Ελλάδα

Κοτζιάς: Στα ελληνικά δικαστήρια θα λυθεί το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών

kotzias-708_19

«Στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και αφού διευκρινιστεί ΑΝ και σε ποιο βαθμό συμμετείχαν στο πραξικόπημα» θα εξεταστεί το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την Κρήτη όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Αναλυτικά οι δηλώσει του Έλληνα ΥΠΕΞ:

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι σήμερα ήταν μια όμορφη μέρα εδώ στην Κρήτη. Είχαμε ως φιλοξενούμενό μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Συζητήσαμε για τα ζητήματα των εξελίξεων στην περιοχή, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και για τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Επίσης, για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο έχουμε πολλάκις καταδικάσει. Και θεώρησα ότι είναι σωστό, μια και η συνάντηση έγινε στην Κρήτη, να έρθουμε εδώ, στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και όπου έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ, εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια.

Επίσης, αυτό εδώ είναι ένα μέρος με το οποίο, όπως ξέρετε, συνδέομαι και συναισθηματικά, αφού την περσινή χρονιά ήρθα και βάφτισα την πλατεία μπροστά από τη διαδρομή για το σπήλαιο ως «Ευρώπη». Αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη, πρώτον, ότι η ουσία του πνεύματος και της μυθολογίας και της ιστορίας γύρω από την Ευρώπη γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο και, δεύτερον, ότι η Ευρώπη προερχόταν, αυτή η όμορφη γυναίκα, εκτός Ευρώπης και αποτελεί ένα σύμβολο αντιρατσισμού και πολυπολιτισμού μέσα από την ελληνική μυθολογία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, γιατί έχουμε διευκρινίσει εξαρχής με τους Τούρκους – έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο – ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και αφού διευκρινιστεί ΑΝ και σε ποιο βαθμό συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι θέσατε και το θέμα των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο κατάργησης της συμφωνίας. Είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση.

Ν. Κοτζιάς: Η Τουρκία, όπως εγώ έχω κατανοήσει, θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν από πλευράς τους είναι ότι και η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουν συμφωνήσει.

Μιλήσαμε επίσης, επειδή μπορεί να με ρωτήσετε, και για το Κυπριακό. Είναι γνωστή η θέση που έχω καταθέσει γύρω από το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα, έχω να δω και τους Κύπριους συναδέλφους μου και ελπίζω να έχει μια θετική κατάληξη αλλά, όπως πάντα λέω, η διεθνής πολιτική χρειάζεται συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι “σάπιους”.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το