Κόσμος

Μαντλίν Μακάν: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των γονέων της κατά της πορτογαλικής δικαιοσύνης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε σήμερα την προσφυγή των γονέων της Μαντλίν Μακάν έναντι της απόφασης του πορτογαλικού Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει την αγωγή τους σε βάρος πρώην αστυνομικού, ο οποίος τους ενέπλεξε στην εξαφάνιση της κόρης τους.
Η Κέιτ και ο Τζέρι Μακάν είχαν καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Γκονσάλο Αμαράλ, ο οποίος είχε ηγηθεί της έρευνας για τη Μαντλίν το 2007, γιατί σε ένα βιβλίο που έγραψε με τίτλο “Η Αλήθεια του Ψέματος”, άφηνε να εννοηθεί ότι οι γονείς της μικρής εμπλέκονται στην εξαφάνισή της.

Το ζεύγος Μακάν είχε καταθέσει αγωγή εις βάρος του. Το 2015 δικαστήριο της Πορτογαλίας τους δικαίωσε καλώντας τον Αμαράλ να τους καταβάλλει ως αποζημίωση 500.000 ευρώ, αλλά δύο χρόνια αργότερα η απόφαση ανετράπη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας.
Οι γονείς τότε προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά τους σε μια δίκαιη δίκη, το δικαίωμά σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης δεν υποστηρίχθηκαν από την Πορτογαλία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το πορτογαλικό δικαστήριο εκπλήρωσε την υποχρέωσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα των Μακάν και ότι τα επιχειρήματά τους αναφορικά με το τεκμήριο της αθωότητας ήταν ατεκμηρίωτα.
«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κηλιδώθηκε το όνομα των εναγόντων, αυτό δεν συνέβη εξαιτίας της αναφοράς στο βιβλίο του συγγραφέα, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα των υποψιών που διατυπώθηκαν εναντίον τους», έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Μαντλίν ήταν τριών ετών όταν, στις 3 Μαΐου 2007, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν στο πορτογαλικό θέρετρο Πράια ντα Λους, όπου η οικογένειά της είχε μεταβεί για διακοπές.

Ο Αμαράλ κυκλοφόρησε το βιβλίο του τρεις ημέρες αφότου ο Πορτογάλος γενικός εισαγγελέας αποφάσισε να τερματίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού κοριτσιού το 2008. Αργότερα συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την πορτογαλική τηλεόραση.
Τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι στο Φάρο της Πορτογαλίας κατονόμασαν τον 44χρονο Γερμανό Κρίστιαν Μπρίκνερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό, ως επίσημο ύποπτο.
Η γερμανική αστυνομία δήλωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι η Μαντλίν θεωρείται νεκρή και ότι ο Μπρίκνερ ήταν πιθανότατα υπεύθυνος για την εξαφάνισή της. Ωστόσο, οι Βρετανοί αξιωματικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως εξαφάνιση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το