Τοπικά

Λιγότεροι οι αλιείς στη Μαγνησία – Μέσα στην κρίση μειώθηκαν έως 400 οι επαγγελματίες

Κατά 300-400 άτομα μειώθηκαν οι αλιείς στη Μαγνησία μέσα στα χρόνια της κρίσης λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και απροθυμίας των νέων να ενταχθούν στο επάγγελμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Αλιέων Βόλου κ. Χρήστος Ξηραδάκης μιλώντας στη διαδυκτιακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», «οι αλιείς δεν θέλουμε να αντιμετωπιζόμαστε από την εκάστοτε κυβέρνηση ως οι φτωχοί συγγενείς του πρωτογενούς τομέα. Είμαστε ένας κλάδος που έχει δυναμική παρουσία και στην οικονομία και παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού».
Αντιπροσωπεία της Ένωσης πλοιοκτητών παράκτιας Αλιείας Ελλάδος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την υφυπουργό κ. Αραμπατζή Φωτεινή.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση πλοιοκτητών «η συνάντηση αν και σύντομη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και παρουσιάστηκαν στην υφυπουργό τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παράκτια αλιεία. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων που διαχρονικά διεκδικούν δίκαια οι παράκτιοι αλιείς από την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια) και της ανεξέλεγκτης ερασιτεχνικής αλιείας. Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:
1) Ερασιτεχνική Αλιεία. 2) Αποζημιώσεις από κητώδη. 3) Κριτήρια επαγγελματικότητας. 4) Τρόποι αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών (λαγοκέφαλοι-λεοντόψαρα). 5) Συνδικαλιστικός Νόμος – δυνατότητα οργάνωσης και εκπροσώπησης των αλιέων. 6) Βιντζότρατες – Απόσυρση αλιευτικού εργαλείου με οικονομική αποζημίωση. 7) Περίοδοι αλιείας πελαγικών ψαριών (ξιφίας-τόνος-αλαλούγκα) και κατώτατο όριο ξιφία ανά άτομο στους 90 πόντους. 8) Παράταση VMS – Για τις ειδικές άδειες αλιείας ολοθούριων και συμιακό γαριδάκι, 9) Φορολογικά θέματα.

Στα μέσα Νοεμβρίου οι αλιείς θα έχουν συνάντηση και με τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη.
Ο κ. Ξηραδάκης επισήμανε πως «ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας τα οποία δεν έχουν διαφοροποιηθεί, καθώς οι κυβερνήσεις δεν τα έχουν αντιμετωπίσει. Εμείς δεν ζητάμε χρήματα όσο προστασία του επαγγέλματός μας από τους ετεροεπαγγελματίες που είναι πολλοί, αλλά και τη θωράκιση της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ευρύτερα. Αν δεν προστατεύσουμε τη θαλάσσια περιοχή μας, θα έρθει η εποχή που οι ξένοι θα μας επιβάλλουν το δικό τους μνημόνιο για τη θάλασσα».
Ο κ. Ξηραδάκης πρόσθεσε πως λόγω του υψηλού κόστους από το πετρέλαιο, των συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια και της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, οι αλιείς στη Μαγνησία μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Δηλαδή προ κρίσης ήταν περίπου 900 άτομα και τώρα εκτιμώνται στους 500 έως 600. Αναφορικά με την κατανάλωση είπε πως τον Οκτώβριο σημειώθηκε πτώση κοντά στο 40%, καθώς έκλεισαν καταστήματα εστίασης που λειτουργούν το καλοκαίρι, ενώ ο κόσμος είχε να αντιμετωπίσει και τις διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις προς το Κράτος. Παράλληλα υπήρξε και μια μείωση στις τιμές σχεδόν όλων των ψαριών που αγγίζει το 10-15%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το