Τοπικά

ΛΑΣ Ζαγοράς Μουρεσίου: Σοβαρότατες ευθύνες για την αποπεράτωση των έργων από τις καταστροφές του 2018

Ευθύνες για την αποπεράτωση των έργων από τις καταστροφές που υπέστη ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου το 2018 καταλογίζει στην Περιφέρεια, στην κυβέρνηση και στην δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση.  Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είχαν στα χέρια τους όλα τα εργαλεία για την αποκατάσταση των ζημιών και σημειώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Δήμο χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους ενώ κάνει λόγω για ανυπαρξία σχεδιασμού πρόληψης.
Η ανακοίνωσή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζαγοράς Μουρεσίου:

“Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολύ πριν τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ήδη από τον Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα. Σύμφωνα με το 718/30.01.2020 έγγραφο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζήτησε την παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τις 30.06.2020 για το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την οποία και έλαβε.
Συνεπώς προκύπτουν σοβαρότατες ευθύνες, για τη μη άμεση και πλήρη αποπεράτωση των έργων από τις καταστροφές, όχι τις πρόσφατες, αλλά αυτές που υπέστη ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ήδη από το 2018.
Περίπου στο 90% των πρόσφατων κατολισθήσεων, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, οι καταστροφές προϋπήρχαν, μπαζώθηκαν όμως κατά πάγια τακτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να ξαναδημιουργηθούν ζημιές σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες από τις ήδη υπάρχουσες. Τα μισοτελειωμένα έργα της Περιφέρειας, η οποία εδώ και 9 χρόνια δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε ένα έργο στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου αποδεικνύονται ανεπαρκή, ενώ ενδεχομένως απαιτούνται πλέον νέα έργα για να αντιστηρίξουν ή ακόμη και να ενισχύσουν τα υφιστάμενα. Η Λαϊκή Συσπείρωση το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει αναλυτικά συμπεράσματα από τα εν λόγω έργα, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε συνοδεία δομοστατικών μηχανικών.

Η κατολίσθηση της Επαρχιακής οδού, μέσα στον οικισμό Πουρίου, αποκόβωντας τον οικισμό στα δύο, προϋπήρχε πριν το 2018. Οι καθιζήσεις στο δρόμο Ζαγοράς – Χορευτού, προϋπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Οι καθιζήσεις στο τμήμα Καράβωμα – Ζαγορά, επίσης. Προϋπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Οι καθιζήσεις στη Μαυρούτσα Κισσού, στην Τσαγκαράδα, στο Μούρεσι, στο Ανήλιο επίσης. Συνεπώς όχι μόνο δεν πρόκειται για «θεομηνία», όχι μόνο δεν πρόκειται για «ακραία» καιρικά φαινόμενα, αλλά για μια πολιτική που αδιαφορεί «προκλητικά», κατά «ακραίο» τρόπο, για τις ανάγκες ασφαλούς διέλευσης, μετακίνησης και προστασίας των κατοίκων του Δήμου μας, και συνολικά του λαού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι προχθές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας της ΝΔ, ακόμα και η Δημοτική Αρχή που αποτελεί στυλοβάτη της ίδια πολιτικής, είχαν όλα τα εργαλεία στα χέρια τους για την αποκατάσταση των ζημιών: Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δυόμισι συνεχόμενα χρόνια. Είχαν λυμένα χέρια, για να διευκολυνθούν με την όποια «γραφειοκρατεία» μελετών και κατασκευών πιθανόν να παρουσιαζόταν. Συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ παρουσίαζε κάθε τόσο ο Περιφερειάρχης για την «ασφαλή μετακίνηση» μας, στο οδικό δίκτυο, αλλά τα έργα δεν εκτελούνται!! Συνεχή δελτία τύπου και ανακοινώσεις για τα ίδια έργα, ξανά και ξανά, αλλά τα έργα δεν ολοκληρώνονται!!
Συνεπώς, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους, ενώ σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα πραγματοποιηθούν οι αποκαταστάσεις και επισκευές των υποδομών. Άλλωστε, μια μικρή περιήγηση στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας επιβεβαιώνει ότι μεγάλο τμήμα της χώρας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, για λόγους άσχετους της πανδημίας. Επιβεβαιώνει όμως την ανυπαρξία σχεδιασμού και υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως έργα διευθέτησης των όμβριων υδάτων, έργα προστασίας της λαϊκής κατοικίας, των δικτύων και των υποδομών, γενικότερα έργων πρόληψης! Η ανυπαρξία σχεδιασμού πρόληψης, παρόλο που κάνει φανερή την διαπίστωση της σε έντονα φαινόμενα, αφού είναι πλέον εμφανείς οι καταστροφές, υπάρχει όμως ολόκληρο το 24ωρο στη ζωή και περιουσία του λαού, επεκτείνεται δε σε όλους τους τομείς της ζωή μας, στην ανυπαρξία αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, στην ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περίθαλψης κτλ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς Μουρεσίου, κατόπιν αυτοψίας από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας, απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κυβέρνηση της ΝΔ:
Την άμεση, πλήρη, και άρτια αποκατάσταση των καταστροφών, των κατολισθήσεων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το δημοτικό και αγροτικό δίκτυο του Δήμου μας. Την διευθέτηση των όμβριων υδάτων, τον καθαρισμό των αυλακιών και όπου δεν υπάρχουν της κατασκευή τους. Την πλήρη σήμανση, διαγράμμιση, αποκλάδωση του δικτύου. Την διευθέτηση ρεμάτων που διέρχονται από το οδικό δίκτυο.
• Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων οικιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2018 στο ύψος του πραγματικού κόστους επισκευής και αποκατάστασης, την ένταξη στη διαδικασία αποζημίωσης των οικιών που υπέστησαν ζημιές από τις νέες βροχοπτώσεις.
• Την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων που διέρχονται από τα χωριά μας με την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, τη διευθέτηση των υδάτων, τον καθαρισμό των ρεμάτων.
• Την άμεση επισκευή και αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης με υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς νερού, και την επισκευή των υδραγωγείων. Άμεση κατασκευή νέων υδραγωγείων και καθαρισμός των υφιστάμενων. Καθαρισμός και καλλιέργεια των πηγών και υδρομαστεύσεων.
• Την άμεση επισκευή του δικτύου άρδευσης, με βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής και αντικατάσταση με δίκτυο κλειστού κυκλώματος σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
• Την άμεση κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε κάθε οικισμό, με έμφαση και προτεραιότητα στους πυρήνες των οικισμών, σε όλους τους ορεινούς και παραλιακούς οικισμούς του Δήμου, καθώς από τις καταστροφές δημιουργούνται προβλήματα δημόσιας υγείας”.

Κατολισθήσεις και ερπυσμός στην εθνική οδό σε μπαζωμένο δρόμο.
Ανολοκλήρωτο έργο στο εθνικό δίκτυο, που παρουσιάζει υποσκαφή θεμελίωσης
Μη διευθετημένα νερά ρέματος, που κατακλύζουν το οδόστρωμα κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. Μεγάλη επικινδυνότητα για κατολίσθηση πλαγιάς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το