Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα 

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Υψηλή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία, υψηλά εκλογικά αποτελέσματα, ένα «δύσκολο» καλοκαιρινό περιβάλλον που αντιμετωπίζεται μόνο με βαθειά γαλάζια θάλασσα όταν δεν υπάρχει κάτι να μας κρατάει στην πόλη. Όταν υπάρχει, άστα να πάνε, μόνο μια ψυχραιμία μας σώζει.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, για την παραπέρα ζωή μας σ’ αυτή τη χώρα. Ξαναφέραμε στην εξουσία τους παλιούς, με ελάχιστα αλλαγμένο πρόσωπο, και μάλιστα με αυτοδυναμία. Ο λαός μίλησε, για την ακρίβεια το 57,92 %, κάτι λίγο παραπάνω από το μισό, του λαού. Κι εσείς που προτιμήσατε την θάλασσα αντί για την κάλπη να μην έχετε παράπονα, αναθέσατε την απόφαση για τη ζωή σας σ’ εμάς που προτιμήσαμε την κάλπη.

Πολλοί οι νικητές αυτών των εκλογών, πολλοί και οι ηττημένοι. Νικητής και άρχων των πάντων η ΝΔ. Νικητής και καθόλου «στρατηγικά ηττημένος» (όπως ονειρεύονταν πολλοί) ο ΣΥΡΙΖΑ. Νικητής το ΚΙΝΑΛ που συγκρατήθηκε και βαθειά ανακουφίστηκε από την αυτοδυναμία της ΝΔ. Νικητής ο πωλών τας αλοιφάς φιλορώσος Κυριάκος Βελόπουλος που μπαίνει στην Βουλή μαζί με 9 ακόμη αποκλειστικούς αναγνώστες των επιστολών του Ιησού. Νικητής ο θεωρητικός των παιγνίων και των κρατικών κονδυλίων Γιάνης Βαρουφάκης (με ένα «ν» είπαμε…) ο οποίος επίσης μπαίνει στην Βουλή μαζί με άλλους 8, που πολύ θα ήθελα να ξέρω εάν καταλαβαίνουν αυτά που λέει. Νικητής, λέει το ίδιο για τον εαυτό του, και το ΚΚΕ, το οποίο, ρε παιδιά, από το 2012 σταθερά και αταλάντευτα βρίσκεται στο 5,3-5,4 %, ποσοστό που κατέχει από το 1996 τουλάχιστον, με μόνη αναλαμπή το 2007 και το 2009. Κάτι που μου θυμίζει αυτό που λέγαμε στα φοιτητικά στέκια της μεταπολίτευσης περί εγκεφαλογραφήματος-ευθείας.

Ηττημένη η Ένωση Κεντρώων και ο Βασίλης Λεβέντης, η κωμικοτραγική αυτή φυσιογνωμία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που στα τηλεοπτικά του μηνύματα μας παρακαλούσε να του δώσουμε μία ακόμη θητεία στη Βουλή και υποσχόταν ότι μετά θα σταματούσε. Ηττημένα τα από-κόμματα των διαδικασιών του 2015, αρκετοί σωστοί άνθρωποι σε λάθος κατευθύνσεις. Και βέβαια ηττημένη πανηγυρικά η ΧΑ (αυτή η στήλη όλα τα χρόνια ποτέ δεν έγραψε, όταν χρειάστηκε, ολόκληρο το όνομα αυτού του μορφώματος…) που «απείλησε» με επανακαταμέτρηση των ψήφων διότι «το σύστημα» την κυνηγάει!

Αυτά, σύμφωνα με την υποκειμενική μας ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Είχαν προηγηθεί οι τηλεοπτικές καμπάνιες των κομμάτων, όπου το με απόσταση χειρότερο βίντεο είχε το ΚΙΝΑΛ με τα ντενεκεδάκια-ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, που μετατράπηκαν σε ντενεκεδάκια-ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τους ζητούνταν να επανέλθουν στα εύφορα λιβάδια ως ντενεκεδάκια του ΚΙΝΑΛ. Απίστευτο, το κράτησα στα αρχεία μου ως ένα μοναδικό δείγμα βλακείας.
Πάμε, λοιπόν. Σκληρή δουλειά, σεμνά και ταπεινά (Κ. Καραμανλής 2007, Κ. Μητσοτάκης 2019), Κυβέρνηση με 51 μέλη, όπου 21 εξωκοινοβουλευτικοί, 5 γυναίκες, 2 άμεσα διαγραμμένοι από το ΚΙΝΑΛ, κανένα μέλος από την Μαγνησία.
Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια από την στήλη στον κ. Μπουκώρο, την κ. Μακρή, τον κ. Λιούπη, τον κ. Μαραβέγια, τον κ. Μεϊκόπουλο και την κ. Παπανάτσιου. Καλή θητεία για το καλό της Μαγνησίας.

Και με ειλικρινή, επίσης, αγωνία θα περιμένω να δω τι θα γίνει με την καύση των απορριμμάτων (για την οποία ήταν υπεύθυνος ο «εγκληματίας» Φάμελλος) και με την απομάκρυνση του στρατοπέδου Γεωργούλα (με τους γνωστούς, και σ’ αυτή την υπόθεση, «εγκληματίες» κατά της υποστάσεως της ημετέρας Μαγνησίας). Προς Θεού, δεν ειρωνεύομαι συμπολίτες. Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, αφορούν άμεσα τη ζωή μας, εκείνο που θα περιμένω να εκτιμήσω είναι το κατά πόσον η μέχρι τώρα αντιμετώπισή τους ήταν ζήτημα συν- ή αντί-πολίτευσης.
Ας σταματήσουμε εδώ τις αναλύσεις. Ξεκινάει η σκληρή δουλειά. Εμείς εδώ, θα τα λέμε, όπως τα λέμε τα τελευταία 30 χρόνια ευημερίας και κρίσης της πολυταλαίπωρης μεσαίας τάξης. Να είστε καλά, γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το