Τοπικά

Κώστας Τσέλιος: «Είδα Αρμαγεδδώνα προβλημάτων και ζωές να καταστρέφονται»

Στη διάρκεια της θητείας του στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου είδε να αλλάζουν όλα και να ανατρέπονται τα πάντα. Οι ανατροπές στην αγορά ήταν τεράστιες και ο Κ. Τσέλιος είδε ανθρώπους να χάνουν την περιουσία τους και να μην μπορούν να λάβουν ούτε σύνταξη. Δηλώνει πως ο κύκλος στον Εμπορικό Σύλλογο έκλεισε μετά από δύο τριετίες και την απόφαση να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα την είχε λάβει από την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του.

«Πιστεύω σε ένα σύστημα, που θα κατοχυρώνει για τις δημόσιες θέσεις τις δυο θητείες. Στον συνδικαλισμό δεν υπάρχει βεβαίως θεσμικό πλαίσιο, αλλά εγώ τις αρχές μου ήθελα να τις κάνω πράξη. Γι’ αυτό αποφάσισα να αποχωρήσω και όχι γιατί είχα απέναντί μου μια κακή αντιπολίτευση, που το μόνο που ήξερε, ήταν να συκοφαντεί, να ψεύδεται και να μην διατυπώνει προτάσεις. Όσα ειπώθηκαν εις βάρος μου, με αφήνουν αδιάφορο. Δραστηριοποιούμαι στον Εμπορικό Σύλλογο από το 1996 και πριν έξι χρόνια με τίμησαν οι συνάδελφοί μου και με ανέδειξαν πρόεδρο. Θα συνεχίσω την δραστηριότητα, θέτοντας υποψηφιότητα στην Ομοσπονδία», δήλωσε και πρόσθεσε πως στις δημοτικές εκλογές θα σκεφτεί σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, καθώς είναι ενεργός πολίτης.

«Δεν μου το επιτρέπει και η ηλικία μου να αποσυρθώ από τα κοινά. Στα 46 μου χρόνια έχω αρκετά να προσφέρω ως ενεργός πολίτης, νομίζω».
Ο κ. Τσέλιος ανέλαβε τα ηνία του Συλλόγου, έναν χρόνο μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. «Είχα την ατυχία να αναλάβω πρόεδρος, όταν η χώρα μπήκε σε μνημόνιο. Είδα την αγορά να διολισθαίνει, χωρίς κανείς να δίνει βοήθεια. Αντίθετα, τα χτυπήματα ήταν από όλους απανωτά. Είδα ανθρώπους να καταστρέφονται, να μπαίνουν λουκέτα και κάθε νέος Νόμος να είναι πιο επιβαρυντικός από τον προηγούμενο. Είδα ένα κράτος εχθρό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και απαθέστατο απέναντι στα προβλήματα επιβίωσης. Η υψηλή φορολογία των
εμπόρων είναι άμεσο μέτρο εξόντωσης, όπως και η φορολογία από το πρώτο ευρώ. Ο συνδυασμός με τη μείωση μισθών και συντάξεων οδήγησε την αγορά στον γκρεμό.

Υπάρχουν έμποροι, που πλήρωναν 30 χρόνια εισφορές και για οφειλές 20.000 ευρώ που προέκυψαν από την ασφυξία και τα μέτρα των μνημονίων, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Τα μαγαζιά τα κληρονόμησαν τα παιδιά τους, τα οποία με τα ελάχιστα που βγάζουν, ζουν και τους γονείς τους. Για να μπορέσουν όμως να τους ζήσουν, δεν πληρώνουν τις δικές τους εισφορές . Φαύλος κύκλος, που οδηγεί στο τέλμα. Έχουμε ζήσει στον Εμπορικό Σύλλογο πολλά δράματα, πολλές ανθρώπινες ιστορίες. Μεγάλοι έμποροι, που τους «τελείωσε» η κρίση, ζητούν δουλειά για τα παιδιά τους και κανενός το μυαλό δεν μπορεί να σκεφτεί », ανέφερε.

Γιατί όμως ο εμπορικός κόσμος είναι αποξενωμένος από τα συνδικαλιστικά όργανα;
«Για μένα είναι τεράστιο λάθος, αλλά συμβαίνει. Νομίζουν, μέσα από ένα λανθασμένο σκεπτικό, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος ή η Ομοσπονδία δεν τους προσφέρει τίποτα. Δεν αντιλαμβάνονται, πως θα είχαν τα τριπλάσια προβλήματα, εάν δεν υπήρχε ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία. Ο καθένας έχει κλειστεί στον εαυτό του και πιστεύει πως είναι και ο μοναδικός, που αντιμετωπίζει πρόβλημα, όταν όλοι πεθαίνουμε και ανασταινόμαστε κάθε μέρα. Η αλήθεια είναι ότι λείπει η συλλογικότητα και δυστυχώς υπάρχει ακόμα ένα ανταγωνιστικό σκεπτικό, που δεν αποβάλλεται. Στον Βόλο η αγορά κινείται από άποψη προϊόντων και τιμών σε πολύ καλά επίπεδα. Μειώθηκε το ποσοστό κέρδους και τα προϊόντα είναι άριστης ποιότητας. Τώρα που αποχωρώ από την προεδρία, το μόνο που έχω να δώσω σαν συμβουλή στον επόμενο, είναι να δώσει βαρύτητα στον τουρισμό και σε όλες τις δράσεις για την αξιοποίησή του. Ο τουρισμός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο», κατέληξε.
ΚΑΤ. ΤΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το