Άρθρα

Λεφτά υπάρχουν…

Του Γιάννη Ιατρού

– Για τις ιδιωτικές κλινικές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, αντί να ενισχύσει τις δημόσιες και να προσλάβει γιατρούς, με λιγότερα χρήματα. Για επίταξη, ούτε λόγος – τι είμαστε, τίποτα μπαταχτσήδες; Δεξιά κυβέρνηση έχουμε. Μάλιστα, διπλασιάσανε το ενοίκιο από 800 € που προέβλεπε ο νόμος στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, σε 1.600 €… ε, μην τους πούνε και τσίπηδες.
– Για τα ιδιωτικά εργαστήρια. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ύψους 30.000.000 € μέσω του ΕΟΠΠΥ στον ιδιωτικό τομέα, για τη χορήγηση τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Μπορεί τουλάχιστον 3 δημόσια Πανεπιστήμια να είχαν προτείνει στην κυβέρνηση δωρεάν λύσεις, μπορεί να είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κανονική τους τιμή ανέρχεται περίπου στο 1/5 αυτής που χρεώθηκε – κατά την πάγια τακτική των ιδιωτικών δομών Υγείας να υπερχρεώνουν εν μέσω πανδημίας ένα αναγκαίο τεστ, φτάνοντάς το μέχρι και 300 €! – αλλά σιγά που θα κάτσει τώρα η κυβερνησάρα μας να σκάσει και να μαλώσει. Τόσα θέλετε; Θα τα έχετε, αγαπητοί.

– Για τα ΜΜΕ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να πληρώσει 11.000.000€ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες, προκειμένου να προβάλλουν σποτάκια της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι», όπως ακριβώς κάνανε στο παρελθόν και με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τι κι αν ήταν υποχρεωμένα απ’ τον νόμο να τα προβάλλουν δωρεάν, αφού αφορούν στη δημόσια Υγεία; Κλέφτες θα γίνουνε; «Τώρα που το ξανασκέφτομαι, κι αυτά λίγα είναι», πρέπει να είπε ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό συμπλήρωσε το μέτρο με την απαλλαγή καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατομμυρίων, χαρίζοντας συνολικά 21 εκατομμύρια στους καναλάρχες. Κι αυτοί ήδη φροντίζουν να το ανταποδώσουν με εντυπωσιακό λιβάνισμα, τη στιγμή που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην τελευταία θέση παγκοσμίως, σε κάθε έρευνα με δείκτες αξιοπιστίας.
Για να σιγουρέψει όμως την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης (άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε την ειλικρίνεια να δηλώσει παλαιότερα πως «με ενδιαφέρει περισσότερο η επικοινωνία παρά η ουσία», κάτι που αποδεικνύει σε όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή του), έδωσε ακόμα 14.000.000 € στις Περιφέρειες, για την «επικοινωνιακή προβολή» τους, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη ανακοίνωση των υπαλλήλων των περιφερειών.

– Για τους φίλους του Μάκη Βορίδη. Οι παρέες του κ. Βορίδη φαίνεται έχουν εκλεκτά γούστα. Γι’ αυτό και το ζουν πλουσιοπάροχα. «Κοπή πίτας; 12.000 € κύριε Μαυρουδή μου – κι αυτό επειδή σε ξέρω!». Μετά το φιάσκο με την πίτα, ο κ. Βορίδης έρχεται εν μέσω κρίσης να πληρώσει 23.700 € με απευθείας ανάθεση σε φαρμακοποιό, για να αγοράσει μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για το υπουργείο, σε τιμές μαύρης αγοράς, τη στιγμή που το υπουργείο του φίλου και ομοϊδεάτη του Άδωνη Γεωργιάδη αρνείται πεισματικά να λάβει σοβαρά μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα εν λόγω είδη, παρά κάνει διαλέξεις στα τηλεοπτικά παράθυρα για τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά: Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε.

– Και για τους φίλους του Άδωνη Γεωργιάδη! Ενώ ήδη είχε βολέψει πολλούς από τους παράνομα διορισμένους στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί προηγούμενης υπουργείας του φίλους του, ως μετακλητούς, προχώρησε εν μέσω της κρίσης στο διορισμό μίας ακόμη εξ αυτών, αυτή τη φορά στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Την ίδια στιγμή δίνει 20.000 € σε εταιρεία μετακλητού υπαλλήλου του και στελέχους της ΝΔ για «ψηφιακή διαφήμιση».

– Για τα ιδιωτικά κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Αντί να συμπεριλάβει τους πληττόμενους επαγγελματίες, από τους καλύτερα εκπαιδευμένους επιστήμονες της χώρας (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές), στο επίδομα των 800 €, προβλέπει την καταβολή 600 € σε αυτούς, και μόνο κατόπιν συμμετοχής του σε «πρόγραμμα κατάρτισης». Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι, παράλληλα, προβλέπεται αμοιβή 470 € ανά καταρτιζόμενο στα κέντρα εκπαίδευσης, ενώ το πιθανότερο είναι ο εκπαιδευτής να είναι λιγότερο εκπαιδευμένος από τον εκπαιδευόμενο! Έτσι και ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται περισσότερο, και οι επιστήμονες της χώρας πληρώνονται λιγότερα και δια μέσω μίας δύσκαμπτης διαδικασίας, αλλά το σημαντικότερο είναι πως πληρώνονται τα εκπαιδευτικά κέντρα που θέλει να ευνοήσει η κυβέρνηση!
Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για χορήγηση υγειονομικού υλικού στους «μαχητές της πρώτης γραμμής», τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να συναντήσει. Οι εκκλήσεις τους για μάσκες, γάντια και ειδικά γυαλιά πέφτουν στο κενό, τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες σε νοσοκομεία πως απαγορεύεται να μιλάνε στα μέσα ενημέρωσης για θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού – λες και τα συστημικά μέσα που μεταμορφώνονται μέρα με τη μέρα (και χρήμα με το χρήμα) σε λιβανιστήρια της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα το έπαιζαν.

Λεφτά δεν υπάρχουν για την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όλους όσους πλήττονται από τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Τα λεφτά είναι τόσο λίγα που ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε (άκουσον – άκουσον) τους βουλευτές του να δώσουν εθελοντικά τον μισό μισθό τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο φαρισαϊσμός στο μεγαλείο του.
Τα λεφτά είναι τόσο λίγα που έχουμε ανάγκη τον εθελοντισμό. Όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και του απλού κόσμου. Γι’ αυτό και οι αρχές προέβλεψαν μία πλατφόρμα, για την εθελοντική συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημονικών κλάδων, να συμβάλλουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, για το κοινό καλό. Όσοι, μάλιστα, έχουν χρήματα, μπορούν να τα καταθέτουν στον σχετικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του COVID-19.
Το κράτος δεν έχει λεφτά να δώσει για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, το κράτος χρειάζεται λεφτά για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Άλλωστε ο κ. Πέτσας το είπε καθαρά: «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν».
Για τους άλλους, εννοούσε μάλλον. Φαίνεται πως αυτό το σπάνιο είδος φυτού καρποφορεί μόνο στο εύκρατο κλίμα που επικρατεί στις αυλές των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και των συν αυτοίς. Ακόμα και μέσα σε μία παγκόσμια κρίση δημόσιας Υγείας, οι άριστοι συνεχίζουν να κάνουν business as usual.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το