Τοπικά

Κτηματολόγιο: Στις 31 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για τη Μαγνησία – Διευκολύνσεις για τους πολίτες

Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για το Νομό Μαγνησίας. Η ίδια προθεσμία ισχύει επίσης για τις περιφερειακές ενότητες: Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Γρεβενά, Ιωάννινα, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Λασίθι, Ηράκλειο και Δυτική Αττική.

Στο μεταξύ, μεγαλύτερο από 60% είναι το ποσοστό υποβολής δηλώσεων, στις περιοχές, στις οποίες έληξαν και οι τελευταίες παρατάσεις στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου. Ο φορέας, μάλιστα, στοχεύει να εντείνει την ενημέρωση των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τις διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες που θέλουν να προβούν σε δήλωση ακινήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ, ακόμα και με δόσεις.

Συγκεκριμένα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Επιπλέον παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση του ακινητου, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο με χρήση δωρεάν εφαρμογής.

Ως προς την πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης, παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Οσον αφορά την πορεία της κτηματογράφησης, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, εμφανίζει αυξητικούς ρυθμούς καθώς από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατομμύρια δικαιώματα στην Ελλάδα:

έχουν ολοκληρωθεί τα 12,9 εκ. (33%).
είναι σε εξέλιξη 22,7 εκ. (58%).
εκκρεμούν 2,7 εκ (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα
πρέπει να ενσωματωθούν ακόμα 800.000 (2%) από ειδικές περιπτώσεις.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το