Πολιτισμός

Λεύκωμα για τα 102 χρόνια των Κρητικών στον Βόλο

 

Μόλις επτά χρόνια μετά από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η κρητική παροικία του Βόλου αποφάσισε να ιδρύσει έναν σύλλογο που θα κρατούσε ζωντανή την παράδοση του νησιού στη γη της Μαγνησίας. Ήταν Απρίλιος του 1920, όταν ιδρύθηκε η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχασε την περπατησιά της. Και η παράδοση που κουβαλούν οι Κρητικοί του Βόλου για πάνω από έναν αιώνα, είναι εκείνο το στοιχείο πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η ταυτότητά τους και αποτυπώθηκε στο λεύκωμα που παρουσίασαν προχθές για τα 102 χρόνια παρουσίας τους στην περιοχή.

Το λεύκωμα παρουσίασαν η Κατερίνα Πολυμέρου – Καμηλάκη, τέως διευθύντρια στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο συγγραφέας – περιηγητής Κυριάκος Παπαγεωργίου. Την παρουσίαση συντόνισε ο Νίκος Βαραλής, ενώ ο γνωστός τραγουδοποιός Λουδοβίκος των Ανωγείων πλαισίωσε μουσικά την προχθεσινή βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο και έδειξε για μια φορά ακόμη τη μεγάλη δυναμική της κρητικής κοινότητας στον Βόλο. Η κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη, η οποία έχει καταγωγή από την Τσαγκαράδα, αλλά είναι παντρεμένη με Κρητικό κι έτσι έχει γνωρίσει από… πρώτο χέρι τον τρόπο ζωής στην Κρήτη, στην προχθεσινή ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάγκη των Κρητικών, οι οποίοι ζούνε μακριά από το νησί τους, να οργανώνονται σε συλλόγους και να διατηρούν έτσι ζωντανή την ταυτότητά τους. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε ότι «ξαναγεννήθηκε πριν από τριάντα χρόνια, σαν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί της Κρήτης», ενώ στο ίδιο ύφος κινείται και το κείμενο που έγραψε ο βετεράνος δικηγόρος και συμπεριλήφθηκε στο λεύκωμα των Κρητικών, με τον εύστοχο τίτλο: «Κρήτη, ο πλανήτης, η Γη της Επαγγελίας».
Ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Κοϊνάκης, γενικός γραμματέας στην Κρητική Αδελφότητα Βόλου (μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου αποχώρησε από την προεδρία και στη θέση του για τη διετία 2022-’24 βρίσκεται ο Χρήστος Σολιδάκης), μίλησε για την επετειακή έκδοση, που στις 160 σελίδες της περικλείει την υπεραιωνόβια διαδρομή του συλλόγου, παρουσιάζοντας μάλιστα για πρώτη φορά νέα στοιχεία γύρω από τους ιδρυτές του «Αρκαδίου».


«Κατά τη διάρκεια της έρευνας που κάναμε, προέκυψε μία νέα εκδοχή για τους Κρητικούς που ίδρυσαν τη βολιώτικη αδελφότητα, πέρα από τη θεωρία για τους χωροφύλακες που βρέθηκαν τα χρόνια εκείνα στη Θεσσαλία. Οι ένστολοι τότε δεν είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στα συμβούλια των συλλόγων, αντίθετα στο πρώτο Δ.Σ. συναντήσαμε Κρητικούς, οι οποίοι ήταν καπνέμποροι, τελωνειακοί, σιδηροδρομικοί, τυπογράφοι, δάσκαλοι και τραπεζικοί υπάλληλοι. Ανακαλύψαμε ένα δημοσίευμα από ένα αθηναϊκό περιοδικό της δεκαετίας του ’50, που αναφερόταν ονομαστικά στους ιδρυτές της αδελφότητας στον Βόλο, καθώς και στην ιδιότητα που είχε ο καθένας εξ αυτών», είπε ο Κρητικός δάσκαλος για την πρώτη διοίκηση που είχε πρόεδρο τον Παύλο Παπαδάκη.
«Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έκδοσης είναι πως μαζί με την καταγραφή της ιστορίας μας, μπορούμε παράλληλα να διαβάζουμε και την εξέλιξη του Βόλου και της Ελλάδας γενικότερα όλα αυτά τα χρόνια. Ιδίως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, που έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κοϊνάκης για την προσέγγιση που επιχειρήθηκε από τη συντακτική επιτροπή στο επετειακό λεύκωμα του «Αρκαδίου». «Ακόμη και στους σεισμούς της δεκαετίας του ’50, οι Κρητικοί του Βόλου έμειναν εδώ και ξαναστήσαν το βιος τους, ενώ ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η συνεργασία της Κρητικής Αδελφότητας με τα «αδελφά» σωματεία των Κυπρίων, των Θρακών κλπ, μια σχέση που κρατάει πάνω από μια τριακονταετία», είπε κλείνοντας.

* Tο λεύκωμα διατίθεται από τα γραφεία του συλλόγου (Μηλίνης 1, Βόλος), ενώ τιμάται 10 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το