Τοπικά

Μαγνησία: Μόνο ένας ιδιώτης γιατρός υπέγραψε τη σύμβαση για εργασία στο ΕΣΥ – Αντικίνητρο οι χαμηλές απολαβές  

Ο μικρός μισθός αλλά και η απώλεια της εμπιστοσύνης προς το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως είναι οι δύο βασικοί λόγο που σχεδόν μηδαμινός ήταν ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών από τη Μαγνησία οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να εργαστούν και στο Νοσοκομείο Βόλου υπογράφοντας σύμβαση.
Το υπουργείο Υγείας έστω και καθυστερημένα έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες στο ΕΣΥ υπογράφοντας σύμβαση με μηνιαίο μισθό 2000 ευρώ και για έξι μήνες, ενώ υπήρχε δυνατότητα επέκτασης. Επίσης οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούσαν να διατηρήσουν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία ανοικτά.
Σε επίπεδο Μαγνησίας μόνο ένας ιδιώτης γιατρός ενδιαφέρθηκε να υπογράψει σύμβαση και να εργαστεί στο Νοσοκομείο με αμοιβή, τη στιγμή μάλιστα που οι ιδιώτες γιατροί ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ρωτήθηκε για αυτή την εξέλιξη και μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» απάντησε πως «είναι πράγματι ελάχιστος ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που ενδιαφέρθηκαν για να υπογράψουν τη σύμβαση. και οι λόγοι βασικά είναι δύο. Ο πρώτος σχετίζεται με τον μισθό. Δυστυχώς και σε αυτό το ζήτημα το υπουργείο Υγείας αποδείχθηκε λίγο τσιγγούνικο, καθώς τα 2000 ευρώ τον μήνα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των γιατρών. Τα ιδιωτικά ιατρεία έχουν πολλά έξοδα, όπως πληρωμή γραμματείας, ενοίκια, και άλλα λειτουργικά έξοδα που δύσκολα μπορεί να καλυφθούν με αυτό το μισθό. Βέβαια το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν και τα ιατρεία τους ανοικτά. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο, πόσος χρόνος θα περισσέψει για έναν γιατρό να είναι διαρκώς στο Νοσοκομείο και να μπορεί να εξυπηρετήσει παράλληλα και το πελατολόγιό του. Να σημειώσουμε μόνο σε αυτό το σημείο πως στο Ηνωμένο Βασίλειο που εφαρμόστηκε αντίστοιχη τακτική. η μία ώρα εργασίας στο Νοσοκομείο αμείβεται με 160 ευρώ».

Ο κ. Τσάμης πρόσθεσε πως ο δεύτερος βασικός λόγος είναι η απόσταση και η ψυχρότητα που έχει προκληθεί μεταξύ ιδιωτών γιατρών και υπουργείου Υγείας. Παρατηρείται μια έλλειψη εμπιστοσύνης που η αρχή της ήταν τα συνεχόμενα μνημονιακά μέτρα που λάμβανε το υπουργείο και αυτά ήταν οι περικοπές στις αποδοχές με τα ληστρικά rebate και clowback, ενώ κορωνίδα αποτελεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Έχοντας γίνει όλα αυτά, έρχεται τώρα το υπουργείο και ζητά τη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας τόνισε και την απουσία κινήτρων για τους νέους γιατρούς που αποφοιτούν με γνώσεις από τις ιατρικές Σχολές της Ελλάδας και να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα οι μηνιαίες απολαβές είναι μικρές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το