Τοπικά

Μαγνησία: 7 στις 10 επιχειρήσεις βγαίνουν εκτός ρυθμίσεων – Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το 60-70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός ρυθμίσεων και να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Παράλληλα το μη μισθολογικό κόστος, όπως η ενέργεια, έρχεται να προστεθεί ως «βρόχος» σε πολλούς επαγγελματίες.

Η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αγγίζει αρκετούς κλάδους των μικρομεσαίων. Οι επιχειρήσεις μεταποίησης, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και άλλοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, ενώ μέσα στο καλοκαίρι η εστίαση φαίνεται να κινείται κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι όχι σε όλα τα σημεία του Νομού.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφωνας Πλαστάρας επισήμανε για το θέμα πως «δυστυχώς τα ανησυχητικά στοιχεία για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έβγαλαν οι έρευνές μας σε τοπικό επίπεδο, επιβεβαιώνονται και σε πανελλαδικό επίπεδο. Έτσι το 60-70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον Νομό Μαγνησίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς Εφορεία, Ταμεία, Τράπεζες, προμηθευτές. Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς αναγκάζονται να βγουν ακόμη και από τις ρυθμίσεις στις οποίες μπήκαν, μήπως και μπορέσουν να ανασάνουν λίγο. Ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, ώστε το πρόβλημα παραμένει για πολλούς μικρομεσαίους».

Ο κ. Πλαστάρας πρόσθεσε πως μεγάλο πρόβλημα για τους μικρομεσαίους αποτελεί το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι λογαριασμοί για την ενέργεια, τα τηλέφωνα. Οι λογαριασμοί για την ενέργεια είναι πάρα πολύ φουσκωμένοι, με αποτέλεσμα μικρομεσαίοι επαγγελματίες να εντάσσονται στις ρυθμίσεις και της ΔΕΗ, μήπως καταφέρουν και εξοφλήσουν τους λογαριασμούς.
Αναφορικά με την τοποθέτηση POS ο κ. Πλαστάρας επισήμανε πως «είναι πολύ πιθανό ένα σημαντικό ποσοστό των μικρομεσαίων να μην χρησιμοποιήσει τη συσκευή, γιατί υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την απουσία του ακατάσχετου λογαριασμού στις επιχειρήσεις. Το θέμα το έχουμε θέσει στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση. Όμως, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ακατάσχετο για τα φυσικά πρόσωπα και όχι για τις επιχειρήσεις».

Τέλος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ξεκινά από σήμερα ο κ. Πλαστάρας επισήμανε πως θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να ενταχθούν, καθώς χρειάζονται χρήματα για τη διαδικασία.
Μάλιστα εκτίμησε πως από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα ωφεληθούν λιγοστές επιχειρήσεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το