Ελλάδα

Κρήτη: Πάνω από 1.000 συλλήψεις σε αεροδρόμια για πλαστά έγγραφα, μέσα σε 8 μήνες

Συνολικά 1.019 συλλήψεις αλλοδαπών, που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, έγιναν στα αεροδρόμια της Κρήτης, από τον Φεβρουάριο έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων ήταν από χώρες της Αφρικής και τη Ασίας, ενώ προορισμός τους ήταν χώρες της Ευρώπης, κυρίως της κεντρικής.

Οι περισσότερες συλλήψεις- 244- έγιναν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΑΠΕ. Ομως, μεγάλη «κινητικότητα» σε αυτό τον τομέα υπήρξε και τον Σεπτέμβριο, αφού μέχρι τις 19 του μήνα είχαν συλληφθεί 227 άτομα.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους μήνες τον Φεβρουάριο συνελήφθησαν 7 άτομα, τον Μάρτιο 33, τον Απρίλιο 57,τον Μάιο 112, τον Ιούνιο 187 και τον Αύγουστο 152 άτομα.

Από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ προκύπτει ότι η αύξηση της αεροπορικής κίνησης κυρίως από τον Μάιο παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των μεταναστών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Θεωρούν ότι ο συνωστισμός που πολλές φορές υπάρχει ευνοεί την προσπάθεια τους ωστόσο αυτό πρακτικά δεν επιβεβαιώνεται.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι έλεγχοι των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων γίνεται στα αεροδρόμια του νησιού από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό ενώ παράλληλα υπάρχει και η τεχνολογική υποδομή.

Η πλαστότητα των εγγράφων διαπιστώνεται πολλές φορές από τη φωτογραφία ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή.

Όσο αφορά την ανθρωπογεωγραφία των μεταναστών οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Παλαιστίνη, το Ιράν, η Αλγερία, το Ιράκ, η Ερυθραία, η Υεμένη, η Αιθιοπία. Ανάμεσά τους βρίσκονται και παιδιά.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το