Τοπικά

Λειψή εξόφληση έλαβαν χθες οι φαρμακοποιοί “Θ”

Φαρμακοποιοί

Τη μισή εξόφληση από τα οφειλόμενα του Ιανουαρίου έλαβαν χθες οι φαρμακοποιοί του νομού Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός και αγωνία για τις αντοχές του ΕΟΠΥΥ να μπορεί να καλύψει τους παρόχους του. Προβλήματα με καθυστερήσεις στην πληρωμή έχουν και οι κλινικοί γιατροί, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί αλλά και οι εργαστηριακοί γιατροί. Την ίδια στιγμή οι επικουρικοί γιατροί στο ΠΕΔΥ είναι απλήρωτοι, ενώ και οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένουν να πληρωθούν για τις εφημερίες των τελευταίων μηνών.

Οι φαρμακοποιοί, όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τυπικά πληρώνονται δύο μήνες μετά την εκτέλεση των συνταγών και των πραγματοποίηση των εξετάσεων. Όμως είναι παρατηρημένο να εξοφλούνται και τρεις μήνες μετά. Αυτή τη φορά τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα.
Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας πληρώθηκαν χθες για τις συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιανουάριο, δηλαδή πάλι με τρίμηνη καθυστέρηση, αλλά η εξόφλησή τους ήταν μισή.
Στους λογαριασμούς τους κατατέθηκαν τα μισά χρήματα από αυτά που ανέμεναν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλος προβληματισμός και αγωνία. Οι φαρμακοποιοί που είχαν πριν μερικές ημέρες συνάντηση με τον υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή, αναμένουν να πληρωθούν μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου, διαφορετικά αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για κινητοποιήσεις.
Η κατάσταση που βρίσκονται τα φαρμακεία, δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Το ποσοστό κέρδους μειώθηκε και έφτασε σε οριακό σημείο, ενώ πληρώνονται με όλο και μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη που τόνισε πως από τους τρεις παρόχους του φαρμάκου στην Ελλάδα εξοφλήθηκαν κανονικά μόνο οι φαρμακοβιομήχανοι. Οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοποιοί έλαβαν ένα μέρος των οφειλομένων και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την κατάσταση ασφυξίας που κινδυνεύει να βρεθεί ο ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να λαμβάνει κάθε μήνα κρατική χρηματοδότηση που αγγίζει τα 43,8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή για το πρώτο τετράμηνο πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως σε αυτό το διάστημα έχει λάβει μόνο 117,4 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα την ίδια περίοδο πέρυσι είχε επιχορηγηθεί με 258 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης από τα ασφαλιστικά ταμεία θα έπρεπε να είχαν μπει στον ΕΟΠΥΥ 1,312 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής μπήκαν 500 εκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες του ΕΟΠΥΥ που τον περασμένο Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.
Το συνολικό χρέος της πολιτείας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου ανέρχεται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι γιατροί
Από την πλευρά τους οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πληρώθηκαν ολόκληρο τον Ιανουάριο, αλλά και αυτοί εξοφλούνται με τρίμηνη καθυστέρηση πλέον. Πιο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, όπως καρδιολόγοι, αλλά και οι εργαστηριακοί γιατροί που οι οφειλές είναι μεγαλύτερες.
Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης υπογράμμισε πως είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας για τους γιατρούς που εξυπηρετούν τους ασθενείς με κακοπληρωμένες αμοιβές οι οποίες πετσοκόβονται και από τα διάφορα τεχνάσματα της πολιτείας. Οι γιατροί βρίσκονται ανάμεσα σε οργισμένους ασθενείς και σε ένα ανοργάνωτο κράτος.
Ο κ. Τσάμης τόνισε την ανάγκη να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί γιατροί που προσλήφθηκαν πριν τρεις μήνες στο ΠΕΔΥ.
Προβλήματα μη πληρωμής από τις εφημερίες τους έχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Πάντως ενδεικτικό της οικονομικής ασφυξίας των Νοσοκομείων είναι πως στο φετινό πρώτο τετράμηνο η τακτική επιχορήγηση των Νοσοκομείων ανήλθε στα 43,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 230.000.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το