Τοπικά

Μ. Βορίδης “20.000 αρμοδιότητες θα αναπροσαρμοστούν” – Ξεκίνησαν οι εργασίες της ΚΕΔΕ – Δείτε photos

Στην αναπροσαρμογή 20.000 αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της πολυεπίπεδες διακυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει η Πολιτεία, όπως ανακοίνωσε από τον Βόλο, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “Για ζητήματα στελέχωσης η η κυβέρνηση έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ενίσχυση των Δήμων. Εκ του συντάγματος η Αυτοδιοίκηση είναι αυτοδιοίκηση και το κράτος συνεποπτεύει της αυτοδιοικήσεως. Είναι ειλημμένα και δε θα τα ξανασκεφτούμε. Το θέμα των αρμοδιοτήτων αγγίζει όχι μόνο την αυτοδιοίκηση αλλά όλα τα επίπεδα διακυβέρνηση. Το κεντρικό κράτος, τις αποκεντρωμένες, τις περιφέρειας και ΟΤΑ. Αυτό που θα κάνουμε κι είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε μηχανισμού κατανομής αρμοδιοτήτων του εθνικού συστήματος  πολεπίπεδης διακυβέρνησης και ο ρόλος θα είναι καθοριστικός της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ. Οι αρμοδιότητες που στο τέλος θα αναπροσαρμοστούν θα είναι 20.000. Θα είναι θεματική η κατανομή των αρμοδιοτήτων, όπως οι σχέσεις των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, της διαχείρισης των υδάτων κ.α. πρέπει να γίνει σωστή δουλειά. Για την εργειακή κρίση έχουν δοθεί μία ΚΑΠ και μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν κι άλλα”.

Ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος ανέφερε ότι για θέματα του Βόλου ίσως να έχουμε και ανακοινώσεις από τους αρμοδίους Υπουργούς κι όπως είπε ” Εμείς έχουμε δύο θέματα που τα επεξεργαζόμαστε εδώ και καιρό και μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε και ανακοινώσεις. Το ένα είναι με το ειδικό σχολείο έργο 27εκ. ευρώ το διεκδικούμε και πιστεύω θα το ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός και το άλλο το μεγάλο χρέος που παραλάβαμε το 2014 από τους πολιτικούς απατεώνες που διοικούσαν την πόλη, το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ που δεν πήγε κανένας φυλακή και σιγά σιγά αποπληρώνουμε και οφείλει να δώσει λύση η κυβέρνηση”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας ανέφερε ότι 3,5 χρόνια η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει κρίσεις μετανασταυετική, υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική και πατώντας στήριξε την Αυτοδιοίκηση και πατώντας πάνω σε αυτή τη σχέση που οικοδομήθηκε στα δύσκολα θα συνεχίσουμε όπως είπε “να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση για ότι απαιτείται είτε αυτό είναι αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους Πατώντας στη σχέση που οικοδομήθηκε στα δύσκολα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Τ.Α. για ότι απαιτείται, είτε αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, είτε αποφορά της Δημοτική Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τις σχολικές επιτροπές για να υπάρχει απόλυτη σιγουριά για τη θέρμανση των παιδιών μας
Σήμερα θα βάλουμε το λιθαράκι για την επόμενη μέρα, ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τ.Α. κυρίως οργανωτικά και θεσμικά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταστατική θέση των αιρετών. Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το υπουργείο έχει ευκαιρία να διαχειρίζεται πόρου από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, «Αντ. Τρίτσης» και μόνο τα ΥΠΕΣ έχει 5 δις € έργα σε όλη τη χώρα και απαιτείται σωστός σχεδιασμός για να απορροφήσουμε κονδύλια στην ώρα τους και από τα συμπεράσματα περιμένουμε να έχουμε σημαντικά για να χτίσουμ,ε μια καλύτερη ημέρα για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα.
Πριν από λίγο διάστημα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «ΑΞΙΑ» χρηματοδότησης των Δήμων για δικαστικές αποφάσεις, που μπορεί να συμβάλει στη διαμάχη της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ και είναι ένα ζήτημα πως μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ΔΕΥΑ που έχουν δικαστικές αποφάσεις ουσίες και είμαστε κοντά σε αυτό το ζήτημα. Για το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου, είναι στην καρδιά του πρωθυπουργού κι ανταποκρινόμαστε πάντα σε τέτοια αιτήματα και είμαστε θετικοί και θα ενταχθεί το σχολείο στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης πολύ σύντομα”.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπορόπουλος ανέφερε ότι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το σημαντικό γεγονός είναι ουσιαστικά και οδηγός για τις πολιτικές μας”.

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή εξέλιξη όσον αφορά στην Ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου που δίνει βαρύτητα στο τρίπτυχο “πρόληψη, προετοιμασία ετοιμότητα, ανθεκτικότητα κι άμεση αντιμετώπιση. Εδώ η κεντρική διοίκηση θέλει την ΤΑ και τους ΟΤΑ ως τον βασικό συνεργάτη. Αν αυτό την οικογενειακή όσμωση δεν την κάνουμε πράξη με πρακτικές ενέργειες θα μείνουν στη θεωρία. Από πλευράς μας έχουμε καταφέρει να βρούμε μια καλή όσμωση”. Επίσης, αναφέρθηκε σε σχετικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο προϋπολογισμού 130εκ. ευρώ για οχήματα και εργαλεία που αφορούν στην πολιτική προστασία γιατί παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειμμα στην ΤΑ και ο στόλος είναι παλιός κι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Δείτε φωτός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το