Τοπικά

Λογισμικό για τη διάγνωση των ασθενειών στο χωράφι δημιούργησε 24χρονος φοιτητής του Π.Θ.

Ένας 24χρονος φοιτητής από τη Λάρισα βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή «Counter Agriculture», ένα καινοτόμο app με λογισμικό για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών, που είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Google Play Store εδώ και δέκα ημέρες. Ο Χρήστος Αποστόλου, τελειόφοιτος στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εμπνεύστηκε και σχεδίασε την εφαρμογή, που ήδη έχει εγκατασταθεί από εξακόσιους και πλέον χρήστες, ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε χρήσιμο εργαλείο για γεωργούς και γεωπόνους.

Πέρα από τη σύλληψη της ιδέας, ανέλαβε μόνος του τον σχεδιασμό της εφαρμογής, στηριζόμενος στις γνώσεις προγραμματισμού που έχει αποκτήσει εμπειρικά. Ο Θεσσαλός φοιτητής, ο οποίος από τον περασμένο Φεβρουάριο υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία, παρουσίασε μία εφαρμογή που μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μπορεί να προσφέρει μία αξιόπιστη διάγνωση για ασθένειες που προκαλούν ποσοτικές και ποιοτικές απώλειες στην αγροτική παραγωγή.

Ξεκίνησε με συμβουλές για δώδεκα καλλιέργειες, οι οποίες στηρίχθηκαν σε υλικό που αντλήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όμως, μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, η εφαρμογή εμπλουτίστηκε και πλέον περιλαμβάνει στοιχεία για 22 γεωργικές δραστηριότητες. «Η ιδέα προέκυψε από το ότι θα ήθελα κάθε γεωπόνος ή αγρότης να έχει το προσωπικό εγχειρίδιο μαζί του, που θα το συμβουλεύεται για οτιδήποτε προκύψει. Ο γεωπονικός κλάδος απαιτεί πάρα πολλές γνώσεις. Ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και σ’ αυτό βοηθάει η συγκεκριμένη εφαρμογή, την οποία ο χρήστης μπορεί να συμβουλεύεται άμεσα. Για παράδειγμα, ο γεωργός μπορεί να ζητήσει έτσι απευθείας συμβουλή από τον γεωπόνο και να μη χρειαστεί ο τελευταίος να έρθει στο χωράφι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Αποστόλου.

Υπέρμαχος της γεωργίας ακριβείας, την οποία θεωρεί μονόδρομο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, δούλεψε πάνω στο «Counter Agriculture» από το καλοκαίρι του 2019. «Συγκλίνουμε αναπόφευκτα προς τη γεωργία ακριβείας. Με το συγκεκριμένο application αρκεί και μία φωτογραφία, για να καταλάβει ένας γεωπόνος τι πρόβλημα υπάρχει. Από την Κυριακή που μας πέρασε, στη γραμμή εργασιών της εφαρμογής μπήκε μία νέα συντόμευση με την ονομασία «πρόβλημα». Όταν ο γεωργός αδυνατεί να αντιληφθεί το πρόβλημα, στέλνει ένα αρχείο με την καλλιέργεια. Ήδη δέχθηκα είκοσι περίπου μηνύματα, στα οποία απάντησα. Έγινε δηλαδή μία on line διάγνωση. Η αναβάθμιση της εφαρμογής με τη χρήση φωτογραφικού υλικού ήταν κάτι που ζήτησαν πολλοί χρήστες».

Με το φάσμα της φυτοπροστασίας να είναι ευρύ – «στην εποχή μας καλούμαστε να βρούμε λύσεις για χιλιάδες ασθένειες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ταλαντούχος Λαρισαίος – τα περιθώρια ανάπτυξης της εφαρμογής δείχνουν μεγάλα. «Η άμεση καταπολέμηση μίας ασθένειας έχει και οικονομικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Το «Counter Agriculture» είναι ο προσωπικός ηλεκτρονικός γεωπόνος που θα κουβαλάει κάθε γεωργός μαζί του ανά πάσα στιγμή, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση χρόνου και πόρων. Για παράδειγμα, ένας ελαιοπαραγωγός μπορεί να βρει στο app όλα όσα ψάχνει για τους εχθρούς της ελιάς και τις μεθόδους καταπολέμησής τους. Όσον αφορά στο μέλλον; Προς το παρόν, εστιάζω στο feedback από τους χρήστες και ποια πράγματα μπορούμε να βελτιώσουμε», κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το