Τοπικά

Ζωή από δότες μυελού των οστών

Η ψυχολόγος Άρτεμις Ζαβαλίγκου, από τον περασμένο Μάρτιο εκπροσωπεί στην περιοχή μας τον σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», που από το 2014 ξεκίνησε την τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η Βολιώτισσα ψυχολόγος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο προσέλκυσης νέων εθελοντών στη Μαγνησία, αλλά και την ενημέρωση του κοινού για τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών.

Η ίδια είναι εθελόντρια στον Βόλο, σημειώνοντας ότι πήρε το χρίσμα από την πρόεδρο του σωματείου «Ελπίδα», Μαριάννα Βαρδινογιάννη. «Όσον αφορά στον Βόλο, εκείνοι που ενδιαφέρονται, μπορούν να απευθύνονται σε μένα, στο πολυδύναμο ιατρείο «Ίασις» επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 13, στον 1ο όροφο. Έχω τη δυνατότητα να παρέχω τη σχετική ενημέρωση, σε όποιον επιθυμεί να εγγραφεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια η κ. Ζαβαλίγκου ανέλυσε τη διαδικασία, που επιτρέπει στους εθελοντές να καταχωρηθούν στην ελληνική και παγκόσμια τράπεζα εθελοντών, τηρώντας φυσικά ορισμένα ιατρικά κριτήρια. «Για την εγγραφή ως εθελοντής δότης, πρέπει να πληροίς ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να είσαι 18 έως 45 ετών. Αρχικά συμπληρώνεις μία αίτηση εγγραφής, μαζί με ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό. Εννοείται πως πρέπει να είσαι υγιής κι αφού συλλέξεις δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου), αυτό με τη σειρά του στέλνεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό, καταχωρείσαι στο εθνικό και παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Όταν κάποιος χρειαστεί μεταμόσχευση και υπάρχει δότης που είναι συμβατός, η τράπεζα επικοινωνεί μαζί του, γίνεται συμπληρωματική επιβεβαίωση της ιστοσυμβατότητας και ακολουθεί ο ιατρικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του. Έπειτα υπάρχουν δύο επιλογές στη συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων, είτε με τη μετάγγιση αίματος, είτε από τον μυελό των οστών».

Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των Βολιωτών εθελοντών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, είναι σωτήρια για την αντιμετώπιση αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. «Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού είναι συνεχής. Όμως, οι εγγραφές στον Βόλο το τελευταίο εξάμηνο είναι ελάχιστες, μόνο 22 έχουν καταγραφεί σε επίπεδο Νομού», έσπευσε να πει η κ. Ζαβαλίγκου, που δεν έκρυψε τον προβληματισμό της: «Η άγνοια και ο φόβος ότι είναι κάτι δύσκολο, κρατούν τους Βολιώτες μακριά. Η μεταμόσχευση δεν αφορά μόνο ασθενείς με λευχαιμία, αλλά και όσους πάσχουν από μυελική απλασία ή κληρονομικά νοσήματα, όπως είναι η μεσογειακή αναιμία. Η διαδικασία δεν είναι επίπονη, ενώ μπορούν να θεραπευτούν τόσοι συνάνθρωποί μας».
Εν τω μεταξύ, η κ. Ζαβαλίγκου αύριο Πέμπτη 31/10 θα μιλήσει σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η ψυχική υγεία σήμερα – Νέες μέθοδοι», που θα πραγματοποιηθεί από τις 18:00-20:00 στο ξενοδοχείο «Volos Palace». Θα αναπτύξει το θέμα: «Η ψυχοθεραπεία σήμερα», για το οποίο τόνισε: «Θα γίνει αναφορά σε καινούριες μεθόδους, που μπορεί να αναπτύξει ένας ειδικός ψυχικής υγείας, όπως είναι για παράδειγμα οι τηλεσυνεδρίες. Μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα εκτός της οικίας τους, χάρη σε μία πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, πλέον είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με έναν ειδικό. Πάντοτε ανώνυμα, στον χώρο τους και νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια με τις συγκεκριμένες βιντεοκλήσεις. Οποιοσδήποτε αισθάνεται ψυχική δυσφορία, μπορεί να επιλέξει την πλατφόρμα και να επικοινωνήσει άμεσα με όποιον επιθυμεί. Αποκτά πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, δίχως να στιγματίζεται ο πάσχοντας, ο οποίος μπορεί να δεσμεύεται επιπλέον και από σωματικές αναπηρίες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το