Τοπικά

Μαγνησία: Πολύ μικρή η συμμετοχή εκπαιδευτικών στις εκλογές – Ψήφισε ηλεκτρονικά μόλις το 6% των δασκάλων 

Μόλις το 6,5% των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας συμμετείχε το περασμένο Σάββατο στις εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των αιρετών στα νέα υπηρεσιακά συμβούλια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση άγγιξε το 15%.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τους 1.687 εκπαιδευτικούς ψήφισαν ηλεκτρονικά οι 110, ποσοστό συμμετοχής 6,5%, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους 1.650 περίπου συμμετείχαν στις εκλογές οι 268.
Συνολικά από τους περίπου 3.350 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές ψήφισαν το Σάββατο οι 378.
Εξαρχής οι εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει την αντίδρασή τους στην απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να διεξάγει εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία και μάλιστα Σάββατο. Οι εκπαιδευτικοί αντέτειναν να παραταθεί η θητεία των νυν αιρετών και να γίνουν οι εκλογές μετά το τέλος της πανδημίας έχοντας τη δυνατότητα να έρθουν σε επικοινωνία με τους συναδέλφους τους. Είχαν επισημάνει μάλιστα να γίνουν οι εκλογές σε εργάσιμη μέρα, μετά το τέλος των μαθημάτων.

Τελικά η υπουργός επέμεινε στη θέση της και οι παρατάξεις απέσυραν τα ψηφοδέλτιά τους.
«Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας και οι πέντε παρατάξεις απέσυραν τα ψηφοδέλτιά τους μαζί με τους 75 υποψήφιους. Τελικά ψήφισαν 110 άτομα, σε ποσοστό μόλις το 6,5%. Οι συνάδελφοι που ψήφισαν, ενδεχομένως να μην είχαν ενημερωθεί για τις αποφάσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Δεν θεωρούμε πως αυτή η εκλογή έχει κάποια νομιμοποίηση, όταν απέχει το 94% των εκπαιδευτικών και η υπουργός Παιδείας θα πρέπει να διαχειριστεί μια πολιτική ήττα που υπέστη» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και συμπλήρωσε πως τα σχολεία λειτουργούν με όρους μετριοπάθειας και διαλόγου.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως σύμφωνα με την απόφαση της ΔΟΕ, όποιοι και αν εκλεγούν από αυτές τις εκλογές, θα πρέπει να παραιτηθούν.
Επίσης σχολίασε το γεγονός πως μέχρι και χθες δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα έστω από αυτές τις 110 ψήφους.
Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος δήλωσε πως τα αποτελέσματα τα γνωρίζει η εφορευτική επιτροπή που επρόκειτο να τα αποστείλει στην περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τρεις παρατάξεις είχαν αποσύρει τα ψηφοδέλτιά τους, και μια παράταξη το «Όλοι Μαζί» δεν το απέσυρε. Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας επισημαίνεται πως η συμμετοχή των καθηγητών/τριών στην ψηφοφορία με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος «ΖΕΥΣ» που διεξήχθη το Σάββατο 7/11/2020, ήταν πολύ χαμηλή. Συγκεκριμένα για το ΚΥΣΔΕ ψήφισε το 15,11%, για το ΑΠΥΣΔΕ ψήφισε το 14,74% και για το ΠΥΣΔΕ ψήφισε το 16,54% των εκλογέων. Από τους 1.650 περίπου ψήφισαν οι 268. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η ΔΑΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή δήλωσε πως «τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις είχαν αποσύρει τα ψηφοδέλτιά τους. Βέβαια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα φαίνονταν ενεργές και, όποιος ήθελε, ψήφιζε. Για όλα τα θέματα σχετικά με τις εκλογές θα συζητηθούν στο συνδικαλιστικό όργανο στο επόμενο χρονικό διάστημα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το