Τοπικά

«10 χρόνια δημιουργικής πορείας» στο 30ό Δημοτικό Βόλου για τον Πασχάλη Δήμου 

Το βιβλίο του διευθυντή του 30ού Δημοτικού Βόλου Πασχάλη Δήμου με τίτλο «10 χρόνια δημιουργικής πορείας», από το 2011 μέχρι το 2020, εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εκδοτικό εγχείρημα, όπου μέσα σε 125 σελίδες παρουσιάζεται όλο το πλέγμα των δράσεων, των συνεργασιών και πρωτοβουλιών που πραγματοποιήθηκαν στο 30ό Δημοτικό, σε μια περίοδο δύσκολη, όπως ήταν αυτή της οικονομικής κρίσης, αλλά παράλληλα και πολύ παραγωγική για το σχολείο.
Μέσα από κείμενα και εικόνες ο αναγνώστης μυείται σε έναν κόσμο εξωστρέφειας, δημιουργίας και γνώσης, όπως οφείλει να είναι ένα σχολείο του 21ου αιώνα.

Στο βιβλίο γίνονται αναλυτικές αναφορές για τη συνεργασία του 30ού Δημοτικού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και διαπρεπείς απόδημους της διασποράς, μέσα από το «Κοινόν» των Μαγνήτων, περιγράφεται η ευρωπαϊκή διάσταση των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου, τονίζεται η αξία του δίπτυχου της εκπαίδευσης και της παιδείας και πώς καλλιεργήθηκε στο σχολείο, αναλύεται η δυναμική της λογοτεχνίας και της φιλαναγνωσίας και παρουσιάζονται συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και σωματεία. Παράλληλα ο αναγνώστης θα διαβάσει και το «ημερολόγιο κορωνοϊού», καθώς το 2020 σημαδεύτηκε από την πανδημία, ενώ τονίζεται η ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
«Με αφορμή τη συμπλήρωση μιας δεκαετούς πολυσχιδούς δράσης στο 30ό Δημοτικό Βόλου κατά τα έτη 2011-2020 έρχεται η έκδοση του συγκεκριμένου συλλεκτικού τόμου παρουσιάζοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή του σχολείου σε μια σειρά εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο» τονίζει στην εισαγωγή του βιβλίου ο διευθυντής Πασχάλης Δήμου.

Ο ίδιος αναφέρεται στην ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης,
«Διευρύνθηκε η συνεργασία με τις συστεγαζόμενες μονάδες. Αξιοποιήθηκαν οι γονείς είτε ως σύλλογος είτε μεμονωμένα, οι οποίοι με προσωπική εργασία βοήθησαν στο φρεσκάρισμα και στη συντήρηση των υποδομών. Επίσης, από την περιορισμένη οικονομική δυνατότητά τους, πολλοί από αυτούς ήταν άνεργοι, αγόρασαν υλικό για το σχολείο. Με τη βοήθεια της τοπικής Εκκλησίας και χορηγών καλύφθηκε η καθημερινή σίτιση μαθητών, των οποίων οι οικογένειες είχαν οικονομικές δυσκολίες, Επίσης, αξιοποιήθηκε η συνεργασία με προσωπικότητες της επιστήμης και του πολιτισμού, όπως και σωματεία – συλλόγους και διοργανώθηκαν σεμινάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης και πρακτικών οδηγιών για τον ρόλο των γονέων σε σχέση με το σχολείο κι εκτός. Στάλθηκαν αιτήματα σε φιλανθρωπικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς και εύρωστους οικονομικά φορείς, οι οποίοι στο μέτρο του δυνατού μάς ενίσχυσαν» τονίζει.

Και συμπληρώνει λέγοντας πως «μέσα λοιπόν στις σελίδες του βιβλίου γίνεται αναλυτική περιγραφή από τα πρακτικά του Συλλόγου Διδασκόντων, τα αρχεία του σχολείου, από τον Τύπο της εποχής και από προφορικές και γραπτές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης διαδρομής του. Παρουσιάζεται αναλυτικά όλη η δραστηριότητα και όλα τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη σχολική μας δομή (επισκέψεις επισήμων πολιτειακών παραγόντων, ιεραρχών, ανθρώπων του πνεύματος, αθλητικών παραγόντων, αδελφοποιήσεων με σχολεία εσωτερικού και της ελληνικής διασποράς κ.ά.). Περιλαμβάνει τις συνεργασίες της σχολικής μονάδας με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, τις συμμετοχές του σε πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια προγράμματα. Όλα αυτά βέβαια με λεπτομέρειες, βήμα προς βήμα για να βιώσει ο αναγνώστης πώς ένα σχολείο μπορεί να λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς, αλλά και ως «φάρος» προαγωγής γνώσης και πολιτισμού και να παρακολουθήσει τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, με αξιοζήλευτες υποδομές για την καθημερινή ζωή των μαθητών και εκπαιδευτικών τόσο σε θέματα παιδείας, όσο και για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το