Θ Plus, Υγεία

Κορωνοϊός: «Φως στην άκρη του τούνελ» βλέπει Βρετανός ειδικός – Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή εμβολίων της Pfizer

Φως στο βάθος του τούνελ στη μάχη με το νέο κορωνοϊό βλέπει ένας Βρετανός ειδικός, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Τζόνσον, προβλέποντας ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου χρόνου.

Οι εικόνες της μαζικής παραγωγής του εμβολίου της Pfizer, που μπορεί να είναι διαθέσιμο μέχρι την Πρωτοχρονιά σκόρπισαν αισιοδοξία ανά την υφήλιο. Βίντεο δείχνει τη γραμμή παραγωγής αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων της Pfizer στη μονάδα του φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη Πουρς του Βελγίου, όπου αποθηκεύονται και είναι έτοιμα προς διάθεση διεθνώς αν στεφθούν με επιτυχία οι κλινικές δοκιμές και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές κρίνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Pfizer ελπίζει να είναι σε θέση να διαθέσει 100 εκατ. δόσεις φέτος. Κι όλα αυτά την ώρα που ο καθηγητής Τζέρεμι Φαράρ, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών της βρετανικής κυβέρνησης, προβλέπει ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 θα είναι έτοιμο την άνοιξη. Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο καθηγητής Φαράρ προέβλεψε «Τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα φέτος. Δεν νομίζω ότι θα τα γιορτάσουμε ως συνήθως οικογενειακά με όλους τους συγγενείς. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές λέγοντας ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο τριών έως έξι μηνών. Η θερμοκρασία πέφτει, όλοι μας βρισκόμαστε συχνότερα σε εσωτερικούς χώρους κι έχουμε και τις άλλες λοιμώξεις που έρχονται αυτή την περίοδο του έτους. Είναι καλύτερα να είμαστε τώρα ειλικρινείς λέγοντας ότι έχουμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο μπροστά μας, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», τόνισε.

Η Pfizer αποβλέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον ερχόμενο χρόνο των παραγωγή 1,3 δισ. δόσεων του εμβολίου τους – απαιτούνται δύο ανά άτομο. «Ήταν υπέροχο αίσθημα να βλέπεις το πρώτο φιαλίδιο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής», δήλωσε το αφεντικό του φαρμακευτικού κολοσσού στη Βρετανία, Μπεν Όσμπορν. H Pfizer, που συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech, συνεχίζει τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου με 44.000 συμμετέχοντες. Την περασμένη εβδομάδα η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ μέχρι τον Νοέμβριο.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής αρχίατρος, υπεύθυνος για την Αγγλία, Τζόναθαν Βαν Ταμ, είπε ότι ένα άλλο εμβόλιο, εκείνο που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι τον Δεκέμβριο. «Δεν απέχουμε έτη φωτός. Δεν είναι εντελώς αβάσιμο να διατεθεί ένα εμβόλιο λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Κι αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και το ποσοστό των θανάτων», τόνισε σε βουλευτές την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τους Sunday Τimes.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το