Θ Plus

Κουλουράκια λαμπριάτικα – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks 

Ό,τι πλάθεται φέρει και κάτι από αυτόν που του δίνει σχήμα, από τον άνθρωπο που βάζει στην ζύμη ως κύριο συστατικό την αγάπη. Τα κουλουράκια και ιδιαιτέρως τα πασχαλινά είναι ένα από τα πιο «λαμπρά» παραδείγματα. Έτσι μητέρες, γιαγιάδες μα και τόσοι άλλοι, λένε την ιστορία, την δική τους και της πίστης τους μέσα από αυτά τα μοσχοβολιστά ζυμωτά παρασκευάσματα. Ελπίζουμε η συνταγή μας να σας θυμίσει στιγμές ή να δημιουργήσει ζεστές θύμησες σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

Υλικά για τα κουλουράκια

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.κ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.κ. σόδα

240 γρ. βούτυρο

320 γρ. ζάχαρη

1 αυγό και 2 κρόκους ελαφρά χτυπημένους

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

135 γρ. γιαούρτι ολόπαχο στραγγιστό

1 κρόκο αυγού και λίγο γάλα για την επάλειψη

Προθερμάνετε τον φούρνο για να αγκαλιάσει με την ζεστασιά του τα κουλουράκια στους 170°c. Στρώστε επίσης δύο λαμαρίνες με χαρτί ψησίματος. Εντωμεταξύ φροντίστε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωμάτιου.
Κοσκινίστε το αλεύρι την μπέικιν πάουντερ και την σόδα.

Εξυπακούεται πως για την παρασκευή της ζύμης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ με κάδο. Αν όμως θέλετε να ζήσετε την εμπειρία σε όλο της το μεγαλείο είναι καλύτερα να ζυμώσετε εσείς την ζύμη. Σε ένα μεγάλο δοχείο λοιπόν χτυπήστε το βούτυρο με ένα μίξερ χειρός για 2 λεπτά και συνεχίζοντας να χτυπάτε προσθέστε την ζάχαρη. Για να μην σας κόψει το μείγμα βουτύρου προσθέστε το αυγό και τους κρόκους σε τέσσερις δόσεις. Ρίξτε την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Εγκαταλείψτε το μίξερ χειρός και ανακατέψτε με τα χέρια σας πολύ καλά με το βούτυρο το αλεύρι και το γιαούρτι, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη, αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι απαραίτητο προσθέστε λίγο αλεύρι, με προσοχή όμως για να μην σας γίνει σκληρή.

Δώστε στα κουλουράκια τα σχήματα που θέλετε και τοποθετήστε τα επάνω στις λαμαρίνες σε απόσταση που θα τους επιτρέψει να φουσκώσουν χωρίς να αγγίξει το ένα το άλλο. Με ένα πινέλο επαλείψτε τα με τον κρόκο αυγού και ψήστε τα για 13 με 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Καλό Πάσχα!

Προετοιμασία 20 λεπτά

Ψήσιμο 15 λεπτά

BLUE GREY Cooks

Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το