Θ Plus

Κρέμα με σιμιγδάλι – Η σημερινή πρόταση από τους Blue Grey Cooks

Όταν η απαλή κρέμα αγκαλιάζει με τρυφερότητα το καβουρδισμένο σιμιγδάλι επάνω σε μια μαγική και αστραφτερή λίμνη από σιρόπι σφενδάμου, δεν μιλάμε πια για επιδόρπιο, αλλά για παιδικό παραμύθι. Αυτό το δροσερό γλύκισμα σας καλεί να θυμηθείτε παιδικές καλοκαιρινές βραδιές… με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο!

Υλικά τον χαλβά: 100 γρ. φουντούκια και αμύγδαλα αναποφλοίωτα, 70 ml. ελαιόλαδο, 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 70 γρ. σιμιγδάλι χοντρό, 1 κ.κ. πορτοκάλι σε σκόνη, 900 ml. βρασμένο νερό, 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό, 125 γρ. ζάχαρη λευκή, 100 γρ. ζάχαρη καστανή, 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου, 2 κ.κ. κανέλα, 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας.
Υλικά για την κρέμα: 800 ml. γάλα ολόπαχο, 100 γρ. βούτυρο, 140 γρ. ζάχαρη λευκή, 80 γρ. ζάχαρη καστανή, 1 κ.σ. πάστα βανίλιας, 4 κ.σ. κορν φλάουρ, 2 κρόκους, 1 κ.σ. ζελατίνα.

Πριν κονιορτοποιήσετε τους ξηρούς καρπούς απλώστε τους σε ένα μικρό ταψί και περάστε τους για 10 λεπτά κάτω από το γκριλ.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με διπλό πάτο βάλτε το λάδι, τα σιμιγδάλια, το πορτοκάλι σε σκόνη και τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά. Το μείγμα πρέπει να ανακατεύεται συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί καλά και να ξανθίσει. Εκτός φωτιάς ρίξτε με προσοχή το βραστό νερό και τον χυμό του πορτοκαλιού.
Χαμηλώστε τη φωτιά και επανατοποθετήστε την κατσαρόλα όπου θα ρίξετε τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις το μείγμα σας αρχίζει να κοχλάζει, βγάλτε το από τη φωτιά και ρίξτε το αμέσως όπως είναι ζεστό σε μία στρογγυλή φόρμα 18 εκατοστών με αφαιρούμενο πάτο. Όταν ο χαλβάς έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να τον τοποθετήσετε στο ψυγείο.

Ενώ ο χαλβάς σας βρίσκεται στο ψυγείο, ετοιμάστε την κρέμα βάζοντας σε ένα κατσαρόλι το γάλα και το βούτυρο. Ξεχωρίστε 50 ml. γάλα για να διαλύσετε το κορν φλάουρ.
Βάλτε τις ζάχαρες στο ζεστό γάλα μαζί με την πάστα βανίλιας και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσουν εντελώς. Ρίξτε το γάλα με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει, βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους και κατόπιν τη ζελατίνα, την οποία έχετε διαλύσει προηγουμένως σε ζεστό νερό. Χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα επαναφέρετε την κρέμα στη φωτιά για άλλα 7-8 λεπτά. Όπως είναι ζεστή απλώστε την επάνω στον χαλβά και περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την βάλετε εκ νέου στο ψυγείο.
Μόλις κρυώσει καλά και πήξει εντελώς, είναι προτιμότερο να την αφήσετε όλη νύχτα, βγάλτε το γλυκό από τη φόρμα και πασπαλίστε το με μπόλικη κανέλα.
Για το σερβίρισμα απλώστε στο πιάτο μερικές κουταλιές σιρόπι σφενδάμου και τοποθετήστε επάνω το κομμάτι γλυκού.
Προετοιμασία 50 λεπτά και μια νύχτα στο ψυγείο.

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το