Αθλητισμός

Μακριά η λίστα των ντοπαρισμένων

Σοκαριστικά – ποσοτικά και ποιοτικά – στοιχεία προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες του SentraGoal.gr, από έρευνα που πραγματοποιεί η ΓΓΑ, για τους αθλητές και τις αθλήτριες, οι οποίοι/ες έχουν τιμωρηθεί (πειθαρχικά ή/και ποινικά) για παραβάσεις των κανονισμών και νόμων περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων φαρμακοδιέγερσης.

Η έρευνα (που κοντεύει να ολοκληρωθεί) αφορά όσους/ες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και εκτείνεται σε βάθος εικοσαετίας. Η λίστα αριθμεί πολλές δεκάδες αθλητών/αθλητριών. Όταν ολοκληρωθεί, προσθέτουν με νόημα, θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Ακόμα, επισημαίνουν οι ίδες πηγές, η έρευνα θα επεκταθεί στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή αλλά και τις επαγγελματικές κατηγορίες αθλημάτων.

Να σημειώσουμε πως η έρευνα γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου 4373/2016 («Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις»). Και συγκεκριμένα του άρθρου 23 («Άρση προνομίων σε αθλητές που καταδικάσθηκαν για παράβαση ντόπινγκ»).

Όπου (μεταξύ άλλων) προβλέπεται ότι σε όποιο/α αθλητή/ια τιμωρείται αμετάκλητα για χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων φαρμακοδιέγερσης «δε χορηγούνται οι οικονομικές παροχές, οι διευκολύνσεις και τα ευεργετήματα του παρόντος άρθρου και του άρθρου 35 του νόμου αυτού, καθώς επίσης και του άρθρου 39 του Ν. 3883/2010. Αν αυτά έχουν χορηγηθεί ανακαλούνται».

Αν ο/η τιμωρημένος/η αθλητής/ια υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε «αποτάσσεται από τις τάξεις τους». Αν αφορά τιμωρημένο/η αθλητή/ια που προσλήφθηκε βάσει ευεργετικών διατάξεων και ήδη απασχολείται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τότε «απολύεται με απόφαση του οικείου αρμόδιου οργάνου».

Πηγή www.sentragoal.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το