Πολιτισμός

Κώστας Σακαβάλας: Ημερολόγιο μνήμης με σπάνια ντοκουμέντα

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για το νέο έτος εξέδωσε ο Πολιτιστικός – Αναπτυξιακός Σύλλογος Παλιουρίου «Ο Άγιος Νικόλαος», που θα υποδεχθεί το 2022 με μία έκδοση που αποτυπώνει τις θυσίες των Παλιουριωτών στους αγώνες του Έθνους. Διατρέχει μία περίοδο εξήντα ετών, από τη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878, μέχρι την απελευθέρωση από τους Γερμανούς το 1944. Σπάνια ντοκουμέντα θα δουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, με τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Κώστα Σακαβάλα, να μιλάει για το ημερολόγιο ενόψει και της αυριανής παρουσίασης που θα γίνει στο Παλιούρι.

To ημερολόγιο του 2022 είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με θέρμη στα κελεύσματα της πατρίδας, σε καιρούς δύσκολους για τον τόπο. Άνθρωποι απλοί, της διπλανής πόρτας, που όταν κρίθηκε αναγκαίο, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή και πήραν μέρος σε μεγάλες και φονικές μάχες. Μάλιστα, στις αρχές του 20ού αιώνα, δεν ήταν λίγοι οι Παλιουριώτες, οι οποίοι υπηρέτησαν ως έφεδροι στον ελληνικό στρατό για περισσότερο από μία δεκαετία. «Έχουμε ένα απολυτήριο στρατού από έναν στρατεύσιμο, ο οποίος παρουσιάστηκε το 1914 και υπηρέτησε μέχρι το 1925», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου.
Αρχής γενομένης από τους Βαλκανικούς, μέχρι τη Μικρασιατική Εκστρατεία, υπήρξαν κάτοικοι του χωριού που θυσίασαν τα πάντα υπέρ του Έθνους, πολεμώντας με ανδρεία για την πατρίδα τους. Και χάρη στην έρευνα που έγινε και προέκυψε από τη λαογραφική έκθεση που έγινε στο Παλιούρι το 2020 με τίτλο «Ενθυμήματα ζωής, κοσμήματα ψυχής», την Κυριακή 19/12 στις 11 το πρωί στο ελαιοτριβείο Γαλάνη θα παρουσιαστεί ένα χρονικό από τα βιώματα των προηγούμενων γενιών στο πεδίο της μάχης.
«Το ημερολόγιο που ετοιμάσαμε, είναι αφιερωμένο στη συμμετοχή των Παλιουριωτών στους αγώνες του Έθνους. Συγκεντρώσαμε πολλά στοιχεία, με αφετηρία την Επανάσταση στο Πήλιο το 1878. Το Παλιούρι στα χρόνια εκείνα υπήρξε προπύργιο των επαναστατών. Η δημιουργία του οικισμού χρονολογείται από παλαιότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα για την ακρίβεια με βάση τις αναφορές που έχουμε για τη λειτουργία μίας οργανωμένης κοινότητας. Στο Παλιούρι έχουμε μέχρι και επαναστατική επιτροπή, της λεγόμενης περιοχής Φερών που ανήκε και το χωριό μας. Εκτός από τους δημογέροντες, ήταν μέλη και πρώην μουχτάρηδες, όπως ονομάζονταν επί Τουρκοκρατίας οι τοπικοί άρχοντες του χωριού, μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση των Οθωμανών γύρω στα 1860 και ορισμένες αρμοδιότητες που είχαν δοθεί και στις μικρότερες κοινότητες», σημείωσε ο κ. Σακαβάλας, κάνοντας μνεία στις πηγές που προσέτρεξε για την περίοδο εκείνη, όπως τα απομνημονεύματα ενός ανώνυμου εθελοντή που εκδόθηκαν στην Κέρκυρα το 1895 και φέρουν τον τίτλο «Ακριβής εξιστόρηση γεγονότων τινών προς συμπλήρωσιν των σελίδων της Θεσσαλικής Επαναστάσεως του 1878».
Σημασία δόθηκε επίσης στους Παλιουριώτες, οι οποίοι πολέμησαν στο μέτωπο της Μικράς Ασίας το 1922. «Δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα όσα έγιναν το ’22, αφού η έλευση της νέας χρονιάς συμπίπτει με την επέτειο ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή», είπε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσθεσε: «Συμπεριλάβαμε φωτογραφίες συγχωριανών μας, οι οποίοι βρέθηκαν στη Μικρά Ασία. Εντοπίσαμε περισσότερους από δεκαπέντε Παλιουριώτες που δήλωσαν εθελοντές και πολέμησαν εκεί. Μάλιστα, δύο δεν επέστρεψαν ποτέ και εξασφαλίσαμε την τελευταία επιστολή του ενός».
Το υπόλοιπο ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την εποποιία του 1940, αλλά και στον αγώνα που ακολούθησε κατά των Γερμανών: «Και στα βουνά της Αλβανίας υπήρξαν Παλιουριώτες, με το χωριό να πληρώνει φόρο αίματος και στις μάχες του 1940, αφού καταγράφηκαν δύο νεκροί. Ακόμη και στη μάχη των οχυρών του Ρούπελ, την τελευταία πριν τη συνθηκολόγηση του 1941 με τους Γερμανούς, έδωσαν το «παρών» άνδρες από το Παλιούρι. Κλείνουμε με τη συμμετοχή του χωριού στην Εθνική Αντίσταση, όπως περιγράφεται πολύ εύστοχα στο βιβλίο «Άγνωστες πτυχές Κατοχής και Αντίστασης 1941-44» της αείμνηστης Νίτσας Κολιού, αλλά και τον ρόλο πολλών Παλιουριωτών στη διάσωση Εβραίων κατά τη διάρκεια της Κατοχής».

* Το ημερολόγιο θα διατίθεται στη συμβολική τιμή των πέντε ευρώ, ως χορηγία για τον Σύλλογο, ενώ τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις, θα διατεθούν για τη συντήρηση του παλιού σχολείου στο Παλιούρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το