Ελλάδα

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% στα ενεργά κρούσματα μέσα στο δεύτερο “λουκέτο”

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά στο ethnos.gr για τον δείκτη μεταδοτικότητας μετά το lockdown στη Θεσσαλονίκη. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση του β’ κύματος της πανδημίας.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό αυστηρή καραντίνα, τέσσερις ημέρες περισσότερες σε σύγκριση την υπόλοιπη Ελλάδα, τα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα φτάσαμε, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα στο 1,8, ποσοστό πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ η τεράστια άνοδος των κρουσμάτων παρά την καραντίνα φαίνεται και από το ποσοστό των θετικών πολιτών επί των τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστς βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.

Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, γνωστός για τα μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς που εφαρμόζει για τον κορονοϊό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι μεγαλύτερη από αυτήν που πρέπει για περιβάλλον καραντίνας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω διασπορά της νόσου.

«Αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από περίπου μία εβδομάδα ο αριθμός τους έφτανε τις 40.000. Ο δείκτης θετικότητας μεταξύ των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ φτάνει σήμερα στο 32%, όταν πριν μία εβδομάδα βρισκόταν στο 11% και πριν από δύο εβδομάδες στο 5%. Δηλαδή, ένας στους τρεις πολίτες που υποβλήθηκαν σε τεστ, εντοπίστηκαν θετικοί. Τα τεστ γίνονται στοχευμένα και όχι τυχαία, σε ανθρώπους που παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, έστω και ελαφρύ. Γι’ αυτό τα θετικά κρούσματα είναι σήμερα 60.000 με βάση τους υπολογισμούς μας και όχι 320.000, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς για μία πόλη πληθυσμού ενός εκατομμυρίου κατοίκων», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Μέσα στην εβδομάδα η κορύφωση
Κατά τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και με βάση τους μαθηματικούς υπολογισμούς, στη Θεσσαλονίκη η κορύφωση αυτού του δεύτερου κύματος της επιδημίας αναμένεται να φτάσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Στη συνέχεια θα παρατηρηθεί μία σταθεροποίηση, ενώ από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. «Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, διότι με βάση αυτό βγαίνουν οι υπολογισμοί μας. Ωστόσο, δυστυχώς, βλέπω ότι στους δρόμους της πόλης υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση από αυτήν που πρέπει», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Κατά τον ίδιο και παρά τον πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ μακριά από οποιοδήποτε σενάριο ανοσίας της αγέλης, αφού για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να υπάρχουν στην πόλη από 500.000 έως 570.000 ενεργά κρούσματα.

Στη Θεσσαλονίκη Κικίλιας και Χρυσοχοΐδης
Με υγειονομικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης έχει συναντήσεις ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία που δέχονται τεράστια πίεση την τελευταία εβδομάδα. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ληφθούν για τη Θεσσαλονίκη πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επανέλθει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για επιχειρησιακούς λόγους που αφορούν την τήρηση των μέτρων προστασίας εν όψει και του εορτασμού του Πολυτεχνείου τη 17η Νοεμβρίου.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το