκαλιά, ούτε ένα φιλί, ούτε μία λέξη για πολλή ώρα. Δεν είναι πολύ κρίμα αυτό; Δεν είναι έλλειμα επικοινωνίας αυτό; Θα μου πείτε ακούγεται τετριμμένο και χιλιοειπωμένο αυτό που λέω, είναι όμως μία μεγάλη αλήθεια. Και δεν το συναντάμε μόνο σε νέους ανθρώπους, ας μη στοχοποιούμε συνέχεια τη νέα γενιά για όλα τα κακά της μοίρας μας, κάνουν πολύ αξιόλογες προσπάθειες τα νέα παιδιά να σταθούν σε τόσους χαλεπούς καιρούς. Το βλέπουμε να συμβαίνει και σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Δεν μπορούμε πια να αντέξουμε να συνομιλήσουμε ούτε με τον εαυτό μας ούτε με τους άλλους. Δεν μπορούμε να αντέξουμε έστω λίγη σιωπή.

Αρθρογραφείτε συστηματικά στην εφημερίδα «Θεσσαλία», δημοσιεύοντας κριτικές βιβλίων. Ποια στοιχεία πρέπει να συγκεντρώνει ένα βιβλίο για να το προβάλλετε;
Καταρχάς γράφω και για θέατρο και για σινεμά στην εφημερίδα «Θεσσαλία». Αλλά όσον αφορά στα βιβλία γράφω μόνο για βιβλία που μου μίλησαν στην καρδιά. Συνεργάζομαι με εξαιρετικούς εκδοτικούς οίκους και διαλέγω βιβλία που ακουμπάνε τις πιο μύχιες χορδές της ψυχής μου. Όλα τα βιβλία, για τα οποία έχω γράψει σχεδόν δύο χρόνια τώρα, τα αγάπησα πάρα πολύ και μου δίδαξαν πάρα πολλά πράγματα. Και απ’ ό,τι κατάλαβα αγαπήθηκαν και από τον κόσμο που διάβασε γι’ αυτά μέσα από τη στήλη μου.

Ήταν για εσάς η περίοδος της πανδημίας γόνιμη συγγραφικά και αναγνωστικά;
Ήταν μία περίοδος ανακατάταξης, ανατροφοδότησης, εσωτερικότητας και μοναχικότητας και με αυτή την έννοια παρήγαγα πολύ έργο τόσο συγγραφικά, όσο και από άποψη διαβάσματος.

Τι θεωρείτε εξέλιξη σε έναν λογοτέχνη;
Να μη σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με το έργο του, να είναι πάντα πρωτοποριακός, ανατρεπτικός και δημιουργικός. Και να μη σταματά ποτέ μα ποτέ να διαβάζει.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας εντυπωσίασε;
Ένα εξαιρετικό βιβλίο ψυχολογίας το «12 κανόνες για τη ζωή» του Jordan B. Peterson από τις εκδόσεις Key Books.

Ποια αξία θεωρείτε υπέρτατη;
Το «καλός καγαθός» τον αρχαίων Ελλήνων. Στόχος της αγωγής στην αρχαία Αθήνα ήταν η διαμόρφωση του «καλού καγαθού» πολίτη. Ο πολίτης αυτός συγκέντρωνε όλα τα μόρια της Αρετής που κατά τον Πλάτωνα ήταν η σοφία, η ανδρεία, η σωφροσύνη, η δικαιοσύνη και η ευσέβεια, αλλά και πολλές άλλες μερικότερες ψυχικές και σωματικές αρετές. Όλες αυτές οι αρετές κάνουν τον άνθρωπο «όλως σπουδαίον», δηλαδή τέλειο, όπως παρατηρεί ο Αριστοτέλης. Αυτό θεωρώ υπέρτατη αξία για μένα που στις μέρες μας εκλείπει.

Βρίσκεστε σε μια γόνιμη συγγραφική περίοδο; Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;
Πάντα βρίσκομαι σε γόνιμη συγγραφική περίοδο. Από τότε που ξεκίνησα να γράφω (πάρα πολύ μικρή) πάντα κάτι έγραφα, κάτι σκάλιζα στο χαρτί, κάτι διάβαζα, κάτι είχα στο μυαλό μου σε σχέση με κάποιο βιβλίο. Τώρα θα ήθελα, μετά το τελευταίο μου βιβλίο με ποιήματα, να ασχοληθώ με τη μικρή φόρμα. Να γράψω μικρά κείμενα. Και αργότερα εκεί γύρω στα 90 μου, να γράψω ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο μυθιστόρημα. Αλλά από την άλλη δεν θέλω να αφήσω και την ποίηση που αγαπώ πολύ. Το όνειρό μου είναι να γράφω σε όλη μου τη ζωή, μέχρι τα βαθιά μου γεράματα, όπως δημιουργεί ταινίες ο Λαρς φον Τρίερ, ο Ντάρεν Αρονόφσκι και ο Γιώργος Λάνθιμος, όπως ζωγράφιζε τη δεκαετία του ’70 και του ’80 στους τοίχους της Νέας Υόρκης ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά και όπως έγραψε τον Οδυσσέα ο Τζέιμς Τζόυς και το Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! ο Γουίλιαμ Φώκνερ. Μεγάλα όνειρα θα μου πείτε, αλλά μου αρέσει πολύ να ονειρεύομαι μεγάλα.

Θέλετε να απευθύνετε μια ευχή για τη νέα χρονιά;
Να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία, να πηγαίνουμε περισσότερο θέατρο και σινεμά και να επισκεπτόμαστε όσες περισσότερες γκαλερί και μουσεία μπορούμε για να βλέπουμε έργα τέχνης.

Σας ευχαριστώ θερμά! Σας εύχομαι Καλές γιορτές και Καλά Χριστούγεννα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το