Τοπικά

Λούκα Κατσέλη: «Η βία, μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας»

Το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη για την αύξηση της βίας και δεν πρέπει μόνο να αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες, αλλά και να προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα δήλωσε από τον Βόλο, όπου βρέθηκε χθες η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη βία κατά των γυναικών, της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο νέο δημοτικό συμβούλιο Βόλου «Συμμαχία για τον Βόλο», όπου μεταξύ άλλων μίλησαν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου και ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Βόλο» Νίκος Παπαπέτρος.
Νωρίτερα το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τους ομιλητές.


Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι η βία εξαπλώνεται και αποκτά και νέες μορφές, όπως ψυχολογική, σωματική, λεκτική και μέσα από το διαδίκτυο, ακόμη και από διάφορα τραγούδια όπως η τραπ.
Όπως είπε, «οφείλουμε να θέσουμε τα όρια της βίας. Τα θύματα της βίας είναι συνήθως γυναίκες, παιδιά, ευάλωτοι, ενώ θύτες πολιτικά πρόσωπα, τραγουδιστές της τραπ. Θα πρέπει να πάψουν οι γυναίκες να είναι ευάλωτες απέναντι στη βία. Το πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη και δεν πρέπει μόνο να αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες, αλλά και να προλαμβάνει μέσα από πολιτικές, ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ομάδων αυτών. Μια κοινωνία χωρίς ηθικές αρχές δεν μπορεί να πάει μπροστά».
Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των κοινωνικών προτύπων και του νομικού πλαισίου, των κυρώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον σχολικό εκφοβισμό, καθώς και στη βία στον δημόσιο βίο, τονίζοντας ότι «η βία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Το 2021 είχαμε 21 γυναικοκτονίες. Πρέπει να μας απασχολήσει και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, όπως και το ζήτημα των προτύπων. Ο μηδενισμός που προωθείται, οδηγεί στον αυταρχισμό και τη βία στην κοινωνία».


Από την πλευρά της η κ. Ελένη Ανδρέου, ψυχολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προχώρησε σε μία ψυχοκοινωνική προσέγγιση του φαινομένου και όπως είπε «έχουμε πρότυπα που προωθούν τη βίαιη συμπεριφορά και ειδικά την έμφυλη βία. Ενώ έχουμε προχωρήσει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντούτοις η βία αυξάνεται και γιγαντώνεται και είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας και στην κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι ένας παράγοντας που συντελεί στη στρατηγική πρόληψης που μπορούμε να ακολουθήσουμε».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο» και δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος, ανέφερε πως πρόκειται για ένα ευρύτερο θέμα που περιλαμβάνει όχι μόνο νεαρές γυναίκες, αλλά και υπερήλικες και υπάρχει και βία που ασκείται από γυναίκα σε γυναίκα. «Όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία αυτή προκαλείται από άντρες που έχουν το αίσθημα της εξουσίας και υπάρχει και μοντέλο βίας που υποκινείται από τις γυναίκες» τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κρατική βία, που σχετίζεται με το επίπεδο της εξέλιξης, σημειώνοντας ότι «οι πολιτικές επιλογές έχουν επίδραση πάνω στη βία κατά των γυναικών. Η κρατική βία, μας ενδιαφέρει ως επιλογή νομοθεσίας και εξουσίας και όχι ως τιμωρία. Οι αιτίες της βίας είναι πάρα πολλές και έχουν να κάνουν με τη μη αποδοχή και την προσπάθεια επιβολής της βούλησης». Όσον αφορά στις λύσεις, συμπλήρωσε ότι «οι δομές στήριξης αντιμετωπίζουν το ζήτημα μετά το πρόβλημα. Είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η παιδεία μέσα από την οικογένεια και το σχολείο. Η ποινικοποίηση είναι η τελευταία λύση. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα αυστηροποιώντας τις ποινές. Χρειάζεται νομικοπολιτική προσέγγιση και διάλογος με την κοινωνία».
Μάλιστα, όπως τονίστηκε, οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται περιστατικά βίας είναι πολύ λίγες και όπως ερμηνεύτηκε, αυτό γίνεται γιατί η γυναίκα μέσα στο σπίτι αισθάνεται ευάλωτη ψυχολογικά και οικονομικά και η οικονομική της εξάρτηση, την αποτρέπει από τις καταγγελίες.
Τέλος, ο κ. Παπαπέτρος, αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου που έγινε το 1983, καθώς και στην τροποποίηση της διάταξης για τον βιασμό το 1984, όπου πλέον γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το