Κόσμος

Μάλι: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες δραστών της επίθεσης

All hostages released in Mali
Στη δημοσιότητα έδωσαν σήμερα οι αρχές του Μαλί τις φωτογραφίες ενός άνδρα και μίας γυναίκας, οι οποίοι φέρονται να βοήθησαν στον σχεδιασμό της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu που κόστισε τη ζωή σε 19 πελάτες και δύο δράστες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που μετέδωσε τις φωτογραφίες.

Λίγο νωρίτερα ο εισαγγελέας του Μαλί αρμόδιος για υποθέσεις τρομοκρατίας που έχει αναλάβει την έρευνα για την επίθεση αυτή δήλωσε ότι οι δράστες «είχαν συνεργούς».

Ο Μπουμπακάρ Σιντικί Σαμακέ δήλωσε μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους ότι «η έρευνα προχωρά» και θα επιτρέψει να εντοπιστούν γρήγορα οι δράστες (της επίθεσης) και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».
«Αυτό που είναι προφανές είναι ότι διέθεταν συνεργούς για να φτάσουν ως το ξενοδοχείο και είχαν συνεργούς για να διαπράξουν το έγκλημα», πρόσθεσε ο Σαμακέ.

Στο λόμπι του ξενοδοχείου οι ερευνητές εντόπισαν μια βαλίτσα η οποία περιείχε χειροβομβίδες και ανήκε στους δράστες, επεσήμανε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Γάλλοι ειδικοί έχουν φτάσει στο Μαλί για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών, ενώ στην έρευνα συμμετέχει και η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (Minusma).

Αναφορικά με την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο Radisson Blu ο Σαμακέ εκτίμησε ότι καμία από τις δύο οργανώσεις που έχουν ανακοινώσει ότι εξαπέλυσαν την επίθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ήδη από τις 20 Νοεμβρίου την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η αλ Μουραμπιτούν, η οργάνωση του Αλγερινού Μόχταρ Μπελμόχταρ, σε συνεργασία με την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ. Η οργάνωση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι δράστες ήταν μόνο δύο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ήταν Μαλινέζοι.

Πάντως χθες την ευθύνη για την ίδια επίθεση ανέλαβε και η οργάνωση Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μακίνα (FLM) σε συνεργασία με την Άνσαρ Ντιν, που δρα στο βόρειο Μαλί. Το FLM ισχυρίστηκε στην ανακοίνωσή του ότι οι δράστες ήταν πέντε, τρεις εκ των οποίων έχουν διαφύγει.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το