Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Και πάλι εδώ, η στήλη παρούσα. Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από την παραλία του Αη Γιάννη του Αιγαίου, όπου συμβαίνουν πράματα και θάματα, και τη βαθύσκιωτη Τσαγκαράδα, όπου συνέβησαν πολύ ωραίες συναντήσεις, η πόλη μοιάζει με καμίνι και τα ερκοντίσια (πληθυντικός του καθαρευουσιάνικου (!!) ερκοντίσιον) που λειτουργούν στο φουλ είναι περισσότερο από βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα προκαλέσουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ελληνιστί μπλακάουτ. Σε συνδυασμό και με το πασίγνωστο προεκλογικό θερμόμετρο, το οποίο μάλλον ήδη προκαλεί παρενέργειες, καθώς ο Διεκδικητής του Θώκου μας απείλησε προχθές Δευτέρα 24.06.2019 ότι αν δεν του δώσουμε αυτοδυναμία θα μας ξαναπάει σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο!! Τι ακούμε κάθε μέρα Κυρία μου;!, ένα μυαλό είναι αυτό, πόσα ν’ αντέξει.

Στον Αη Γιάννη, που λέτε, έχουν κοπεί πολύ χαμηλά περί τα δεκαπέντε (αριθμός 15) πλατάνια και ο χώρος καθαρίστηκε και μετατράπηκε σε parking! Στη νότια άκρη του οικισμού, εκεί που ονομάζαμε «στα πλατάνια», δίπλα από την παιδική χαρά και σχετικά κοντά στο ρέμα της Μαυρούτσας. Πλατάνια γιοκ, λοιπόν. Αυτοκίνητα ναι. Εξωφρενικά πράγματα, σ’ έναν τόπο που υποτίθεται ότι ζει και ευημερεί χάρη στο φυσικό του περιβάλλον – για το ανθρωπογενές περιβάλλον του υπάρχουν αρκετές ενστάσεις. Είναι δυνατόν σώφρονες άνθρωποι να κόβουν πλατάνια για να φτιάξουν parking; Κι όμως, φαίνεται ότι είναι – και διακινδυνεύω, πάλι, να με πουν «εχθρό του τόπου» και δυσφημιστή του τουρισμού και δεν ξέρω τι άλλο. Έδωσε μια απάντηση για τα κομμένα δέντρα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, για τα αυτοκίνητα φυσικά δεν είπε λέξη, μιλώντας, αν δεν κάνω λάθος, για τέσσερα άρρωστα δέντρα που είχαν πάρει κλίση και κόπηκαν με την άδεια του Δασαρχείου. Μετά έμαθα ότι το Δασαρχείο έχει κάνει μήνυση στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και έχει κηρύξει αναδασωτέα την έκταση. Και εγώ λέω, έστω ότι τα πλατάνια ήταν άρρωστα, που δεν ήταν, αλλά έστω, λέω. Τα κόβει ο «καλός» Δήμος, περιφράσσει άμεσα τον αποψιλωμένο χώρο και αυτοβούλως με τη συμβουλή και συμβολή του Δασαρχείου προχωρεί στην επαναφύτευση-αναδάσωση. Ο Δήμος που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον του. Ο συγκεκριμένος προφανώς ενδιαφέρεται μόνο για το πού θα παρκάρουν περισσότερα αυτοκίνητα.
Τρελά πράματα, συμπολίτες. Τόσα και τόσα λέμε, λένε, γράφουμε, γράφουνε για τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον, για φέρουσα ικανότητα για ένα σωρό ωραίες και αληθινές πρακτικές διαχείρισης, που διατηρούν την ομορφιά και οδηγούν στην ευημερία. Στον Αη Γιάννη όλοι ξέρουν πώς και γιατί έγινε αυτό το προεκλογικό έγκλημα και κανείς δεν κάνει κάτι. Ο δήμαρχος κ. Κουτσάφτης δεν ξέρουμε αν το ξέρει. Κι εμείς λέμε: Περίφραξη του χώρου. Αμέσως. Εδώ και τώρα. Και, εν καταλλήλω χρόνω, αναδάσωση.

 

Άλλο, άσχετο. Ενημερωτική ιστοσελίδα, φιλτάτη της Δημοτικής Αρχής, δημοσίευσε φωτογραφία με αυτοκίνητο ανεβασμένο ολόκληρο πάνω στο πεζοδρόμιο της οδού Δημητριάδος. Πού σε πονεί και πού σε σφάζει, που έλεγε ο πατέρας μου: (ο οδηγός) ασυνείδητος, γαϊδούρι, εγκληματίας, κ.λπ. κοσμητικά επίθετα, στην κρεμάλα, στην πυρά, στον γερανό και σε κάθε μορφή τιμωρίας! Εγώ είπα ότι βεβαίως, τιμωρία κατά ΚΟΚ επιβεβλημένη. Όμως αυτό το προσωρινό εμπόδιο θα φύγει κάποια στιγμή από το πεζοδρόμιο. Τα μόνιμα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια δεν αποτελούν μόνιμα εμπόδια; Θα ασχοληθεί, άραγε, με αυτά η «καλή» ιστοσελίδα; Πολύ αμφιβάλλω.
Κι άλλο άσχετο. Είναι δυνατόν να οδηγείς σε έναν επαρχιακό δρόμο, να μπαίνεις στο αντίθετο ρεύμα και να παρασέρνεις έξι (6) αθλητές ποδηλάτες που κινούνταν αντίθετα, εκ των οποίων δύο νεκροί και τέσσερεις τραυματίες; Και όμως είναι, τραγικό συμβάν των ημερών, κρίμα τα παιδιά.
Ανακοινώθηκε χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους (ΟΧΙ από τα περίφημα υπερ-πλεονάσματα του Δήμου) για δύο ακόμη κυκλικούς κόμβους στον Βόλο, θα τα πούμε ξανά. Και ο άλλος, εκεί στις δεξαμενές καυσίμων, θα κατασκευαστεί τον Σεπτέμβριο, έτσι μάθαμε.
Να περνάτε καλά και με ανοιχτά μάτια στις παραλίας. Το περιβάλλον δεν είναι υπόθεση των άλλων. Γεια σας.

Η φωτογραφία Πέμπτη 20.06.2019 στα (πρώην) πλατάνια του Αη Γιάννη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το