Θ Plus, Υγεία

«Κράκεν» ή «Όρθρος»; Ποια μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτική – «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου μετά την έκθεση του ΕΟΔΥ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας για την εξάπλωση των νέων υποπαραλλαγών του κορονοϊού και τη δυνατότητα των εμβολίων να «φρενάρουν» τη σοβαρή νόσηση από τις μεταλλάξεις. Την ίδια ώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στα 93 θετικά δείγματα ασθενών στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν με τη νέα υποπαραλλαγή «Όρθρος».

Επιστημονικός έλεγχος για τη νέα μετάλλαξη
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο «Όρθρος» είναι μία υπο παραλλαγή του Κενταύρου. «Δε φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων -ο Όρθρος σαρώνει τη Βρετανία- να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε ο «Δέλτα» και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο πνευμονολόγος στην ΕΡΤ.

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη είπε ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.

«Κράκεν» ή «Όρθρος»; Ποια μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική
Όσον αφορά στη χώρα μας ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το ότι εντοπίστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.

«Με την «Κράκεν» μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον «Όρθρο» δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες για τον κορονοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορονοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές»

Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε».
Όπως είπε τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κορονοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το