Οικονομία

Με λεφτά απ’ τα… σεντούκια πλήρωσαν τους φόρους οι Ελληνες – Τι δείχνει έρευνα

Με χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος πληρώθηκε από τους φορρολογούμενους το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων φόρων που κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες του 2016, είτε για τον φόρο εισοδήματος, είτε για τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, ένα μεγάλο μέρος των φόρων που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ πληρώθηκε από τα χρήματα που βρίσκονται… στα σεντούκια ή σε θυρίδες. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που επικαλείται η Καθημερινή, το χρήμα που κυκλοφορεί και δεν είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μειώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στα 14,5 δισ. ευρώ από τα 20,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015. Πρόκειται για το χρήμα που υπάρχει σε θυρίδες και σε στρώματα και στο οποίο εάν προστεθούν και αυτά που διατηρούν οι Έλληνες εκτός τραπεζικού συστήματος με βάση την κατανομή σε χαρτονομίσματα της ΕΚΤ, φθάνει τα 43,8 δισ. ευρώ.

Η μείωση του χρήματος που είναι σε στρώματα και θυρίδες κατά 5 δισ. ευρώ περίπου τους τελευταίους μήνες, κατευθύνθηκε για την πληρωμή των φόρων.

Το ποσό που εισπράχθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και άλλα 2,6 δισ. ευρώ που είναι ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα φυσικά πρόσωπα, οι καθαρές εισπράξεις του δημοσίου φθάνουν έως και τον Ιανουάριο του 2016 στα 6,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το