Τοπικά

Μαγνησία:«Σφιγμένοι» οι γονείς για το σχολικό χαρτζιλίκι στο παιδί

 

Στο 30% ανέρχεται το ποσοστό των μαθητών που έρχονται στο σχολείο με κολατσιό από το σπίτι, ενώ ένα ακόμη σημαντικό ποσοστό λαμβάνει ένα ευρώ από τον γονέα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες στο πεντάωρο ή εξάωρο που βρίσκεται στη σχολική μονάδα. Οι οικονομικές επιπτώσεις της δύσκολης περιόδου που διανύουν τα νοικοκυριά, αποτυπώνονται και στο χαρτζιλίκι το οποίο προσφέρουν στους μαθητές.
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι σχολικοί κυλικειάρχες με τον χαμηλό τζίρο και τις πολλαπλές υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν.
Σημειώνεται πως στα σχολεία «τρέχουν» δύο προγράμματα το ένα στα δημοτικά που είναι με τη δωρεάν σίτιση των μαθητών το μεσημέρι, και το άλλο από τον Δήμο Βόλου στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που σχετίζεται με το κολατσιό σε αδύναμους οικονομικά μαθητές.
Η πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων Μαγνησίας κ. Δώρα Καναβιτσά τόνισε πως «Τα σχολικά κυλικεία λειτουργούν 160 μέρες τον χρόνο και σε αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα που αντιστοιχούν σε δώδεκα μήνες, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, γιατί η δουλειά μας είναι εποχιακή. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι συνάδελφοι είτε συμπληρώνουν με ένα δεύτερο εισόδημα στο σπίτι είτε κάνουν μια καλοκαιρινή δουλειά. Σε αυτό, λοιπόν το μικρό χρονικό διάστημα των 160 ημερών, φέτος λόγω των πλημμυρών χάσαμε και τον Σεπτέμβριο που μας έριξε πίσω αναφορικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει την απαλλαγή από το ενοίκιο του πρώτου τριμήνου. Και αυτό θα μας έδινε μια «ανάσα» αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο εσωτερικών».
Στη Μαγνησία τα σχολικά κυλικεία ανέρχονται στα 72 που είναι εγγεγραμμένα στο σύλλογο.

Από ένα μέχρι δύο ευρώ το χαρτζιλίκι

Η κ. Καναβιτσά επισήμανε πως «Το χαρτζιλίκι των παιδιών κυμαίνεται από ένα ευρώ μέχρι δύο ευρώ. Υπάρχουν, όμως και παιδιά που δεν διαθέτουν ούτε αυτά τα χρήματα. Υπάρχουν βέβαια και οι γονείς που δίνουν κολατσιό στους μαθητές οι οποίοι από το κυλικείο θα λάβουν συνήθως το νερό.
«Γύρω στο 30% των μαθητών έρχεται με το κολατσιό από το σπίτι, ενώ υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό μαθητών που έρχεται στο σχολείο για να αγοράσει ένα κουλούρι, άντε και ένα νερό» ανέφερε η κ. Καναβιτσά.
Οι μητέρες παιδιών του δημοτικού συνήθως έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους κυλικειάρχες, ώστε να σιτίζονται με συγκεκριμένα προϊόντα στο πλαίσιο μιας ορισμένης διατροφής. Επίσης υπάρχουν πολλοί γονείς που πληρώνουν στο τέλος της εβδομάδας και αφού έχει συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.
Το τεφτέρι υπάρχει βέβαια και στα σχολικά κυλικεία και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καναβιτσά, «ποτέ οι κυλικειάρχες δεν αφήνουν έναν μαθητή νηστικό ή χωρίς νερό, επειδή δεν έχει χρήματα μαζί του για να πληρώσει».
Πάντως η ίδια σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια οι οικογένειες δυσκολεύονται από την οικονομική και υγειονομική κρίση και τώρα μετά από τις πλημμύρες.
Οι κυλικειάρχες έχουν τις ίδιες τιμές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αγοράζουν ακριβότερα τις πρώτες ύλες. Για παράδειγμα το κιλό στη φέτα πήγε στα δεκαπέντε ευρώ.

Ελκυστικές οι τιμές

Το κουλούρι στο σχολικό κυλικείο πουλιέται στα 60 λεπτά, το τοστ με γαλοπούλα και τυρί στο 1,50 ευρώ, μια απλή τυρόπιτα στο 1,30 ευρώ.
«Οι τιμές στα σχολικά κυλικεία είναι πολύ καλές» ανέφερε η κ. Καναβιτσά και πρόσθεσε πως η ελληνική οικονομία έχει ζοριστεί πάρα πολύ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη μικρομεσαία επιχείρηση. Με το νέο φορολογικό σύστημα υπάρχει κίνδυνος να αρχίζουν να βάζουν λουκέτο τα σχολικά κυλικεία. Είναι αδύνατον να πληρώσουν τη νέα φορολογία. Αν και τα σχολικά κυλικεία πληρώνουν φόρο όχι για δώδεκα αλλά για οκτώ μήνες, εντούτοις οι οκτώ μήνες είναι 240 μέρες και το υπουργείο εσωτερικών αναγνωρίζει ότι τα σχολικά κυλικεία λειτουργούν 189 μέρες. Επίσης οι κυλικειάρχες πληρώνουν για την ασφάλειά τους για δώδεκα μήνες, ενώ δουλεύουν λιγότερες μέρες».
Η κ. Καναβιτσά ανέφερε πως «το ενοίκιο του κυλικείου πηγαίνει προς τα έσοδα του σχολείου. Το διαχειρίζεται μια οικογένεια που κάνει αγώνα για να βιοποριστεί. Και θα παρακαλούσαμε τους γονείς να στηρίζουν τα κυλικεία των σχολείων τους. Οι μαθητές δεν πρέπει να πηδούν τα κάγκελα για να βγουν έξω από τον αύλειο χώρο και να αγοράσουν κάτι από άλλο κατάστημα».
Συμπλήρωσε πως υπήρχε νόμος που έλεγε ότι απαγορεύεται να ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε απόσταση 50 μέτρων από το σχολείο, ο οποίος έπαψε να ισχύει πλέον, και τώρα ο καθένας ανοίγει ό,τι θέλει πουλώντας και προϊόντα τα οποία η πολιτεία τα απαγορεύει από το σχολικό κυλικείο.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το