Τοπικά

Λεύκωμα για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος στη Θεσσαλία

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Μεταξουργείο η εξ αναβολής εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ για την παρουσίαση του λευκώματος για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ) στη Θεσσαλία. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο κ. Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της ΤΕ Βόλου, ενώ η παρουσίαση του λευκώματος έγινε από τον κ. Θανάση Βογιατζή, δημοσιογράφο-συγγραφέα.

 

 

Σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Μεταξουργείο η εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος για τη δράση του ΔΣΕ στη Θεσσαλία. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο κ. Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της ΤΕ Βόλου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί τιμή. Όπως ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων «κομβικό ζήτημα είναι το εργατικό κίνημα για ένα ισχυρό ΚΚΕ με γερές οργανώσεις».
Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία να μη λείπει το συγκεκριμένο λεύκωμα από το σπίτι κάθε λαϊκής οικογένειας και ότι αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θανάσης Βογιατζής, δημοσιογράφος-συγγραφέας, που ανέλαβε και τη συγγραφή του λευκώματος, τονίζοντας τη σφραγίδα της ταξικής πάλης στην κατοχή όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος ήταν η βασική δύναμη κατά του φασισμού και τον ρόλο την περίοδο από το 1941 έως το 1949.

 
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση της παρουσίασης του λευκώματος για τη δράση του ΔΣΕ από την ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, στόχος αποτελεί η εξάντλησή του μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου όταν και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση κοπής πίτας.
«Η Τ.Ε. Βόλου με μεγάλη περηφάνια παρουσίασε την έκδοση της Ε.Π. Θεσσαλίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κάθε λαϊκής οικογένειας που αντιλαμβάνεται την αξία της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, την παρακαταθήκη του τρίχρονου αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή της Θεσσαλίας, στα βουνά και τις πόλεις.
Περιλαμβάνει υλικό 170 σελίδων που αφορά στη Θεσσαλία και τη δράση των θεσσαλικών τμημάτων του ΔΣΕ, από το 1946 έως το 1949. Στην περιοχή λειτούργησε το Αρχηγείο Θεσσαλίας με υπαρχηγεία σε Όλυμπο, Κίσσαβο, Πήλιο, Άγραφα, Αντιχάσια. Έδρασε η 1η Μεραρχία με τις Ταξιαρχίες 123, 138, 192, την Ταξιαρχία του Ιππικού και την ειδική 60ή Μονάδα των Αγράφων. Ιδιαίτερα οι απόγονοι των ανταρτών και ανταρτισσών, μπορούν να δουν μέσα από τις σελίδες του λευκώματος την εποποιία που έγραψαν στα βουνά της Θεσσαλίας οι οικογένειές τους.
Μεγάλο μέρος της έκδοσης αποτελείται από αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, που αφορά στην περιοχή και ήταν έως σήμερα ανέκδοτο. Τμήμα αυτού του υλικού που συγκεντρώθηκε περιέχεται είτε με τη μορφή εικόνας, είτε στα κείμενα.
Μέσα από το πλούσιο υλικό αναδεικνύονται οι υλικές προϋποθέσεις γέννησης του ΔΣΕ και η έκφρασή τους στη Θεσσαλία: Οι συνθήκες μέσα στις οποίες δρούσε το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα στην εξέλιξη της ταξικής πάλης μέχρι και μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας. Η καταστολή – «λευκή τρομοκρατία» – του αστικού κράτους στην περιοχή και η κατάσταση των Κομματικών Οργανώσεων.


Στη συνέχεια αποτυπώνεται η πορεία ανάπτυξης και διάρθρωσης του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, η αποστολή των τμημάτων του, καθώς και μια ορισμένη «γνωριμία» με στρατιωτικά – πολιτικά στελέχη. Επίσης, καταγράφεται η λειτουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Παρουσιάζονται στοιχεία από την ειδική και πρωτοπόρα δουλειά του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στις γυναίκες μαχήτριες, καθώς και από την οργάνωση των ειδικών υπηρεσιών του ΔΣΕ: Υγειονομική, επιμελητεία, ιδεολογική δουλειά – εκδοτικό κ.ά.

 
Η έκδοση, με συμπυκνωμένη αναφορά, στέκεται σε βασικές επιχειρήσεις των στρατιωτικών τμημάτων της Θεσσαλίας, όπως και κάποιες βασικές αποστολές θεσσαλικών τμημάτων εκτός της περιοχής τους. Η αναφορά γίνεται μέσα από εκθέσεις ηγετικών στρατιωτικών στελεχών, τις εφημερίδες του ΔΣΕ και των τμημάτων του και την αποτύπωσή τους με χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις.
Είναι η μοναδική έκδοση που κυκλοφορεί και περιέχει μια συγκεντρωτική εικόνα για τη δράση του ΔΣΕ στη Θεσσαλία. Για τον λόγο αυτό αξίζει να υπάρχει σε κάθε λαϊκό σπίτι. Να διαβαστεί από τους νέους της περιοχής μας, να μάθουν από πρώτο χέρι την ηρωική ιστορία του λαού μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το