Κόσμος

Κύπρος: 17η ημέρα ερευνών για τα μακάβρια ευρήματα της δράσης του «Ορέστη»

Είναι 30 Σεπτεµβρίου 2016. Μια γυναίκα περνά το κατώφλι του Τµήµατος Λευκωσίας και αναφέρει στους αστυνοµικούς την εξαφάνιση µιας 36χρονης και της οκτάχρονης κόρης της µε καταγωγή από τη Ρουµανία. Πρόκειται για τη σπιτονοικοκυρά της 36χρονης Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα, θύµατος του «Ορέστη». Η Λίβια είχε ηµέρες να φανεί. Το ίδιο και η κόρη της, Ελενα-Ναταλία. Στο κινητό της δεν απαντούσε, ενώ από το σπίτι περνούσε συνεχώς κόσµος που την αναζητούσε. Η γυναίκα ζούσε µε την κυρία Πόπη τουλάχιστον από το 2015. Είχε χωρίσει από τον σύζυγό της, µε τον οποίο είχαν ταξιδεύσει στην Κύπρο για µια καλύτερη ζωή, και προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και να µεγαλώσει µε αξιοπρέπεια το παιδί της, που αντιµετώπιζε σοβαρό πρόβληµα υγείας. Σύµφωνα µε τη σπιτονοικοκυρά της, όταν µπήκε στο σπίτι που της νοίκιαζε, ήταν σαν να είχε πέσει βόµβα.

Μάνα και κόρη
Ελειπαν µόνο δύο βαλίτσες και τα διαβατήρια µάνας και κόρης. Αυτό φαίνεται πως ήταν αρκετό για τις κυπριακές Αρχές, ώστε να µην ασχοληθούν µε τον φάκελο της εξαφάνισής τους. «Υπήρξε συνεχής συνεργασία µε την πρεσβεία της χώρας τους, όπου έγιναν κάποιες εξετάσεις. Δεν έχει υπάρξει, όµως, οποιοδήποτε αποτέλεσµα. Το σπίτι όπου διέµεναν φαίνεται ότι το έχουν εγκαταλείψει και έχουν πάρει τα πράγµατά τους, τα προσωπικά τους αντικείµενα.

Είναι µια υπόθεση η οποία παραµένει υπό διερεύνηση». Αυτή ήταν επίσηµη απάντηση της Κυπριακής Αστυνοµίας µέσω εκπροσώπου της σε σχόλιο για την πορεία των ερευνών σε τηλεοπτική εκποµπή της Κύπρου που ασχολήθηκε εκτενώς µε το ζήτηµα της εξαφάνισής τους σχεδόν έναν µήνα αφότου χάθηκαν τα ίχνη τους. Η 36χρονη και η 8χρονη κόρη της, καθ’ οµολογίαν του ιλάρχου της Εθνικής Φρουράς, ήταν τα πρώτα του θύµατα. Αφού τις σκότωσε παίρνοντας «ευχαρίστηση», όπως έχει δηλώσει επανειληµµένως στις Αρχές, τις έβαλε σε δύο βαλίτσες µαζί µε πλάκα από τσιµέντο και τις πέταξε στον βυθό της Κόκκινης Λίµνης, στην περιοχή Μιτσερό. Μια βαλίτσα ανασύρθηκε.

Σε αυτή βρέθηκε µια γυναίκα, ενώ η δεύτερη εντοπίστηκε χωρίς οι δύτες να καταφέρουν να την ανασύρουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής µέρας. Κανείς δεν µπορεί να απαντήσει µε σιγουριά εάν οι βαλίτσες αυτές ήταν οι δύο βαλίτσες που διαπιστώθηκε ότι έλειπαν από το σπίτι της Λίβια, ενώ, σύµφωνα µε µαρτυρίες, η γυναίκα είχε αφήσει πίσω ακόµη και τα φάρµακα που έπρεπε να λαµβάνει το παιδί της. Στη Κόκκινη Λίµνη έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ηµέρες σηµαντικό µέρος των ερευνών. Σε αυτή ο «Ορέστης» οµολόγησε ότι πέταξε και άλλο ένα από τα επτά γνωστά θύµατά του.

Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί πως έχουν βρεθεί τέσσερις νεκρές γυναίκες, εκ των οποίων έχει ταυτοποιηθεί µόνο η µία. Και όλα αυτά την ώρα που χθες το απόγευµα έφτασαν στην Κύπρο εµπειρογνώµονες από το Ηνωµένο Βασίλειο, προκειµένου να συµβάλουν στις έρευνες για την εξακρίβωση της δράσης του «Ορέστη». «Ακόµη, είναι άγνωστο το κίνητρό του. “Εσπασε” και µας είπε ότι τα θύµατά του είναι επτά, αλλά δεν ξέρουµε γιατί το έκανε. Οι έρευνες πάνε βήµα βήµα. Με σταθερότητα και στοιχεία που συνδέουµε προσπαθούµε να βρούµε γιατί έκανε ό,τι έκανε» τονίζει στο «Εθνος» αστυνοµικός που συµµετέχει στις έρευνες, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόµενο να υπάρχουν και άλλα θύµατα.

«Ξέρουµε για επτά, γιατί εκείνος είπε ότι είναι επτά. Επειτα από πολυήµερες ανακρίσεις µίλησε για τα θύµατά του, όταν προηγουµένως ό,τι έλεγε ήταν µε το σταγονόµετρο» σχολιάζει. Το ειδικό κλιµάκιο Βρετανών που έφτασε στην Κύπρο εξειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις. Αποτελείται από πέντε άτοµα, και συγκεκριµένα από ιατροδικαστή, κλινικό ψυχολόγο, ειδικό σύµβουλο µε εµπειρία σε τέτοιας µορφής εγκλήµατα, ειδικό ανακριτή µε εµπειρία στο σοβαρό έγκληµα και ειδικό εµπειρογνώµονα για πολύπλοκες υποθέσεις. Σύµφωνα µε πηγές από την Κυπριακή Αστυνοµία, «δεν θα κάνουν ανάκριση οι ίδιοι στον δράστη, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται». «Θα τους παρουσιάσουµε όλα τα στοιχεία που έχουµε, και αν χρειαστεί, θα τους µεταφέρουµε στα σηµεία από όπου τα συλλέξαµε, προκειµένου µε τις γνώσεις τους να µας βοηθήσουν να διαλευκάνουµε αυτή την φρικτή ιστορία» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το