Τοπικά

Λύση για τους άπορους το Κοινωνικό Φροντιστήριο “Θ”

Στον πρώην παιδικό σταθμό «Αρίων», στο «Άσυλο», στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2014 το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου
Στον πρώην παιδικό σταθμό «Αρίων», στο «Άσυλο», στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2014 το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου

Φέτος το καλοκαίρι κλείνει αισίως τρία χρόνια εθελοντικής προσφοράς και οδεύει προς τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, αποτελώντας λύση για τα παιδιά οικογενειών με οικονομική αδυναμία. Ο λόγος για το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλο, που από τον Δεκέμβριου του 2014 λειτουργεί στον πρώην παιδικό σταθμό «Αρίων», στην οδό Τριανταφυλλίδη στο Αθλητικό Κέντρο Χιλιαδούς, γνωστό ως «Άσυλο». Φέτος τα μαθήματα παρακολούθησαν περίπου 120 μαθητές και με αγωνία οι καθηγητές, οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά περιμένουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών που διδάσκουν είναι αδιόριστοι, ενώ ο συνολικός αριθμός αγγίζει τους 45, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Την πρώτη χρονιά λειτουργίας άρχισε τη δράση του με 80 περίπου μαθητές και υπάρχει αυξητική τάση κάθε χρόνο, σημείο των καιρών λόγω της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης ανεργίας. Η αρχή του Κοινωνικού Φροντιστηρίου οφείλεται στην ιδέα του καθηγητή βιολόγου κ. Θεολόγου Παρδαλίδη και άλλων αδιόριστων εκπαιδευτικών και ο σκοπός του ήταν και είναι η παροχή βοήθειας στις οικογένειες με οικονομική αδυναμία ή ειδικών ομάδων, χωρίς στόχο φυσικά, όπως τονίζεται, τον ανταγωνισμό και «κόντρα» στα υπόλοιπα φροντιστήρια. Η πρωτοτυπία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου από άλλα που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, έγκειται στο γεγονός ότι η ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας του οφείλεται αποκλειστικά στους γονείς των μαθητών και στους εθελοντές καθηγητές, σε αντίθεση με άλλα που είναι υπό την «εποπτεία» των κατά τόπους Δήμων ή Μητροπόλεων. Στους χώρους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου η «Θ» ξεναγήθηκε από την κ. Αμαλία Κορδάτου και τον κ. Κωνσταντίνο Παρίση, οι οποίοι τόνισαν ότι αν και υπάρχουν όλες οι ειδικότητες καθηγητών, υπάρχουν ελλείψεις σε κάποιες, όπως μαθηματικούς, φυσικούς, βιολόγους και πληροφορικούς (γενικότερα της Θετικής), ενώ γίνεται έκκληση από τους ανθρώπους του όποιος μπορεί να συνδράμει εθελοντικά στην προσπάθεια για την καλύτερη στελέχωση των τμημάτων και των μαθημάτων. Όσον αφορά στα αναλώσιμα υλικά και όχι μόνο αυτά καλύπτονται από τους ίδιους τους καθηγητές με την πολύτιμη συνδρομή των γονιών. Κάθε τμήμα αποτελείται από 6-7 παιδιά, ενώ τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου, ΕΠΑΛ Γ’ Λυκείου, αλλά και μεταλυκειακούς. Φέτος για πρώτη φορά, όπως επισημαίνει ο κ. Παρίσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη βοήθεια του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα το άγχος και τις σχολικές εξετάσεις. «Υπήρξε ανταπόκριση και ενδιαφέρον, ενώ κρίνεται από πολλούς επιτυχημένη, με αποτέλεσμα αυτό να δίνει δύναμη στους ανθρώπους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, για να υπάρξει συνέχεια και με άλλες εκδηλώσεις και ομιλίες», τονίζει ο ίδιος. Η αξιέπαινη προσπάθεια των εκπαιδευτικών συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε παιδιά από οικογένειες με οικονομική αδυναμία, ενώ δίνεται η ευκαιρία, ισότιμα, ιδίως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, να διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που ίσως δεν θα μπορούσαν να πετύχουν, αν δεν υπήρχε αυτή η εθελοντική κίνηση.
Τα δικαιολογητικά και από αύριο οι εγγραφές
Για να εγγραφεί κάποιος μαθητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, πρέπει να προσκομίσει τα εξής δικαιολογητικά: Φορολογική δήλωση των γονέων που να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, φωτοτυπία ταυτότητας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, κάρτα ανεργίας, οποιοδήποτε πιστοποιητικό που να δηλώνει οικονομικό πρόβλημα. Από αύριο Δευτέρα 13 Ιουνίου αρχίζουν οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την 1η Ιουλίου. Οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 11 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και Δευτέρα και Τετάρτη από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ στον χώρο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο «Άσυλο» (Τριανταφυλλίδη 74). Τηλέφωνο επικοινωνίας 2421307982 (διαθέσιμο ώρες εγγραφών). Επίσης παρακαλούνται καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, που ενδιαφέρονται να διδάξουν εθελοντικά, να προσέλθουν στον χώρο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο εγχείρημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το