Ελλάδα

Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από το Ζάππειο

Αρχισε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στη συνέντευξη Τύπου, που μπορείτε να παρακολουθήσετε live, ο πρωθυπουργός -από το Ζάππειο- ανακοινώνει πακέτο κοινωνικών παροχών και μέτρα ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων.

Τα μέτρα 2019
Το πακέτο των μέτρων αφορά το καλάθι του Ελληνα, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους συνταξιούχους. Εφαρμόζονται άμεσα
Τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση
Τη μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.
Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.
Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Θα είναι πράγματι μία επιπλέον σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων.

«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μία σαφή πορεία ανάκαμψης. Βρήκαμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μετά από οκτώ χρόνια», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους αλλά τους υπερβαίνουμε κατά πολύ».

«Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να δικαιώνονται. Οι πολίτες να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ άφησε τα Ταμεία άδεια. «Έχουμε καταφέρει κάτι εντυπωσιακό: Απόθεμα ρευστότητας 36 δισ. ευρώ στα Ταμεία. Από αυτά τα χρήματα είναι το λεγόμενο μαξιλάρι, ενώ τα υπόλοιπα από τον κόπο του ελληνικού λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν σκοπεύουμε να τους σπαταλήσουμε αλλά σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού και στην ελληνική οικονομία».

Πού θα διατεθούν τα 3,6 δισ. ευρώ: Θα διατεθεί για την μερική αποπληρωμή των δανείων.
Τα υπόλοιπα 11,5 δισ. ευρώ σκοπεύουμε να τα επενδύσουμε για να διασφαλίσουμε την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι άνοιξε ένα λογαριασμό, όπου έχουν τοποθετηθεί ήδη περίπου 5 δισ. ευρώ, χρήματα ως εγγύηση που σημαίνει ότι θα λάβουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων, θα συμβάλλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων φοροελάφρυνσης από το 2019 και για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το πακέτο χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα. Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Έθνος

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το