Τοπικά

Μαγνησία:110 εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση

 

Στους 110 ανέρχονται οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και οι καθηγητές από τη Μαγνησία που υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση φέτος. Η νέα εξέλιξη για τους αιτούντες, είναι ότι θα μπορέσουν να λάβουν ολόκληρη τη σύνταξη σε ελάχιστους μήνες. Και αυτό είναι ένα κίνητρο για να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη.
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες. Μέσα στον επόμενο μήνα οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν την αίτηση, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανάκληση της αίτησης, διαφορετικά ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο στις 31 Αυγούστου.
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφέρθηκε πως οι καθηγητές που υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη είναι 60. Από αυτούς οι οκτώ συνταξιοδοτούνται αυτοδίκαια, δηλαδή «πάτησαν» τα 67 χρόνια και επομένως αποχωρούν, ακόμη και αν ήθελαν να παραμείνουν και άλλο στην εκπαίδευση.
Ο αριθμός των αιτήσεων είναι παρόμοιος με πέρυσι.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποβλήθηκαν 47 αιτήσεις από τις οποίες οι 34 είναι από δασκάλους, έξι από νηπιαγωγούς και επτά από καθηγητές ειδικοτήτων. Σε σχέση με πέρυσι οι αιτήσεις είναι περισσότερες κατά τρεις.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος επισήμανε πως ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που συνταξιοδοτούνται είναι μεταξύ 58-62 ετών. Είναι εκπαιδευτικοί που κατάφεραν και θεμελίωσαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, ενώ κάποιοι μπόρεσαν να προβούν και σε εξαγορά συντάξιμων ετών.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως πλέον οι εκπαιδευτικοί, όταν υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, γνωρίζουν ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες θα λάβουν ολόκληρο το ποσό της κύριας σύνταξης. Αυτό μέχρι και πριν μερικά χρόνια δεν συνέβαινε, και γι’ αυτό οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να έχουν κάποιες μικρές αποταμιεύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους, από τη στιγμή που υπέβαλαν την αίτηση μέχρι τη μέρα που θα λάμβαναν όλα τα χρήματα της σύνταξης. Μια μέρα που μπορεί να αργούσε ακόμη και …τρία χρόνια
Πλέον οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ολόκληρη την κύρια σύνταξη μέσα σε τρεις μήνες.
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως οι αποδοχές των συντάξεων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια έχοντας ξεπεράσει το σοκ των διαδοχικών μειώσεων στα χρόνια των μνημονίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξισορροπούνται οι αποδοχές ως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Παλιότερα αρκετοί εκπαιδευτικοί, αλλά και ευρύτερα δημόσιοι υπάλληλοι έμεναν στην εργασία, γιατί λάμβαναν περισσότερα χρήματα. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές από τον χώρο της εκπαίδευσης, ένας εκπαιδευτικός με 35 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει γύρω στα 1.400 ευρώ, ενώ αν συνταξιοδοτηθεί, τα χρήματα που θα λαμβάνει, θα είναι σχεδόν τα ίδια, με τη διαφορά όμως ότι θα λάβει και ένα εφάπαξ κοντά στα 35.000 ευρώ.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το