Κόσμος

Κόστα Ρίκα: Το «Σπήλαιο του Θανάτου» τιμωρεί τους πάντες – Θανατηφόρο για κάθε πλάσμα που μπαίνει σε αυτό

Το τουριστικό συγκρότημα Recreo Verde στη Venecia de San Carlos, στην Κόστα Ρίκα, φιλοξενεί ένα μικροσκοπικό ορεινό σπήλαιο που έχει γίνει γνωστό ως η «Σπηλιά του Θανάτου» λόγω της ικανότητάς του να σκοτώνει κάθε πλάσμα που μπαίνει σε αυτό.

Βρίσκεται στην άκρη του ηφαιστείου Poas, η la Cueva de la Muerte και έχει μόλις 2 μέτρα βάθος και 3 μέτρα μήκος, γεγονός που την καθιστά ένα φαινομενικά άνετο καταφύγιο για έντομα, πουλιά και μικρά ζώα που αναζητούν καταφύγιο. Αλλά τα φαινόμενα μπορεί να απατούν, καθώς η είσοδος σε αυτό το μικροσκοπικό σπήλαιο έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο. Αν και η μικροσκοπική σπηλιά φαίνεται ακίνδυνη με γυμνό μάτι, είναι γεμάτη με μονοξείδιο του άνθρακα, ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο που τυχαίνει επίσης να είναι εξαιρετικά τοξικό. Για να καταδείξουν πόσο θανατηφόρο είναι στην πραγματικότητα το «Σπήλαιο του Θανάτου», οι τοπικοί ξεναγοί τοποθετούν έναν αναμμένο φακό μέσα στο σπήλαιο και αυτός σβήνει αμέσως λόγω της απουσίας οξυγόνου και της υψηλής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα.

Παράγει 30 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε ώρα

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς από πού προέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα στο «Σπήλαιο του Θανάτου», αλλά αρκετοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οργανική φύση του αερίου υποδηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα των αποθέσεων ορυκτών που υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις στο μάγμα της γης, όπου το οξυγόνο απουσιάζει. Η τοποθεσία του σπηλαίου κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με το αέριο. Το σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το la Cueva de la Muerte παράγει περίπου 30 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε ώρα.

Πως ανακαλύφθηκαν οι θανατηφόρες ιδιότητες του σπηλαίου
Οι θανατηφόρες ιδιότητες αυτού του μικροσκοπικού σπηλαίου ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τα στάδια κατασκευής του συγκροτήματος Recreo Verde. Ένας εργάτης που πλησίασε πολύ κοντά στην είσοδο άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία, γεγονός που οδήγησε σε ενδελεχή έρευνα του περιβάλλοντος χώρου. Η θανατηφόρα φήμη του έκανε το «Σπήλαιο του Θανάτου» να γίνει ένα από τα λίγα εμπορικά σπήλαια όπου οι επισκέπτες δεν μπαίνουν μέσα.

Το «Σπήλαιο του Θανάτου» διαθέτει αρκετές πινακίδες που προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην εισέλθουν σε αυτό εάν εκτιμούν τη ζωή τους, αλλά το μικρό του μέγεθος και η στενή του είσοδος καθιστούν επίσης πολύ δύσκολη την πρόσβαση από ανθρώπους. Επίσης, το πυκνό διοξείδιο του άνθρακα (περίπου 80-90% καθαρότητας) παραμένει συνήθως στον πυθμένα του δαπέδου του σπηλαίου, καθιστώντας το μέρος θανατηφόρο και για τα μικρά ζώα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το