Αθλητισμός

Κυρία ετών… 95 έγινε η Νίκη Βόλου – Ιδρύθηκε στις 19 Αυγούστου του 1924

Κυρία ετών 95 είναι πλέον η Νίκη Βόλου. Το «καμάρι της προσφυγιάς» έκλεισε χθες 95 χρόνια από την ίδρυσή της κάνοντας υπερήφανους όλους τους πιστούς φιλάθλους της.
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου «Η Νίκη» ιδρύθηκε στις 19 Αυγούστου του 1924 από Έλληνες που είχαν ξεριζωθεί από τις εστίες τους στη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή του 1922. Είδαν τη Νίκη ως ένα μέσο της έκφρασής τους και της θύμησής τους για τις αλύτρωτες πατρίδες που τόσο βίαια τους είχαν στερήσει.
Το πρώτο της όνομα ήταν Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων Βόλου ή Προσφυγική, με πρόεδρο τον Άγγελο Παπάζογλου, γενικό γραμματέα τον Πρόδρομο Αντώνογλου και γενικό αρχηγό τον Παντελή Μαγουλά.

Μετά από δύο χρόνια, το 1926 αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος του συλλόγου. Πανιώνιος και Απόλλων ήταν τα πρώτα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι και μάλιστα υπήρξε έντονη διαφωνία. Τη λύση έδωσε ο τότε πρόεδρος, Μαυρίκιος Πανάς, που βλέποντας ένα αγαλματίδιο της «Νίκης», πρότεινε το όνομα «Νίκη Βόλου». Αγωνίζεται με χρώματα το μπλε και το λευκό και χρησιμοποιεί ως σύμβολο τη θεότητα της αρχαιότητας Νίκη.

Με αυτό το όνομα η Νίκη Βόλου καταξιώνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και στις συνειδήσεις των Ελλήνων φιλάθλων. Το μεγάλο της άλμα το έκανε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπου μέτρησε πέντε συνεχόμενες εμφανίσεις στην Α’ Εθνική και ανέδειξε μεγάλους ποδοσφαιριστές που έφτασαν μέχρι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Μετά από μια περίοδο κάμψης οι «κυανόλευκοι» επανήλθαν δυναμικά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα με αποκορύφωμα το 2014 όταν επανεμφανίστηκαν στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία μετά από 48 χρόνια. Δυστυχώς η πορεία της στη Σούπερ Λιγκ δεν αποδείχθηκε όπως την ονειρεύονταν οι φίλοι της, με συνέπεια λόγω οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων να κατρακυλήσει στην Γ’ Εθνική.

Ωστόσο μία ομάδα σαν τη Νίκη δεν σβήνει ποτέ. Αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και πλέον φιλοδοξεί να επανέλθει στις υψηλές κατηγορίες.
Βέβαια ο Γ.Σ.Β. «Η Νίκη» δεν είναι παρούσα μόνο στο ποδόσφαιρο ανδρών. Αντιθέτως καλλιεργεί τμήματα ποδοσφαίρου γυναικών, καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, βόλεϊ γυναικών, στίβου, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, καλλιτεχνικής κολύμβησης, ρυθμικής γυμναστικής, ενώ πρόσφατα επανιδρύθηκε και το τμήμα ποδηλασίας. Μάλιστα στο μπάσκετ ανδρών κατόρθωσε δύο φορές να πανηγυρίσει άνοδο στην Α’ Εθνική και συγκεκριμένα το 1972 και το 1984, ενώ έχει αναδείξει καλαθοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και στην Εθνική ομάδα.
Σε γενικές γραμμές από το 1924 μέχρι σήμερα η Νίκη Βόλου παραμένει ένα ζωντανό κύτταρο της αθλητικής ιστορίας όχι μόνο της πόλης και της Μαγνησίας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Διαθέτει αρκετούς οπαδούς, που παραμένουν πιστοί παρά τις αναποδιές που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλα αυτά αισιοδοξούν ότι το «καμάρι της προσφυγιάς» θα συνεχίσει την πλούσια δραστηριότητά του και δεν θα χάσει τη λάμψη που του χάρισαν οι πρόγονοί του όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το