Τοπικά

ΛΑΣ Βόλου: Αξεπέραστο αδιέξοδο για τις οικογένειες που τα παιδιά τους μένουν εκτός δομών

Σε ανακοίνωσή της για τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών της Μαγνησίας από τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» της περιόδου 2020-21, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά την επιδότηση παιδιών για τη φοίτησή τους σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) των Δήμων, η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Για ακόμη μια χρονιά εκατοντάδες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το αξεπέραστο αδιέξοδο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν στα μικρά παιδιά τους βρεφονηπιακό σταθμό ή τη συμμετοχή τους σε κάποιο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Πολλές οικογένειες, που δεν επιλέχθηκαν ως δικαιούχοι voucher ή δεν έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν έχουν, για να εντάξουν τα παιδιά τους είτε στον Δήμο Βόλου είτε στον ιδιωτικό τομέα, που διαρκώς διευρύνεται, και στην περιοχή μας, «αρμέγοντας» τις επιδοτήσεις.
Από τις περίπου 6.000 οικογένειες που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, απορρίφθηκαν ως μη δικαιούχοι 2.500. Επίσης, πολλές είναι οι οικογένειες (εκτιμάται πάνω από 50%) που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, ενώ είχαν αυξημένα μόρια για τη συμμετοχή των παιδιών σε ΚΔΑΠ από τις περικοπές της κυβέρνησης. Παράλληλα οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου ανέρχονται σε περίπου 650, εκ των οποίων οι 90 για βρέφη. Προκύπτουν τα εξής:
• 50% των δικαιούχων με voucher δεν έχει πρόσβαση στις δομές του δήμου, αναζητώντας, αν βρουν, κάποια ιδιωτική δομή, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται στην αναζήτηση παιδικών σταθμών και κυρίως βρεφικών τμημάτων.
• Στον Δήμο Βόλου, οι πραγματικές ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι μεγάλες. Με βάση τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου, οι γεννήσεις παιδιών το 2017 ήταν 882, το 2018: 890 και το 2019: 744. Πρόκειται για ένα σύνολο 2.500 παιδιών που έχουν ανάγκη βρεφονηπιακής φροντίδας. Έτσι, εκατοντάδες οικογένειες χωρίς ΕΣΠΑ, ακόμη και με πληρωμή σε ιδιωτικούς σταθμούς, λόγω έλλειψης δομών, απορρίπτονται οι αιτήσεις τους (το 2018 από τις δομές του δήμου Βόλου απορρίφθηκαν 490 νήπια και 160 βρέφη), φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς.
• Περίπου 90 οικογένειες (στοιχεία 2019), νέων ζευγαριών, αναγκάστηκαν να πληρώσουν τροφεία στον Δήμο Βόλου, που τα τελευταία χρόνια παραμένουν στα ίδια επίπεδα παρά το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχτεί οι λαϊκές οικογένειες από την μακρόχρονη καπιταλιστική οικονομική κρίση, την ανεργία και τους μισθούς πείνας, καθώς επίσης και από τη νέα επερχόμενη κρίση που θα αντιμετωπίσουν, που επιτάχυνε η εκδήλωσή της πανδημίας.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της δημοτικής αρχής Βόλου. Αποδεικνύουν ότι το «έργο» της δημοτικής αρχής Βόλου, παρά τις μεγαλοστομίες της, ακολουθεί και στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική που καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες να χρυσοπληρώνουν υπηρεσίες που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν.

Το ΚΚΕ και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τα νέα ζευγάρια, που μοχθούν να τα βγάλουν πέρα, να διεκδικήσουν μαχητικά το δικαίωμά τους να μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους, δημόσια και δωρεάν, την απαραίτητη δημιουργική παιδαγωγική φροντίδα, ιδιαίτερα γι’ αυτά της προσχολικής και βρεφικής ηλικίας.
• Να παρθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για Νήπια και βρέφη, για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, διασφαλίζοντας με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση τους (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών, και αυτών που πήραν το voucher και αυτών που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις, καθώς επίσης κι αυτών που έχουν καταθέσει αίτημα στους δήμους, χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα.
• Να διασφαλιστεί σε όλους τους δήμους η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και να προχωρήσει, επιτέλους, η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που σήμερα λείπουν ανά τη χώρα, με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
• Να καταργηθούν τα τροφεία και οι υπόλοιπες χρεώσεις και να εξασφαλιστεί δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών στα παιδιά.
• Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες της πανδημίας: εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των δομών, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού προσωπικού, συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομένων, πρόσληψη παιδίατρων και γιατρών εργασίας όπου χρειάζεται, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους, εξασφάλιση των κατάλληλων ατομικών μέσων προστασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το