Ελλάδα

Κορονοϊός: Ανακοινώνεται η παράταση της απαγόρευσης – Τι ανοίγει για τα Χριστούγεννα

Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη και την ανακοινώνει η κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή, όπως ανέφερε ο Γιάννης Σαραντάκος στην «Ώρα Ελλάδος» στο Open TV. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα γίνει με τη μορφή διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό ή αν θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Ο πρωθυπουργός, που όλο αυτό το διάστημα που «τρέχει» η δέσμη των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού που ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με την επιτροπή των ειδικών για την πορεία της πανδημίας και το «αποτύπωμα» των μέτρων στην επιδημιολογική καμπύλη. Όπως αποδείχθηκε, η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς τα κρούσματα δεν μειώθηκαν όσο περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ όπως λένε οι ειδικοί, ο αριθμός των διασωληνώσεων και των θανάτων θα παραμείνει υψηλός για το επόμενο διάστημα.

Έτσι λοιπόν, το lockdown είναι αναπόφευκτο κι επιβεβλημένο για να αναχαιτιστεί η πανδημία που σαρώνει τη χώρα, γεμίζει τα νοσοκομεία, και φρακάρει τις ΜΕΘ, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και την κοινωνία που διανύει δεύτερη φάση «εγκλεισμού» κι ενδέχεται να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (27/11) ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το πώς αναμένεται να κινηθεί ο Δεκέμβριος με τα δείγματα γραφής να μην είναι αισιόδοξα. Έτσι λοιπόν, το απόγευμα της ίδιας ημέρας (σ.σ.: η Δευτέρα 30/11 συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες), η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση του lockdown για τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αποφύγει να μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς η κατάσταση επανεκτιμάται μέρα με τη μέρα και τα δεδομένα αλλάζουν.

Τι ανοίγει ενόψει Χριστουγέννων
Το πλάνο που υπάρχει στα σκαριά τη δεδομένη στιγμή είναι να αρθεί αρχικά το lockdown σε:

  • εποχιακά είδη, καταστήματα παιχνιδιών και γενικά οι επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλο τζίρο την περίοδο των Χριστουγέννων
  • θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στις πόλεις
  • Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει η εστίαση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εισηγήσεις για να υπάρξει άνοιγμα υπό προϋποθέσεις στην οργανωμένη εστίαση. Λίγα τραπέζια, μικρές παρέες, μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο χώρο για πελάτες, εργαζόμενους. Αν παρθεί τελικά η απόφαση για άνοιγμα, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
  • Δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα δεχθεί πλήγμα ο χειμερινός τουρισμός.

Εξάλλου, αναμένεται να υπάρξει νέα ειδική καμπάνια ενόψει των εορτών, για να καταστεί σαφές το ότι «μένουμε σπίτι τα Χριστούγεννα» σημαίνει ότι μένουμε… λίγοι και καλοί και δεν θα αλλάξουμε χρόνο με συγγενείς και φίλους, αλλά με την «κοινωνική φούσκα» που συναναστρεφόμαστε, δηλαδή άκρως οικογενειακά.

Σταμπουλίδης: Ανοίγουμε μετά τις 6 Δεκεμβρίου
Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο γ.γ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ότι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επεσήμανε πως θα υπάρχουν κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του clickaway, σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα θα έχει προπληρώσει το προϊόν και θα πηγαίνει μόνο να το πάρει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το