Ελλάδα

«Κόψανε» 5 χρόνια φυλακή σε μεγαλοτοκογλύφο της Θεσσαλονίκης

dikaiosyni
Σε κάθειρξη 14 ετών και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, 52χρονος επιχειρηματίας, εκ των βασικών κατηγορουμένων ομάδων τοκογλυφιών και εκβιάσεων, η δράση των οποίων αποκαλύφθηκε ύστερα από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, τον Ιανουάριο του 2012.

Ο καταδικασμένος επιχειρηματίας κατηγορήθηκε ως «εγκέφαλος» ενός εκ των συνολικά τεσσάρων κυκλωμάτων της χαρακτηριζόμενης ως «μαφίας του Θερμαϊκού». Συνολικά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει σε 53 συλλήψεις.
Εξετάζοντας σε δεύτερο βαθμό τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 52χρονο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, εκβίαση (μία περίπτωση), τοκογλυφία (μία περίπτωση) και συμμορία, ενώ τον καταδίκασε σε 14 έτη κάθειρξης, από 19 στο πρωτόδικο δικαστήριο.
Όπως έγινε γνωστό, για τις υπόλοιπες πράξεις τοκογλυφίας ο ίδιος προχώρησε σε ποινική συνδιαλλαγή. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο επιχειρηματίας επέστρεψε στις φυλακές.
Από τους υπόλοιπους οκτώ κατηγορούμενους για συμμετοχή στην ίδια ομάδα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε συνολικά ένοχους τους επτά εξ αυτών (αθωώθηκε ένας δικηγόρος).
Ανάμεσά τους είναι η σύζυγός του 52χρονου, τα δύο του παιδιά κι ένας πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε βάρος τους κυμαίνονται από φυλάκιση 18 μηνών έως 5 χρόνια. Σε όσες περιπτώσεις συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές τους για τρία χρόνια, ενώ στις υπόλοιπες οι ποινές μετατράπηκαν σε εξαγοράσιμες.
Οι κατ’ έφεση δίκες των μελών των υπολοίπων τριών ομάδων τοκογλυφίας και εκβιάσεων -μεταξύ αυτών- και της πιο ισχυρής με «εγκέφαλο» γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης που είχε αφεθεί ελεύθερος στον πρώτο βαθμό ενόψει του Εφετείου- εκκρεμούν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το