Τοπικά

Λείπουν οι Βρετανοί τουρίστες από τις Σποράδες

Για ανησυχία και αγωνία που έχει φτάσει στο κατακόρυφο, αλλά και ανεπανόρθωτη και τεράστια ζημιά κάνουν λόγο οι δήμαρχοι των νησιών των Βορείων Σποράδων όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο τη φετινή τουριστική σεζόν. Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ουσιαστικά ανοίξει, μιας και η Ελλάδα παραμένει στις «πορτοκαλί» περιοχές για τη βρετανική κυβέρνηση, προκαλώντας ζημιά από μια παραδοσιακή αγορά για τις Βόρειες Σποράδες, η οποία από ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας τόνισε πως η παραμονή της Ελλάδας στις πορτοκαλί περιοχές για τη βρετανική κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. «Χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι και αυτό αποτελεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Μπορεί κάποιοι Βρετανοί να επισκεφτούν το νησί τον Οκτώβριο, αλλά αυτοί που έχουν ρυθμίσει ήδη την άδειά τους αυτή την εποχή δεν μπορούν να έρθουν στη Σκιάθο» σημείωσε για να προσθέσει: «Δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η απόφαση, διότι η επιδημιολογική εικόνα του νησιού είναι πολύ καλή και έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού. Μάλιστα «τρέχει» ένα δεύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού για αυτούς που έχουν βρεθεί στο νησί για να εργαστούν και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι ή φοιτητές, οι οποίοι δεν πρόλαβαν, και τις επιχειρήσεις στη Σκιάθο να είναι έτοιμες από τα μέσα Μαΐου».
Ο ίδιος επισήμανε πως στο νησί του Παπαδιαμάντη καταφτάνουν πτήσεις από Ρουμανία, Γερμανία και Αυστρία, αν και παραδοσιακά οι περισσότερες ήταν από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από 18 Ιουνίου άρχισαν οι πτήσεις και από Ιταλία.

«Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, διότι την περίοδο αυτή το 60%-70% περίπου των τουριστών προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε, για να συμπληρώσει πως το νησί υπολογίζει στον εσωτερικό τουρισμό από τα τέλη Ιουνίου, με πολλούς Έλληνες να τιμούν τη Σκιάθο, όπως έγινε και πέρσι.
Ο δήμαρχος Σκιάθου επισήμανε πως το νησί έχει καλή φήμη, υπάρχει ασφάλεια και δεν επιβλήθηκαν τοπικά λοκ ντάουν, όπως σε άλλα νησιά, ενώ το επίπεδο οργάνωσης είναι υψηλό από την περσινή εμπειρία: «Υπάρχει η περσινή οργάνωση στο αεροδρόμιο, στο Κέντρο Υγείας, στην Κινητή Μονάδα Υγείας, ενώ θα έχουμε αυστηρούς ελέγχους όπως πέρσι. Είμαστε περισσότερο από ποτέ έτοιμοι, αισιόδοξοι και καλά οργανωμένοι και με βάση την περσινή εμπειρία μπορούμε να διαχειριστούμε οτιδήποτε συμβεί. Μπορούμε να υποδεχθούμε με ασφάλεια τους επισκέπτες μας και απόδειξη ήταν το συνέδριο που διοργανώθηκε πρόσφατα, με την επίσκεψη 60 ατόμων από όλη την Ιταλία».
Ο ίδιος έκανε λόγο για πολύ μεγάλο πλήγμα από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, σε μια εποχή που δεν αναπληρώνεται από καμία άλλη αγορά: «Για αυτό προσπαθήσαμε από την αρχή της θητείας μας να φύγει αυτή η εξάρτηση σε τόσο μεγάλο ποσοστό από μία χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά αυτή την εποχή, έχει το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού, με τα ποσοστά από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο να κυμαίνονται αυτή την εποχή στο 60%-70%, πέφτουν στο 50% Ιούλιο και Αύγουστο και ανεβαίνουν ξανά τον Σεπτέμβριο φτάνοντας στο 60%-70%».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης επισήμανε πως «μπορεί να έχουμε Έλληνες ή Βαλκάνιους, μπορεί να έρθουν περισσότεροι από πέρσι, αλλά τη διαφορά μπορεί να την κάνει μόνο η αγγλική αγορά. Αν πρόκειται να υπάρχει φέτος διαφορά ουσίας σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για μία αλλαγή του κλίματος, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βρετανική αγορά».
Ο ίδιος τόνισε πως «βεβαίως φέτος θα είναι καλύτερη τουριστική σεζόν από πέρσι σε επισκέπτες από Ελλάδα και Βαλκάνια, αλλά, κατά τη γνώμη μου, θα είναι μικρή η διαφορά».
Το μη άνοιγμα της βρετανικής αγοράς και η παραμονή της Ελλάδας στις πορτοκαλί περιοχές, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλεί ανησυχία, η οποία είναι πλέον έκδηλη και εντάθηκε κατακόρυφα.
«Πιστεύω ότι είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα και μιλάμε για παιχνίδια εκβιασμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι το θέμα δεν είναι υγειονομικό. Η Σκόπελος και τα νησιά των Σποράδων είναι «πράσινα». «Καταπράσινα» θα έλεγα» τόνισε, προσθέτοντας πως οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ καλό επίπεδο: «Υπάρχει αφθονία σε εμβόλια και επάρκεια σε μονοδοσικά».
«Η αγωνία είναι έκδηλη, που έφτασε στο κατακόρυφο από τις τελευταίες ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης και την παραμονή της Ελλάδας στις πορτοκαλί περιοχές» σημείωσε για να καταλήξει λέγοντας: «Παρότι ήμουν αισιόδοξος, με βάση τα «μηνύματα» που λαμβάναμε από την Αγγλία, αλλά και από άλλες περιοχές, αν δεν έρθουν οι Άγγλοι, διαφορά δεν θα υπάρξει σε σχέση με πέρσι».

Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης τόνισε πως ουδείς μπορεί να κάνει πρόβλεψη και όποιος κάνει θα πέσει έξω.
«Η μεγαλύτερη αγορά, στην οποία παραδοσιακά κινούνται οι Σποράδες και κατ’ επέκταση και η Αλόννησος, είναι η αγγλική, για την οποία δεν γνωρίζουμε αν θα ξεκινήσει, πότε θα ξεκινήσει και πώς θα ξεκινήσει. Άρα η ζημιά είναι τεράστια» σημείωσε για να συμπληρώσει: «Δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό και με τις υπόλοιπες αγορές. Και η Γερμανία, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες έχουν θέμα, το ίδιο και η Ιταλία. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι με την Αγγλία είναι το πρόβλημα και όλα τα άλλα είναι ρόδινα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που φαίνεται ώς τώρα στον ορίζοντα, είναι μία σεζόν 20-25 ημερών με εσωτερικό τουρισμό κι έναν καλό Σεπτέμβριο: «Και πάλι, ενώ υπάρχουν κρατήσεις εδώ και καιρό, δεν μπορεί κανείς να τις επιβεβαιώσει, διότι μέχρι τότε μπορεί να ακυρωθούν».
Ο δήμαρχος Αλοννήσου έκανε λόγο «για μία απρόβλεπτη χρονιά, σε αχαρτογράφητα νερά, με τον εσωτερικό τουρισμό, στον οποίο πολλά ποντάρουμε, να μην ξέρουμε πώς θα «περπατήσει» και τι θα συμβεί». «Ξέρει κανείς το πώς θα κινηθούν οι Έλληνες. Μπορεί να έχουν διάθεση για διακοπές, έχουν όμως λεφτά;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
Όσον αφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του νησιού, ο ίδιος τόνισε ότι πάει πολύ καλά και έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2.000 άτομα και με τη δεύτερη δόση, ενώ διατίθεται πλέον και το μονοδοσικό εμβόλιο. «Βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Τελευταία έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό οι φοιτητές που έλειπαν και αυτοί που ήρθαν στο νησί για δουλειά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το