Τοπικά

ΛΑΣ Θεσσαλίας “Λύση για την αποζημίωση μετακινήσεων των υπαλλήλων της περιφέρειας, που εκτελούν εξωτερική εργασία”

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με τη Λαική Συσπείρωση, στηρίζουν την κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (την Τρίτη 21/2/23) και τα δίκαια αιτήματά τους για την αποζημίωση των μετακινήσεων των υπαλλήλων που εκτελούν εξωτερική εργασία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:
Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την μετακίνησή τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που υπηρετούν, αφού η πλειοψηφία των μετακινήσεων σε όλες τις υπηρεσίες γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα, αφού οι υπηρεσίες διαθέτουν ελάχιστα υπηρεσιακά οχήματα και οδηγούς ή και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις.
Η αποζημίωση των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο ούτε τα έξοδα των καυσίμων (0,15 €/χιλ.), στις δε κινήσεις σε απόσταση κάτω από 50 χιλ, στις λεγόμενες δηλαδή κινήσεις «εντός έδρας» η κατανάλωση καυσίμου και η επιβάρυνση του αυτοκινήτου είναι εντελώς δυσανάλογη,
Η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν εξυπηρετεί αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης σε όλη την έκταση των Τομέων ευθύνης. Επιπλέον απαιτείται η «προπληρωμή» τους και ένας τεράστιος όγκος χαρτιών για να καλυφθεί ένα τμήμα των εξόδων.
Η ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ, αλλά και των περιφερειακών αρχών όλης της χώρας, που δεν έχουν κάνει τίποτα για την επίλυση του προβλήματος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων (Ομοσπονδία, Σύλλογοι), αλλά και της Λαικής Συσπείρωσης, που έχει θέσει το θέμα τόσο στα Περιφερειακά Συμβούλια, όσο και στο Δ.Σ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, επανειλημμένα απο τον Μάιο του 2022.
Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν πλέον. Να δοθεί άμεσα λύση για την αποζημίωση των μετακινήσεων των υπαλλήλων της περιφέρειας Θεσσαλίας, και όλης της χώρας, που εκτελούν εξωτερική εργασία.
Χορήγηση «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις, εντός της έδρας – πόλης της υπηρεσίας, με την χορήγηση μηνιαίου ποσού σε όλους τους συναδέλφους (πάγια οδοιπορικά), που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων, με αποφάσεις των υπηρεσιών τους (Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Μηχανικοί, Κοινωνικοί Σύμβουλοι, Ελεγκτές των Δ/νσεων Ανάπτυξης, των ΔΑΟΚ, Λαϊκές Αγορές κ.α.), διαδικασία που άλλωστε ισχύει για υπαλλήλους αρκετών άλλων ελεγκτικών φορέων.
Αναπροσαρμογή της απαράδεκτης χιλιομετρικής αποζημίωσης (0,15 λεπτά/χιλμ), στις περιπτώσεις χρήσης Ι.Χ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλ.
Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης. Απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτηρίων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.
Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 € ή 20 ή 10 κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.
Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του.
Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.
Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί. Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο). Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο)
Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010).
Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν στη συνέχεια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το